Rask levering
30 dagers returrett
MVA og toll er inklusivt når du handler hos oss
Tilbake til oversikten

Nybegynner-gitar

Som nybegynner innen gitarspill kan det virke som en overveldende oppgave å velge en gitar, men heldigvis kan vi hos DanMusikk hjelpe deg i gang med vår omfattende guide til den beste nybegynnergitaren. Vi anbefaler alltid at du starter med å tenke på hva du vil bruke gitaren til og hvilken spillestil du ønsker å begynne din musikalske reise med. Derfor vil du finne mye informasjon om de forskjellige gitartypene og hva som kjennetegner dem lenger ned i innlegget.

En rask guide til nybegynnergitaren

Gitar-type Fordeler Ulemper
Spansk gitar
 • Myk for fingrene
 • Fokus på fingerplukk
 • Egnet for klassisk musik
 • Begrenset allsidighet
 • Mindre projiserende lyd
Stålstrengsgitar
 • Alsidig og populær
 • Lett å lære å mestre
 • Solid konstruksjon
 • Størrelse og vekt
 • Strenge gir fingerømhet
Elektrisk gitar
 • Justerbar lydstyrke
 • Forskjellige lydeffekter
 • Lett å spille på
 • Krever forsterker og tilbehør
 • Mindre akustisk opplevelse

Hvis du er en nybegynner, kan du også alltid lese vår guide for å lære å spille gitar.

Spansk gitar – også kjent som en klassisk gitar

Hvis du er interessert i en myk, fyldig lyd uten store variasjoner, er den spanske gitaren noe for deg. Den kan brukes til både solospill og melodispill for å akkompagnere et klassisk orkester, men dens deilige lyd brukes også ofte i pop- og folkemusikk samt flamenco. Strengene på en klassisk gitar er i nylon, som er myke å spille på, noe som er ideelt for nybegynnere, da man ellers kan få vondt i fingrene av stålstrenger. Den har også en bred gripebrett og brukes ofte til fingerplukk-teknikken, som er en opplagt teknikk å lære hvis du ønsker å utvikle fingerstyrken og koordinasjonen din.

Klassiske gitarer har siden 1500-tallet vært Spanias nasjonalinstrument, men som nevnt tidligere, er det et instrument som antas å ha utviklet seg fra strenginstrumenter fra hele Middelhavsområdet. Du kan for eksempel se likheter mellom den spanske gitaren og den europeiske lut, den sør-europeiske vihuela og den greske kithara, også kalt cithara på latin.

Den spanske gitaren eller den klassiske gitaren er på en måte gitarens "opprinnelige" form, selv om den selvfølgelig også har utviklet seg gjennom tidene. Helt frem til andre verdenskrig brukte man for eksempel dyretarm for å lage strengene, hvor man først gikk over til nylonstrenger rundt 1948, da Albert Augustine fikk produksjonen av nylon i gang i New York.

En spansk gitar er vanligvis utelukkende akustisk, men det finnes også halvakustiske spanske gitarer og andre spesialmodeller.

Sant CJ-30 spansk børneguitar Sant CJ-36 spansk guitar Sant CL-50 spansk guitar Santana Classical 18 spansk guitar

Den ultimate akustiske gitaren: Stålstrengsgitaren

Hvis du ønsker en gitar som er kjent for sin allsidighet og popularitet, bør du definitivt velge en stålstrengsgitar som din nybegynnergitar. Den har et bredt gripebrett og lavere strengeløft, noe som gjør den veldig enkel for nybegynnere, siden du enkelt kan gripe akkorder og spille grunnleggende melodier. En stålstrengsgitar er vanligvis bygget av kvalitetstre, noe som gjør den spesielt solid. Denne typen gitar egner seg godt for sjangre som folk, rock, blues eller country.

stålstrengsgitaren startet i Nord-Amerika tidlig på 1600-tallet og er en blanding av formen på den opprinnelige spanske gitaren og strengene på den europeiske cister. Derfor er det en gitar med stålstrenger og har en litt hardere og lysere klang sammenlignet med en spansk gitar.

Du kan få en stålstrengsgitar i mange forskjellige konstruksjoner, hvor form og størrelse varierer, og det er også mulig for mensuren eller skalaen å være kortere eller lengre. Vanligvis vil mensuren på en stålstrengsgitar være rundt 62 til 65 cm, og det er viktig å merke seg at størrelsen har stor innvirkning på hvordan det er å spille gitaren. Hvis du for eksempel kjøper en barngitar i halv størrelse, vil det være stor forskjell i lyden når du sammenligner den med en full størrelse eller en med en lengre mensur.

Den mest kjente formen for stålstrengsgitar er den såkalte Dreadnought, som ble utviklet for forhandleren Ditson i 1916 og senere forfinet av selskapet Martin Guitars, som lanserte den under eget navn i 1931. Dreadnought-gitaren er oppkalt etter det britiske krigsskipet med samme navn, som betyr "frykt ingenting" - noe som skulle symbolisere gitarens styrke både når det gjelder lyd og holdbarhet. Selv om Martin Guitars prøvde å gjøre Dreadnought-gitaren til sin egen, brukes navnet i dag til å definere en bestemt gitarmodell.

I tillegg til Dreadnought-gitaren er det selvfølgelig også flere andre kjente former for stålstrengsgitarer, som:

 • 00 eller Grand Concert: En stålstrengsgitar som ligner mest på den spanske gitaren i form. Den har en litt mindre kropp og passer godt for unge og små gitarister eller for reisebruk. Det er en form som er nært knyttet til den akustiske blues-tradisjonen fra begynnelsen av 1900-tallet, og det er denne typen gitar den Grammy Award-vinnende bluesmusikeren Keb' Mo' spiller.
 • Grand Auditorium eller 000: En gitar som er litt større enn 00-formen og som noen ganger har en konveks bakside for å øke klangkassenes volum. Dette er en gitarform som gir høyere lyd enn sin mindre slektning. Eric Claptons signaturmodell fra Martin er en Grand Auditorium-gitar.
 • Jumbo: Ja, navnet sier alt. Denne store gitarmodellen ble utviklet av Gibson, som lanserte sin første Jumbo-gitar i 1934. Det er en gitar med mye bass og god lyd, og den har blitt mye brukt av verdenskjente musikere som Bob Dylan og Bruce Springsteen.

Sant AC-84 WesternguitarSantana D10 Player westernguitarSantana R32 Superb westernguitar

Elektrisk gitar

Innen moderne musikk er det som regel lyden fra den elektriske gitaren du vil høre gjennom høyttaleren. I seg selv lager en el-gitar ikke mye lyd, men så snart den er koblet til en forsterker, åpner det seg en verden av flott musikk som rock, pop, R&B, blues, country og jazz. En elektrisk gitar er utstyrt med en pickup som oppfanger svingningene fra strengene og oversetter dem til elektriske signaler. El-gitaren har blitt brukt av verdenskjente gitarister som Jimi Hendrix, Les Paul og Eric Clapton, for å nevne tre ikoner.

El-gitarer brukes til mange forskjellige sjangre og kan låte akkurat som du ønsker, avhengig av ditt valg av forsterker eller effektpedaler. Det er hovedsakelig pickup-typen i gitaren som har størst innvirkning på lyden, og det er viktig å være klar over hvilken type pickup som er i gitaren når du kjøper en elektrisk gitar.

Noen elektriske gitarer er hule og har en resonanskasse med lydhull. De kalles "semi-hollow" på engelsk, og det er egentlig ingen dansk term for denne konstruksjonen. Den ser vanligvis ut som et notetegn - en "F-nøkkel" skåret ut i gitarens topp, slik at man kan se at kroppen er hul. Denne typen el-gitarer er lettere og gir en annen lyd der man bedre kan høre treverket. Gitaristen Noel Gallagher fra Oasis bruker denne gitartypen, og BB Kings kjente gitar Lucille er også en semi-hollow modell.

Hele hensikten med den elektriske gitaren var enkel: gitarister trengte en gitar som kunne lage mye støy. Den moderne elektriske gitaren slik vi kjenner den, begynte rundt 1936 da Charlie Christian, en amerikansk jazzgitarist, spilte på en akustisk gitar med en tilkoblet pickup. Denne modellen ble utviklet av George Beauchamp med hjelp fra Adolph Rickenbacker, men den elektriske gitaren begynte først å bli masseprodusert mot slutten av 1940-tallet, da Fender lanserte den ikoniske Telecaster.

Beaton LegendBeaton Old SchoolBeaton HeroBeaton Graceful

Hva koster en gitar for nybegynnere?

Hos DanMusikk har vi et stort utvalg av nybegynnergitarer i alle typer, former og størrelser, og derfor vil prisen variere mye avhengig av dine behov. En gitar kan koste så lite som 700-800 kroner, men du kan også lett ende opp med å bruke flere tusen hvis du ønsker en spesialutgave-gitar. Under hver gitartype har vi for eksempel gitt noen eksempler på hvilke gitar-modeller vi mener egner seg best for nybegynnere, men du er alltid velkommen til å utforske resten av utvalget vårt, eller du kan kontakte oss for mer personlig veiledning - og dette kan du gjøre ved å enten sende oss en e-post på post@danmusikk.no eller ringe til telefon 21 98 88 44. Så er vi klare til å hjelpe deg!

Andre gitartyper

Hvis du er interessert i en mer spesiell type gitar, har vi selvfølgelig også laget en oversikt over mer spesielle gitartyper nedenfor. Så les videre hvis du for eksempel er interessert i en Parlor-gitar eller en Variax-modell.

12-strengers gitar

En 12-strengers gitar er en type gitar med stålstrenger - akkurat som en stålstrengsgitar - og har, som navnet antyder, 12 strenger. Strengene er arrangert i par, som plukkes sammen, der den ene strengen produserer en veldig høy og lys tone som er nøyaktig en oktav høyere enn dens "partner". Dette er en gitar som passer spesielt godt for akkordspill og gir en fyldig, nesten klingende lyd med fokus på de høye registrene. En 12-strengers gitar egner seg ikke for nybegynnere, da den kan være vanskelig å spille på.

Resonator

Resonator-gitaren ble utviklet for orkesterbruk i USA på 1920-tallet. Det er en stålstrengsgitar konstruert slik at lyden forsterkes akustisk av én eller flere "kjegler" inne i gitaren. Hensikten er at gitaren på denne måten skal kunne spille høyere og konkurrere med andre instrumenter i et orkester. Ofte er gitarens kropp laget av metall.

En resonator er kjent for sin metalliske, nesten banjo-aktige lyd, og den brukes spesielt mye innen sjangre som bluegrass og akustisk blues. Den er også ideell for å spille slidegitar.

Halvakustisk

En akustisk gitar kan være hel- eller halvakustisk. Den akustiske gitaren fungerer uten forsterker, kun med lyden som kommer fra gitarens kropp. Noen akustiske gitarer er imidlertid utstyrt med en form for pickup og kanskje en forforsterker, slik at de kan kobles til en forsterker, datamaskin eller miksepult etter behov. Moderne gitarer med innebygd pickup og forforsterker har som regel også en stemmeapparat som kan hjelpe med å stemme gitaren og indikere om strengene må justeres opp eller ned.

Det finnes ulike typer elektronikk og pickuper for akustiske gitarer. Noen har kontroller og knapper på oversiden av gitaren, mens andre har det innebygd i lydhullet. De fleste halvakustiske gitarer bruker en piezo-pickup som fanger opp vibrasjonene ved broen, der strengene er festet til gitarens kropp. Dyrere modeller kan være utstyrt med en mikrofon inne i gitarens kropp, som gir en enda mer naturlig gjengivelse av gitarens lyd. Moderne halvakustiske gitarer har som regel innebygd stemmeapparat.

Parlor- og 12-bånds gitarer

Hvis du ønsker en stålstrengsgitar med litt mindre kropp, bør du vurdere en i parlor-form, som ligner mye på en spansk gitar i utforming og konstruksjon. Denne formen gir en klarere lyd med tydelig definert og noen ganger varmt mellomtoneområde og god diskant, mens lydstyrken og bassen er litt mindre enn på større gitarer. Denne gitartypen er blitt assosiert med tidlige bluesmusikere i sørstatene i USA, kanskje fordi størrelsen egner seg godt for reisende musikere. En parlor-gitar egner seg godt for fingerspill og anslag av færre toner samtidig, fordi lyden er så klar og veldefinert. Den brukes spesielt av nybegynnere og små gitarister i dag.

Hvis du leter etter en parlor-formet gitar, bør du være oppmerksom på at noen gitarselskaper har gitt den andre navn. For eksempel kaller Martin Guitar den en "konsertgitar", mens Takamine har lansert sin versjon under navnet "New York".

En spesiell gruppe av parlor-gitarer er de der halsen møter gitarens kropp rundt det 12. båndet, der det vanligvis er 14 frie bånd på halsen. Denne konstruksjonen betyr at en større del av strengenes vibrasjoner overføres til gitarens kropp. Dette gir høyere lydstyrke enn størrelsen skulle tilsi, samt ekstra punch i mellomtonene. En 12-bånds gitar egner seg godt for ragtime eller akustisk blues, men fungerer også bra i miksen når du spiller sammen med andre.