Hva er Furch?

Furch er et tsjekkisk merke som lager akustiske gitarer fra mellomklassen og opp til luksuriøse high-end-produkter. Furch er familie-eid og drives i dag av annen generasjon. I forhold til de store amerikanske merkene er Furch dermed et ganske ungt merke, men det gjør dem bestemt ikke mindre oppsiktsvekkende!

Furch har kun litt over 60 medarbeidere, som i gjennomsnitt lager litt over 100 gitarer i uken på fabrikken i Velké Nêmcice i Tsjekkia. Det beskjedne antallet viser i seg selv at du som eier av en Furch-gitar er en del av noe spesielt. Du kan få totalt 914 forskjellige modeller, så med en produksjon på kun litt over 100 pr. uke får du vanskeligheter med å finne to like Furch-gitarer i Norge!

Historien om Furch

Furch er ikke et spesielt gammelt firma. Det hele startet med at Frantisek Furch i 1970-årene, i det daværende Tsjekkoslovakia, konstaterte at det var vanskelig å finne kvalitetsinstrumenter i det den gang kommunistiske og lukkede Øst-Europa. Han var i utgangspunktet metallarbeider, men begynte selv å eksperimentere med å bygge seg en banjo. De håndverksmessige evnene hadde han allerede, så Frantisek var godt rustet til å sette i gang med musikkinstrumenter.

Resultatet ble en banjo som høstet masse ros blant musikere i Frantiseks omgangskrets, og som også medførte bestillinger på gitarer. Han lagde noen prototyper på gitarer med rund bakside, som minnet om strengeinstrumenter fra det mer sørlige Balkan, og som var veldig populære i området.

Til tross for at det daværende kommunistiske styret i landet ikke applauderte private initiativ, ble det Frantiseks pasjon for musikalske oppfinnelser og høy kvalitet som vant over styret, samtidig med at lokale musikeres etterspørsel etter spesialbygde instrumenter stadig steg. I 1981 trosset Frantisek myndighetene og påpegynte en systematisk produksjon av musikkinstrumenter i garasjen sin - alle med en tidlig utgave av firmaets "F"-logo, som i dag fremdeles pryder gitarenes hoder. På den måten ble det i 1980-årene bygd et sted over 100 instrumenter - hovedsaklig gitarer med den runde, lett skålformede baksiden, og dertil en del mandoliner. Frantisek Furch grunnla i løpet av tiåret et rykte som en førsteklasses instrumentbygger, og ble mange tsjekkoslovakers favoritt.

Tross det daværende styrets til tider nesten uoverstigelige hindringer, var Frantisek Furch i stand til å oppretholde sitt enkeltmannsforetak og øke kundegrunnlaget hjemme fra garasjen. Se fabriken i dag her netenfor


Firmaet Furch blir til

Som følge av fløyelsrevolusjonen i kjølvannet av Berlinmurens fall og østblokkens åpning i 1989, kollapset det kommunistiske styret i landet, og Frantisek var fri til å følge sine visjoner. Allerede i 1990 flyttet han firmaet inn i et leid verksted på mer enn 20 kvadratmeter og hyrte sin første medarbeider! På begynnelsen av 90-tallet bestod produksjonen fremdeles av rundryggete gitarer, som utelukkende ble solgt lokalt innenfor landets grenser. Det endret seg imidlertid snart...

I 1992 flyttet Furch inn i leide lokaler i en gammel mølle fra 1500-tallet, og i 1993 kom den første gjennomgripende revisjonen av firmaets instrumenter, da man gikk vekk fra de runde modellene og begynte å lage mer tradisjonelle vestlige gitarer i massivt tre og i de former vi allerede kjenner så godt. Man begynte også å lage noen modeller med piezo-pickup under stolen. Allerede i 1998 utvidet Frantisek produktlinjen ytterligere, på samme måte som han i alle år jobbet med å raffinere konstruksjonen for å oppnå perfekt balanse mellom lyd og holdbarhet i instrumentet. I 1999 krysset Frantisek en magisk grense på 25 medarbeidere og åpnet samme år sin første ”merkebutikk" i byen Brno. I år 2000 kjøpte han det meste av eiendommen hvor Furch hittil hadde leid seg inn, og flyttet hele produksjonen og distribusjonen dit.

Det gikk sterkt bra rundt årtusenskiftet, og i 2003 kjøpte Frantisek - fremdeles som stifter og eneeier av Furch - resten av møllekomplekset i Velké Nêmcice. Det ga ham mulighet til å restrukturere bedriften og blant annet innføre en forsknings- og utviklingsavdeling, som man siden har benyttet seg flittig av - særlig etter at sønnen Petr Furch ble med i 2006 og bidro med sin viten om moderne byggemetoder og materialer. Det førte blant annet til at Furch i 2008 innførte et nytt design for lokk og avstiving - gitarens forside - som er så viktig for klang og sustain, men som også må være sterkt for å kunne holde ut mange års intensiv bruk.

Furch er fremdeles Tsjekkisk

Selv om Tsjekkoslovakia har blitt delt opp, er Furch fortsatt i Tsjekkia hvor det opprinnelig ble stiftet av Frantisek Furch, og firmaet er som allerede nevnt fortsatt i familiens eie. Alle instrumenter bygges fortsatt på familiens fabrikk i Velké Nêmcice, men de selges nå på fem forskjellige kontinenter, høster masse ros, og Furch holder aldri opp med å utvikle gitaren til gavn for oss alle sammen!

Man merker tydelig at Furch og instrumentene er gjennomsyret av ønsket om å skape et kvalitetsinstrument som er like unikt, ekstraordinært og originalt som musikeren som spiller på det. De kaller det selv "aspire to perfection" - altså noe i retning av å strebe etter det perfekte.


Hvem spiller på Furch?

Jeg er glad for at du spør! Det gjør en masse av de beste tsjekkiske musikerne, som ikke ser noen grunn til å la være når der nå fremstilles instrumenter i verdensklasse i deres eget hjemland!

Dessuten har du sikkert hørt om Suzanne Vega, som for evig har skrevet seg inn i populærmusikken med låtene "Luka" og "Tom's Diner". Hvis du ikke kjenner henne, så husk at Google er din venn!!

Også engelskmannen David Knopfler har funnet frem til de akustiske gitarene fra Furch. Hvis du ikke vet hvem David er, kan jeg røpe at han har en mer berømt storebror som heter Mark... Brødrene startet det siden så berømte bandet Dire Straits sammen, men David forlot bandet rundt 1979/80.

Per Gessle fra Roxette er også med på laget, hvor vi også finner et par av guttene fra Steve'N'Seagulls!

Vårt Furch-sortiment

På DanMusikk.no har vi såvidt begynt, men hvis det viser seg at Furch er noe for våre kunder, kan du godt forvente et større utvalg i tiden fremover. Du finner våre aktuelle modeller ved å klikke her! Selv har jeg tilbrakt et par frokostpauser sammen med denne Vintage 1 OM-SR, som passer perfekt for min hang til fingerpicking og akustisk blues. Sjekk den ut selv ved å klikke på bildet.

Du kan lese mer om Furch og kikke gjennom katalogen på deres egen nettside www.furch.cz.