Rask levering
30 dagers returrett
MVA og toll er inklusivt når du handler hos oss
Tilbake til oversikten

MIDI er for alle

Alle har sett ordet - eller rettere sagt forkortelsen - "MIDI". Den finnes ofte i spesifikasjonene for keyboard og studioutstyr og mange andre steder. Men hva er MIDI, og hva kan det brukes til?

Hva er MIDI for noe

MIDI står for Musisial Instrument Digital Interface og er en standard for utveksling av informasjon og instruksjoner mellom musikkinstrumenter og annet musikkutstyr. Men hvorfor er det så viktig, og hva kan jeg bruke det til?

Kort fortalt skjedde der det i 1982, at mange av de ledende produsentene av digitalt musikkutstyr ble enige om en standard for hvordan instrumenter og annet utstyr kunne kommunisere. Den stardarden er det som vi kaller MIDI.

For å ta et veldig enkelt eksempel, så gjør MIDI det mulig å slå an en tone på et MIDI Keyboard - men høre eller innspille den på et helt annet instrument, selv om den styres fra det keyboardet man slår an. Informasjonene kan også lagres og endres etter behov - for eksempel via en MIDI-Sequencer.

MIDI gjør det med andre ord mulig for flere forskjellige slags musikkutstyr av forskjellig art eller merke å "snakke samme språk", slik at lyder, instrumenter, rytmer eller effekter koordineres!

Er det lyder i MIDI systemet?

Nei, det er det faktisk ikke... MIDI overfører ikke lyd, selv om kablene kan minne om noen man også kan bruke til lyd... MIDI-signalet inneholder i stedet noen viktige opplysninger om hva brukeren ønsker. Det kan for eksempel være:

  • Den ønskede tone
  • Når skal den overhodet starte?
  • Tonens lengde
  • Lydstyrken
  • Eventuell vibrato
  • Harmonier (flere toner)
  • Den ønskede lyd - fiolin, tromme eller noe helt annet

Seriell MIDI-forbindelse

Flere forskjellige typer utstyr kan forbindes slik at de styres sentralt - for eksempel fra en datamaskin eller en MIDI-Sequencer. På den måten kan man styre hele maskinparken på én gang, enten det er til live-opptreden eller innspilling.

Og nettopp det er faktisk én av de store styrkene ved MIDI. Man har på den måten mulighet til å synkronisere ikke bare selve musikken, men også programskifter. Og hvis man har det riktige utstyret, kan man også redigere det hele etterpå – noe som spesielt er smart hvis man spiller inn med MIDI.

MIDI-utstyr har lettforståelige kontakter hvor man bruker "MIDI Out", "MIDI In" eller "MIDI Thru" - alt etter apparatets plassering i kjeden.

MIDI for gitar

Også for gitarister er det noe å hente ved å bruke MIDI til å styre sine programskifter. Det er nemlig spesielt her at MIDI har sin styrke - sett fra gitaristens side.

Det kan godt være temmelig upraktisk å skulle slå tre-fire eller flere forskjellige effekter av eller på når bandet når frem til låtens refreng... Det kan for eksempel en MIDI-Switcher hjelpe med, slik at det er nok å bruke ett enkelt "stamp" på pedalen for å få alle pedalene, og kanskje også rack-enheter, til å bytte program eller slå av eller på – og kanskje til og med endre hele signalkjeden...

Gitar-synth

En annen mulighet med MIDI for gitar er å koble til en form for gitar-synth. Det vil kreve en ekstra synth-pickup på gitaren din, men dermed ligger også alle muligheter åpne. Det gir mulighet for både å spille piano og fiolin via gitaren, og åpner en helt ny verden!

Det er mye mer å lære om MIDI

Dermed oppmuntret, runder vi av artikkelen med en link til http://midi.org hvor det under punktet "Articles" er masse informasjon til videre selvstudium når du får deg noe MIDI-utstyr!