Kan jeg øve mer effektivt?

Har du noensinne tenkt på om du får nok ut av å øve på instrumentet ditt? Kanskje er det noe du kan gjøre bedre, for på den måten å bli bedre til å spille?

Svaret er selvfølgelig et stort og rungende "ja"!! Det er masse gode råd for ”hvordan man kan bli bedre til å bli bedre". Her er noen av dem:

Del opp tingene

Alt er lettere i små doser. Hvis du har problemer med den tredje takten i en melodi, så øv på nettopp den! Og deretter den neste... Og den neste... Det blir mye mer overskuelig å lære noe på den måten, og plutselig kan du spille hele "Himmelhunden" med tennene! Det samme gjelder naturligvis hvis det for eksempel er gitarsoloen til "Comfortably Numb" med Pink Floyd du forsøker å lære. Del den opp og øv deg på mindre biter, før du en dag er klar til å sette det hele sammen og gi jernet foran resten av barnehagen!

Bruk oppvarming

Det er alltid en god idé å varme litt opp. Det er ikke nødvendig å suge bort ditt eget livsmot med strekkøvelser og skalaer, før du føler at du kan spille noe som er artig!

Selv har jeg lenge brukt den fremgangsmåten at jeg starter øvelsen min med å lukte på noe nytt. Jeg gjør det uforpliktende, og går videre når jeg synes at jeg har lyst. På den måten får jeg liksom varmet opp min indre gitargud - enkelt og artig.


Her forteller Tyler Larson fra "Music is Win" mere om hva du kan gjøre...

Elsk musikken langsomt

Hvis man øver seg på å spille raskere enn man i virkeligheten er klar for, så lærer man i realiteten fingrene sine å spille feil. Styrk i stedet det motoriske minnet ditt ved å øve deg langsomt, og skru opp hastigheten gradvis. På den måten er du også sikret flere suksess-opplevelser underveis, og det handler jo som kjent om at reisen er målet i seg selv...

Glem tiden - også til foreldre

Mange (især foreldre) kan finne på å sette opp et mål basert på tid. "Du må øve deg en time på din triangel i dag, lille Ole!»

Men nei... Glem det, og lag i stedet en liten liste over hva du gjerne vil oppnå med din egen eller ditt barns øvelse i dag. Skal det jobbes med å bli mer flytende i fusjons-jazzet improvisasjon i Ess-dur? Eller er det et par av AC/DCs låter som halter litt?

Listen vil hjelpe deg med å bli klar over hvorfor du eller ditt barn øver, og hva som skal oppnås i dag!

Bruk en trommemaskin

Uansett hvilket instrument du spiller, er timingen alltid viktig! Uten rytme finnes der grovt sagt ingen musikk, så det er verdt å investere tid i å lære å holde rytmen.

Gjør det til en vane å øve deg sammen med en trommemaskin - sjekk for eksempel NUX-Looper-pedalen her nedenfor. Det finnes masse gode og rimelige/gratis programmer for iPad. Jeg bruker selv en iPad app, som heter Drumbeats+, som du kan se demonstrert her nedenfor.


Eller finn eventuelt et backingtrack på Youtube! Hvis det føles vanskelig til å begynne med, er det fordi du trenger det!

Øver du, eller opptrer du?

Det er forskjell på om du spiller for noen, eller om du øver deg. Når man øver, må man arbeide med de svakeste punktene for å bli bedre til å spille. Det trenger ikke å være perfekt hver gang, for da behøvde du jo ikke å øve deg, vel?

Velg i stedet noen ting - skalaer, deler av en sang eller andre ferdigheter som du gjerne vil arbeide med, og gjør så det. Det er ingen grunn til å spille hele "Mariehønen Evigglad" hver gang, hvis det i virkeligheten kun er den andre eller tredje linjen som volder deg problemer!

Husk å ha det artig!!

Til syvende og sist er det de færreste av oss som spiller for å skape oss en karrierevei. Du må huske å ha det artig!!

Prøv engang imellom å huske på hva som opprinnelig fikk deg til å velge ditt instrument, og vend tilbake til nettopp det! Hvis du spiller munnspill fordi det er kult å spille "Elefantens Vuggevise" på, så husk også å gjøre nettopp det!

... og så én ting til... det er en velbevart hemmelighet at jo mere du øver deg... jo sjovere blir det!!!