Stig Trip

Hvem i all verden er det som gjemmer seg bak det navnet som inntil sommeren 2018 ikke var spesielt kjent i offentligheten - heller ikke blant gitarister? Nå er Stig imidlertid ved å bli verdensberømt - i hvert fall i Danmark. Det har han blitt ved å delta i konkurransen om å bli en slags "årets gitarist". Konkurransen heter naturligvis intet mindre enn Guitarist of the Year, og Stig var med blant de tre finalistene som opptrådte for et dommerpanel og en sal fylt med gitarinteresserte tilskuere på den engelske messen "UK Guitar Show 2018", hvor han hadde fornøyelsen av å opptre for blant andre dommeren Simon McBride (sjekk ham på Youtube.com ved å klikke her) og et publikum som talte blant andre YouTube-kjendisene "Danish Pete" og den (også) svært dyktige gitaristen Chris Buck.

Stig selv er fra Jylland - og det merkes på den gode måten. På Copenhagen Guitar Show holdt han et stille og rolig lite foredrag om sin egen bakgrunn og forhold til gitaren, hvor underskrevne blogger var så heldig å være blant tilhørerne. Av en finalist i en konkurranse med et så høyt profilert navn som Guitarist of the Year, må man si at Stig gjorde svært lite vesen ut av seg selv. Han gjorde et enormt sympatisk inntrykk, mens han fortalte litt om sine gitarer og sin Kemper Profiler, og selvfølgelig om konkurransen som hadde funnet sted en uke tidligere. Jeg blir nok aldri verdens beste fotograf, men her er ett av mine egne bilder fra workshopen.

Workshopen bød blandt mye annet på følgende opplysninger:

  • Stig bor i området rundt Århus
  • Han er utdannet og underviser nå ved Det Jyske Musikkonservatorie (også i Århus)
  • Han arbeider dessuten også som selvstendig pedagog på gitar og bass
  • Stig er veldig glad i sin Kemper Profiler, og bruker spesielt en profilert Morgan AC20-forsterker på Kemperen, som har en Fender-lignende kvalitet over seg
  • Han har laget materiale for Relish Guitars fra Sveits, som lager noen ganske spesielle gitarer med en magnetlukking (!!?) som kan åpnes, slik at man uten bruk av verktøy kan skifte f.eks. pickuper!

Hvis du får sjansen, bør du ikke snyte deg selv for å oppleve hverken Stig eller hans spill! Sjekk linken til hans Youtube-profil nedenfor, hvor du også kan finne noen gratis backingtracks som Stig bruker i sin undervisning.

Guitarist of the Year

Mange vil sikkert innvende at man ikke kan konkurrere i musikk - musikk er noe som må forene oss alle sammen, og nytes i fellesskap. Ikke desto mindre har det gjennom tidene vært massevis av konkurranser innen musikk - tenk bare på UKM, eller på utdelingen av priser og legater innen klassisk musikk. Magasinet MusicRadar holder hvert år, sammen med gitarnerd-magasinene Total Guitar, Guitarist og Guitar Techniques, en konkurranse hvor de utpeker årets gitarist, og så har det også blitt plass for to øvrige kategorier - nemlig årets akustiske gitarist og årets unge gitarist. Her er et av de videoklippene som vinneren, Gabriell Cyr, på forhånd hadde innsendt for å komme med i finalen.


Men hvordan ender en musiker og gitarlærer fra Århus på scenen foran noen av Storbritannias mest kjente gitarister?

Forklaringen bunner i en situasjon som de fleste av oss (voksne menn) kan relatere til: Han sat rett og slett og kjedet seg hjemme hos svigermor, og fant så på å sende noen av sine komposisjoner til bedømmelseskommitéen, som på konkurransens innledende stadier bestod av stjernene Mark Tremonti, Joe Satriani og Paul Gilbert. Jeg går ikke ut fra at noen av dem krever nærmere introduksjon blant gitarister som leser denne spalten...

Kommitéen likte det de så og hørte, og etter flere runder og bedømmelser ble Stig invitert til å delta i finalen foran et par hundre gjester på UK Guitar Show! Der spillte også den unge amerikaneren Hunter Hallberg, som endte opp med å vinne Young Guitarist of the Year. Hans finalenummer kan du se her nedenfor


Dessverre var det ikke Stig som vant konkurransen i år. Det gjorde jo altså finalisten fra Canada, Gabriell Cyr. I motsetning til de to andre finalistene hadde Stig valgt å spille uten akkompagnement, mens de to andre fremførte sine finalebidrag med bruk av backing-tracks. Stig var veldig ydmyk og beæret over å ha hatt anledning til å være med i finalen, og han hadde kun lovord til overs for sine to konkurrenter, som han også underveis fikk et riktig godt forhold til.

Under sin workshop på Copenhagen Guitar Show lot Stig seg også overtale til å spille det stykket han selv hadde valgt å spille i finalen i England. Her kan du nyte Stigs bidrag, slik det lød på scenen til selve finalen 29. september 2018 på UK Guitar Show.


Lenker til Stig Trip

Hvis du gjerne vil se mer til Stig, så kan du være heldig å finne ham på nett. Han er dessverre ikke blant de mest aktive på hverken de sosiale medier eller sin egen nettside, men han er jo en voksen mann med jobb og familie, så jeg er sikker på at han bruker sin energi annetsteds - og temmelig sikkert også på å spille gitar!

... men her er allikevel et par lenker eller tre til hans egen nettside, Stigs musikalske profil på Facebook, og endelig kanalen på Youtube hvor du kan se og høre mer av Stig Trips eget materiale!

Endelig finnes det jo også den muligheten straks å lukke datamaskinen din og gi deg til å spille gitar, i håp om en gang å bli tatt opp på Det Jyske Musikkonservatorie, for så kan du nemlig oppleve Stig som underviser der!