Rock and Roll Hall of Fame

Hvert år, i begynnelsen av året, kårer organisasjonen Rock and Roll Hall of Fame de artistene som er funnet verdige til opptak i rockens "Hall of Fame". Blant kriteriene er at artisten må ha vært kjent innen musikken i minst 25 år - og til og med utmerket seg innen faget. Det er likevel ikke et krav at artisten må ha vært aktiv i alle de 25 årene, og man kan i teorien godt tas opp flere ganger - som for eksempel gitaristen Eric Clapton, som er den eneste som har blitt tatt opp hele tre ganger.

Man kan jo mene hva man vil om å fremheve noen musikere fremfor andre, men det er en nå engang en kjensgjerning at opptaket er forbundet med stor heder, og når man kikker på noen av de navnene som tidligere har blitt tatt opp, er det da heller ikke snakk om noe dårlig selskap. Hva sier du for eksempel til navn som Chuck Berry, Elvis Presley, Michael Jackson, Bruce Springsteen, Prince, U2 og Metallica?!

Opptaket i Rockhall

De antatte for 2019 tas opp ved en offisiell seremoni, som denne gangen finner sted i Barclays Centre i New York den 29. mars 2019. Det er et stort arrangement, med ekslusive live-opptredender og skåltaler. Hver opptak markeres med en tale av en kjent artist, som på én eller annen måte er tett knyttet til og innspirert av den artisten som skal tas opp. For eksempel ble Deep Purple i 2016 presentert av Metallicas danske trommeslager og stifter, Lars Ulrich, mens bluesfenomenet Stevie Ray Vaughan and Double Trouble i 2015 ble presentert av ingen ringere enn John Mayer, hvis tale du kan se her nedenfor.


"Class of 2019"

Til 2019 er det temmelig mange opptak. Andre år er det knapt så mye trengsel i feltet, for det kommer an på hvor mange av de nominerte, som oppnår mer enn 50 prosent av stemmene i fagjuryen. Her er listen over navn som skal tas opp i 2019, med et par kloke ord og kanskje en video av hver.

The Cure

Bandet med Robert Smith i front trenger neppe noen nærmere presentasjon. Bandet var også nominert i 2012, men denne gangen lykkes det altså å bli tatt opp, med det Rock and Roll Hall of Fame kaller for "deres innovative post-punk og goth-aktige fremtoning”.
Stevie Nicks

Hun har vært medlem av Fleetwood Mac, men har også laget masse musikk i eget navn. Det anerkjenner Rock and Roll Hall of Fame henne nå for med årets opptak. Hennes stemme endret den amerikanske rocken da hun utga sitt debutalbum i eget navn i 1981. Her er en Youtube-versjon (kun lyd) med hitten "Edge of Seventeen", som er avspilt mer enn 77 millioner ganger på Spotify
Def Leppard

Hvis du er like gammel som meg, husker du sikkert Def Leppards plate "Hysteria" og historiene om at bandets trommeslager kun hadde én arm, fordi han hadde mistet den andre i en trafikkulykke - og så var det ikke engang tull! Def Leppard anerkjennes for sine melodiske hooks og "sexy swagger", og for å ha vært med på å etablere den tyngre rocken på hitlistene i starten av 1980-årene. Hvis du har glemt hvordan de høres ut, så er her "Pour Some Sugar on Me" fra hovedverket Hysteria.
Janet Jackson

Det var en tid før "Nipple Gate", hvor Janet Jackson med Justin Timberlakes hjelp fikk blottet brystet sitt under deres prestisjefylte opptreden i pausen under Superbowl den 1. februar 2004. Janet Jackson kan mye mer enn å være søster til Michael Jackson, hun er rent faktisk en av de artistene som har vært med på å forme den moderne pop- og dansemusikken, og hun utgir fremdeles musikk som er verdt å høre på. Magasinet Billboard kåret henne mot slutten av 1990-årene som tiårets nest mest suksessfulle plateartist, og da hun skrev kontrakt med Virgin på starten av 1990-tallet, var det snakk om tosifrede millionbeløp i dollar, hvilket var sensasjonelt. Hun har til dags dato solgt over 100 millioner plater, så det er i grunnen underlig at hun først blir tatt opp nå - etter sin tredje nominasjon.

Her får du videoen til "Made for Now" (2018) sammen med Daddy Yankee, som er avspilt mer enn 12,5 millioner ganger på Spotify
Radiohead

Med den karismatiske forsangeren, låtskriveren og idémakeren Thom Yorke, ble Radiohead i 1990-årene svært kjente med låta "Creep", som passet perfekt inn i periodens tidsånd med grunge-rock, underspilt lidelse og selvhat. Bandet har siden kjempet for å gjøre seg fri fra låta, som de ikke lenger spiller live. Allerede med albumet "OK Computer" kom de seg videre, og har siden blitt kjent som en av rockens helt store profiler. Rock and Roll Hall of Fame kaller dem for "den digitale revolusjons undergrunnspionerer", og fremhever dem på høyde med Radioheads egne forbilder i Pink Floyd og R.E.M. De snudde ifølge Rock and Roll Hall of Fame hele musikkbransjen på hodet!

Vi hopper, for bandets egen skyld, over megahitten "Creep", som er spilt mer enn massive 322 millioner ganger på Spotify, og gir deg i stedet "Karma Police" fra albumet "OK Computer", som kom ut i 1997 og betraktes som et av sjangerens viktigste album noensinne!!
Bandet spillte for øvrig en berømt konsert i silende regnvær på Northside Festival i Aarhus, Danmark i 2017. Hvis du er veldig interessert - og det bør du være - kan du lese mer om konserten ved å trykke her!

Roxy Music

Roxy Music er nesten mer et fenomen enn "bare" et band! Bandet tas opp etter sin første nominering med ordene "et eksperiment som synliggjorde Rockens fremtid" - intet mindre!! Bandet teller profiler som Andy McKay, Brian Eno og Bryan Ferry. Det er vanskelig å beskrive med ord, hva Roxy Music stod for, men deres betydning kan ikke undervurderes, og de tas da også opp, som allerede nevnt, for deres første nominering til Rock and Roll Hall of Fame. På Wikipedia omtales bandet sjangermessig som både "art pop", "art rock" og "glam rock" med mere... (?!)

Her feirer vi dem med bandets mest spillte låt på Spotify, "More Than This", med mer enn 35 millioner avspillinger. Det er poppet og nesten sleskt - men allikevel så pirrende, spesielt og bare Rock'n'roll i sin fremtoning!
Les selv mer om bandet og dets bedrifter hos Rock and Roll Hall of Fame ved å klikke her!

The Zombies

Jeg må med skam innrømme at jeg ikke kjente til The Zombies, før jeg skulle skrive dette innlegget... Bandet beskrives av Rock and Roll Hall of Fame som det beste av psykedelisk pop, og som én av 1960-tallets mest beundrede og innflytelsesrike grupper!

Sånn her så det ut da de opptrådte på TV i "The Hullabaloo Show" i 1965, og det er faktisk riktig kult!