Lampefeber

Vi har alle sannsynligvis prøvd det... Sceneskrekken kan melde seg på alle nivåer og på mange måter - enten du skal spille en sang for lillesøster, opptre på musikkskolens juleavslutning eller gå på scenen for å rocke Telenor Arena!

Noen kaller det "lampefeber", mens andre bare er generelt nervøse før en opptreden. Den melder seg i mange forskjellige former - fra skjelving og angst til skikkelig håndfaste oppkast i den nærmeste søppelbøtten. Selv får jeg "stive" hender og føler at jeg ikke kan spille på gitaren min. Og selv om jeg jobber i en musikkbutikk, så oppstår problemet på fullstendig magisk vis hver gang jeg går inn døren hos DanMusikk.dk... Som det sikkert fremgår, kan det gjerne bli noen lange arbeidsdager, men så er det jo vakkert med gode kolleger og fantastiske kunder!

Men hva er det vi er så redde for? Her er et par eksempler på hvor galt det kan gå...


Kur mot sceneskrek

Den store, magiske "game changer" er visst ikke oppfunnet enda, og jeg vil på det kraftigste fraråde kjemiske eller alkoholiske stimuli. MEN, det er selvfølgelig fortsatt håp, så her er et knippe gode råd du bør gi deg tid til å huske - også når du står midt i det.

  1. Racerkjøreren Tom Kristensen, som har vunnet 24-timers løpet på Le Mans hele 9 ganger, forteller at man hos Audi-teamet har et motto som heter "5P". Disse 5 P-ene bør vi alle straks gjøre til en del av vår musikalske livsstil: De står for "Proper Preparation Prevents Poor Performance" - altså ordentlig forberedelse forebygger dårlig opptreden! Du må med andre ord gjøre hjemmeleksa di, og kunne greia di forfra, bakfra og i søvne. Da vet du også at du for det første bør spille akkurat det du har planlagt, og for det andre at HVIS noe går galt, så vil du være i stand til å redde deg i land med stil -
  2. NÅR du har forberedt deg godt nok, vel og merke, så tøm hodet! Musklene og det finmotoriske systemet vet utmerket godt hvordan stykket skal spilles!
  3. Sett gjerne tingene i perspektiv: Uansett hva som skjer under konserten (eller lillesøsters godnattlåt), så ender det ALDRI med død, skade eller annen form for ekte ulykkelighet!
  4. HVIS du gjør en feil, så la den passere stille og rolig og spill videre. Du kan jo ikke gjøre det om, kan du vel? Du kan selvfølgelig også ta til deg gitarvirtuosen Eddie Van Halens råd: Hans far, som også var utøvende musiker, gav ham det helt utrolig gode rådet at hvis man spiller feil, så smil til publikum og spill feilen på nytt, slik at de tror du gjorde det med vilje!
  5. Publikum ønsker også at det skal gå bra. Uansett om det så er bikkja di du spiller for eller et stuvende fylt spillested, så ønsker alle det beste for deg og vil gjerne selv bare ha det bra og more seg! ... OG... Hold vennligst denne bonusinformasjonen innen musikernes snevre krets: Den aller, aller største delen av publikumet ditt vil sansynligvis uansett ikke kunne høre at noen har spilt feil. Det som teller er den samlede opplevelsen!

Joda, det kan virke banalt, det som står ovenfor, men kunsten er å huske det når nervene kjører deg i grus før en konsert.

Bonusråd

Den gode, gamle rockestjerne-attityden med solbriller og tyggegummi hjelper alltid - om ikke annet for å gi litt ironisk distanse til det hele.

Til gjengjeld vil jeg inderlig be deg om ikke å la bruken av tyggegummi komme i veien for din vokal - og det gjelder uansett om du er for- eller korsanger! Og la for guds skyld være med å tygge ute av takt med musikken!!! Det finnes et helt eget sted i Helvete til de som tygger ute av takt...

I den mer seriøse avdelinger finnes det en bok som mange hobbymusikere anbefaler på nett. Den er skrevet av Barry Green og Tim Galwey og heter "The Inner Game of Music". Jeg har ikke selv lest den, men det gjør jeg snart! Søk for eksempel på den på iBooks, hvor den kun koster 49 kroner. Det kunne kanskje være en idé å lese den, hvis du selv enten er plaget av nerver og sceneskrekk, eller hvis du er underviser/coach for musikalske yngre mennesker?

Død av julemusikk

En siste utvei er å fullstendig avlyse opptredenen din, men det vil jeg naturligvis på det kraftigste fraråde!

... Med mindre du og bandet ditt plutselig befinner dere i en situasjon hvor prosjektet viser seg å være noe helt annet enn dere hadde trodd... Se for eksempel denne tråden på den sterkt vanedannende siden www.thegearpage.net, hvor et ganske vanlig "Top 40 Band" er hyret inn til å spille i tre timer for gode penger til et arrangement opp mot jul... Kort etter at avtalen er inngått, viser det seg at arrangørene forventer at de spiller tre timers julemusikk! Emnet heter noe i retning av "få en spilleiobb og mist den igjen på 30 minutter", så du kan nok selv regne ut resten...

Sett deg godt inn i rådene ovenfor, og husk alltid også det at det ikke for alvor er fare på ferde når du skal opptre, og at publikum er til stede for å more seg, eller fordi de i forveien liker deg og det du gjør. Alle er "med" deg!

God fornøyelse, kjære spillemenn og -damer!