Rask levering
30 dagers returrett
MVA og toll er inklusivt når du handler hos oss
Tilbake til oversikten

Lær å spille gitar - trinn for trinn - en komplett nybegynnerguide

Å lære å spille gitar er en spennende og givende reise som gir deg en ny forståelse for musikk og tenner en livslang lidenskap. Enten du har lyst til å plukke favorittsangene dine og sette i gang allsangen rundt bålet eller drømmer om å imponere med episke gitarsoloer på scenen, er naturligvis opp til deg. Men en ting er sikkert; for å komme dit, må du først lære å spille gitar. Og som med alt annet, er øvelse nøkkelen til mestring. Det krever tålmodighet, dedikasjon og kontinuerlig trening å lære å spille gitar, men frykt ikke! DanGuitar har utarbeidet den ultimate trinn-for-trinn-guiden for å komme i gang. Les videre nedenfor.

Den rette nybegynnergitar

Før du kaster deg inn i verdenen av gitarer, må du selvfølgelig skaffe deg en gitar. Men hvilken type bør du velge? Skal det være en akustisk eller en elektrisk gitar? Skal du gå for kvalitet eller budsjett? Ja, det er mange spørsmål som følger med i vurderingene. For å kunne ta en informert beslutning, kan du alltid lese vår veiledning for den rette nybegynnergitaren og dermed få mer innsikt i hvilken gitar du bør velge for dine behov. Hvis du er usikker på hvilken størrelse gitar du bør kjøpe, kan du også lese alt om emnet her.

Nedenfor kan du se våre mest solgte gitarmodeller som egner seg for nybegynnere.

Husk også å kjøpe det mest nødvendige tilbehøret til gitaren din.

Viktig å vite om gitaren før du starter

Når du endelig har fått tak i den rette gitaren, er det viktig at du blir kjent med de grunnleggende elementene for å spille gitar. Sett av tid til å lære alt om gitarens oppbygning og navnene på de forskjellige delene, navnene på gitarstrengene og kanskje viktigst av alt, hvordan du stemmer gitaren din. Hvis du er usikker på sistnevnte, kan du lese alt om det i blogginnlegget vårt "Slik stemmer du en gitar med og uten en tuner". Til slutt, men ikke minst, er det viktig at du sørger for å vedlikeholde gitaren din, slik at den kan vare i mange år. Les for eksempel hvordan du rengjør gripebrettet og lignende deler, samt alt om strengeskift.

Gitar for nybegynnere

Nøkkelen til å bli en bedre gitarist er definitivt regelmessig trening. I begynnelsen kan det være vanskelig å finne tid til å øve eller etablere en rytme; derfor anbefaler vi at du setter av rundt 15-30 minutter til å øve gitarspill hver dag eller annenhver dag. Korte, fokuserte økter er bedre enn lange og sporadiske. Start hver økt med litt oppvarming, der du trener fingerferdighet og -fleksibilitet, da dette kan hjelpe deg med å bygge styrke og smidighet for å spille lettere og lenger. Deretter kan du begynne å lære alt om gitarakkorder. Nedenfor kan du se en oversikt over standardakkordene som er enklest å lære:

A-akkord
A-mol-akkord
C-dur-akkord
D-dur-akkord
D-mor-akkord
E-dur-akkord
E-mol-akkord
F-dur-akkord
G-dur-akkord

Når du begynner å få taket på standardakkordene, anbefaler vi at du prøver å lære en sang som bruker noen av disse akkordene. Hvis du synes det er vanskelig å velge en sang, har vi laget en oversikt over noen enkle sanger du kan begynne med:

  • Bob Dylan - “Knockin’ on Heaven’s Door”
  • Ben E. King - “Stand By Me”
  • Harry Styles - “Watermelon Sugar”
  • The Animals - “House of The Rising Sun”
  • Ed Sheeran - “Shape of You”
  • 4 Non Blondes - “What’s Up?”
  • Tom Petty/John Mayer - “Free Fallin’”

Mens du spiller akkordene til noen av disse kjente sangene, kan det hende at det ikke høres så bra ut som originalen. Dette skyldes rytmen. Rytmen - også kjent som strumming - er sannsynligvis det vanskeligste for nybegynnere, men heldigvis har vi forsøkt å gjøre det så enkelt som mulig med vår nedslagsguide.

DanGuitars

Så snart du mestrer strummingen, er du klar for mer avansert gitarspill. Du kan lese alt om gitarakkorder, rytmer samt ekstrautstyr du kan legge til på gitaren din for å gjøre gitarspillet enklere. Hvis du vil lære noen nye sanger, kan du også lese vår guide om hvordan du leser tabulatur her.

Slik utvikler du deg fra nybegynner til gitarhelt

Nå har du fått den mest grunnleggende kunnskapen, slik at du kan begynne å lære å spille gitar. Men det er fortsatt en vei å gå før du kan spille som Jimi Hendrix, Eric Clapton eller Jimmy Page. Mens du forbedrer deg kan du begynne å øve på bestemte teknikker; begynn for eksempel å se på hvordan du sitter og om du har riktig håndplassering. Deretter kan du jobbe med å øke hastigheten og nøyaktigheten samt lære alt om noter, akkorder og melodier, slik at du eventuelt kan nå et punkt der du føler deg komfortabel med å eksperimentere med litt improvisasjon i gitarspillet ditt.