Sørg for å få øvd

Uansett om du spiller munnharpe eller konsertflygel, så er du nødt til å øve deg for å bli bedre. Hvis du er riktig filnk, må du til og med øve deg for ikke å bli dårligere... tenk på det... du sitter i saksen, ikke sant?

Men i virkeligheten handler det jo om å ha det artig med instrumentet sitt. Du må kort sagt sørge for at det er artig å øve - og du må også innimellom huske bare å spille - uten at du nødvendigvis øver deg på noe bestemt! Det er som regel der du plutselig oppdager at du kan noe du ikke kunne før - eller at du har fått en bedre forståelse for hvordan bestemte toner eller akkorder henger sammen.

Supergitaristen Joe Satriani, som også har veldig stor erfaring med å undervise både kommende og nåværende stjernegitarister, uttrykker det sånn: "There is no substitute for practice." Og det har han helt rett i! Her kan du se hva Joe har fått ut av sin øving.


Men hvordan?

Her er det så at de gode rådene kommer inn i bildet... og det er et par stykker som bør kunne lette tilværelsen din:

1. Det første og kjedeligste rådet

Prøv om du kan få etablert en rutine, hvor du øver deg på samme tidspunkt hver dag - og gjerne på samme sted i ditt hjem. Logikken er at du får en rutine hvor det å sette deg ned for å øve bare er noe du gjør! Du trenger ikke å tenke over det eller diskutere med deg selv om du nå skal øve - eller når. Den delen har du jo selv tatt hånd om ved å etablere den gode vanen.

Du tenker jo heller ikke over om du skal pusse tennene i dag, vel? Å pusse tenner er en vane du har hatt siden barndommen, og du går ikke rundt hele dagen og tenker på at du må huske å pusse tennene, eller overveier når du skal gjøre det.

Du kan få samme faste rutine for å øve på instrumentet ditt, og på den måten kommer den daglige øvingen helt av seg selv!

2. Det nye og spennende rådet!

I stedet for å love deg selv alltid å øve minst en time eller mer hver dag, så skal du gjøre slik: Sett et daglig, realistisk minimum for hvor lenge du skal øve (på det tidspunktet du har fastsatt ovenfor, under råd nr. 1...). Du skal se deg selv dypt i øynene, og finne ut av hva du vil kunne overholde. Det er svært mulig at det kun er 10 minutter - særlig hvis du ikke lengre er helt ung og derfor har det travelt med utdannelse, jobb eller familie.

DA skjer det nemlig det at det er mye lettere å se for seg den daglige øvingen din - for du har jo kun lovet deg selv å bli sittende i 10 minutter, ikke sant?

OG NÅR du så sitter der og øver, har du det selvfølgelig så artig at du ikke kan la være med å bli sittende bare litt lengre... alt sammen fordi målsetningen din var realistisk! Mer skulle det ikke til.

Det høres nesten dumt ut, men jeg har selv hatt stor nytte av nettopp dette litt underlige rådet når jeg øver på gitaren min. I stedet for å bli frustrert over det store prosjektet jeg skal i gang med, så kan jeg lett se for meg å øve i ti minutter, og plutselig har jeg spilt mye, mye lengre enn ti minutter...

Prøv det!

Bonusrådet - som du sikkert allerede kjenner til:

Vi har alle hørt det, og vi vet det godt... det er bedre å øve litt hver dag enn å komme fram til helgen uten å ha rørt en streng, tangent eller tuba - og så gi full peising i timesvis på en regnfull søndag. Men husk også å etterleve rådet selv! Benytt anledningen mens ett eller flere familiemedlemmer forsøker å finne ut av hvilke sko de skal ha på til byturen... Sett deg ned og spill litt mens du venter. Det blir til mer enn du tror!

Hvis du vil vite mer

Her forteller Youtuberen Tony Polecastro om sin erfaring og om hvordan du skal øve deg dersom du vil mestre instrumentet ditt.


Ja, han er en pussig skrue, men budskapet er enormt sympatisk og effektivt! Og det er mye mer å hente på hans kanal på Youtube.com - men kun hvis du har nok tid, for han lager altså noen riktig lange videoer...