Ta musikken med ut

Spiller du alene på gaten eller på veldig små spillesteder - på gitar, ukulele eller trekkspill? Eller går du bare med tanker om å komme i gang med å få musikken din ut til et litt større publikum?

Du trenger ikke å være en ny Bob Dylan, Ed Sheeran eller Katinka for å komme ut med musikken din. Men siden jeg nå fikk nevnt Katinka, så la oss gi et eksempel, så vi alle sammen vet hva vi snakker om. Her er danske Katinka, som fremdeles er ett av tidens mest spennende navn.


Men nå skal det jo ikke handle for mye om etablerte kunstnere... her snakker vi om DEG og DIN musikk. Men hva skal til for at du blir rustet til å opptre ute i verden?

Her er noen gullkorn om nettopp det.

Gode råd om å spille på gaten

Før du stikker ut på gaten eller på kaffebar for å spille musikken din, har vi samlet noen gode råd til deg

 • Sørg for at du kan høres!
 • Stem instrumentet ofte - du skremmer vekk tilhørerne hvis du sprer falske toner!
 • Vær nærværende i kommunikasjonen med publikum. Du er der for å underholde dem, så gjør noe nytt og uventet en gang imellom!
 • Godt humør skader heller ikke. Igjen: Du er der for å underholde!
 • Hvis du er litt redd for det, så les DanGitars blogginnlegg om å bli kvitt sceneskrekk. Du finner linken nedenfor...
 • HVIS noen skulle ha lyst til å gi en skjerv, er det dumt hvis du har glemt å legge frem hatten.
 • Og VIKTIGST: Alle elsker temaet fra Titanic... Men da helst ikke flere ganger i timen!!! Overlat den tabben til andre...

Her gir en fyr som heter Oliver gode råd til første gang du skal ut å spille på gaten - det er det som på engelsk heter ”busking”.


Hva har en singer/songwriter bruk for?

Du er nødt til å finne den riktige balansen mellom behovet for lydkvalitet og volum, logistiske overveielser om transport og den slags trivialiteter - OG økonomien du ønsker eller har mulighet for å legge i prosjektet... det er antagelig ganske innlysende, men du har som minimum bruk for følgende:

 • Et instrument - gitar, fiolin, melodica eller hva du nå foretrekker.
 • En liten forsterker til akustiske instrumenter - helst batteridrevet.
 • En stemmer - hvis du spiller et strengeinstrument!!!
 • Diverse utstyr i form av mikrofon, - stativ og -kabel.

Spør våre flinke medarbeidere om hva de anbefaler. Vi kan alltid hjelpe med å skreddersy en ”pakke” til nettopp ditt behov!

Spill inn musikken din

Det er også mulig å spille inn din egen musikk, slik at du bedre kan spre ditt "digitale visitkort" eller dine egne backingtracks hvis du jobber med det.

Det er faktisk lett å lage sine egne spor. Se for eksempel her nedenfor, hvor Mary Spander demonstrerer en prismessig overkommelig Yamaha-FG-800M-gitar, i kombinasjon med Line 6s Sonic Port VX. Og prøv å lytte til det med hodetelefoner, slik at du kan høre hvor god lyden har blitt med forholdsvis enkle og rimelige virkemidler!


Det er bare å sette i gang - enten du er mest fascinert av å spille live eller å spille inn musikken din.