Loading

Fender Jazz Bass

Fender har sitt utspring i en forretning som Leo Fender grunnla i 1938 i Fullerton i California. Som utdannet elektrotekniker livnærte Fender seg ved å reparere radioer, platespillere, forsterkere, høyttalersystem, instrumentforsterkere samt salg og utleie av PA-systemer som Fender selv designet og bygde. Leo ble fasinert av de designfeil som datidens instrumentforsterkere hadde, og begynte selv å bygge og modifisere forsterkere. På begynnelsen av 40-tallet begynte så Fender å designe og selge sine egne musikkinstrument og forsterkere.

1 produkt(er)

Side 1 av 1

Set Descending Direction

1 produkt(er)

Side 1 av 1

Set Descending Direction

Big Bands var gått av moten etter annen verdenskrig og ble avløst av små band som spillte boogie-woogie, rhythm & blues, western swing og honky-tonk. Bassistens den gang foretrukne instrument, kontrabassen, fikk i den forbindelse problemer da den var for stor og uhåndterlig, og den kunne ikke spille høyt nok til å den kunne følge med de nye elektriske instrumentene. Fender designet Precision-bassen med henblikk på å overkomme disse problemene - og den blir en stor suksess,  men får en svak mottakelse blant jazz-bassistene. I slutten av 50-årene må Fender erkjenne å hans elbasser ikke helt har fått tak i jazz-musikerne, og han går derfor i gang med å utvikle en ny el-bass som han lanserer i 1960. Og Jazz-Bass-en treffer blink. Fenders Jazz Bass har fått en offset-kroppsform, slik at den er mer behagelig å spille på når bassisten sitter. Og den er, i motsetning til Precision-bassen, utrustet med 2 mikrofoner samt volumkontroll på hver mikrofon, og den får en bredere hals. Jazz-Bassen har, i forhold til Precision-modellen en lysere tone med mer diskant og mellomtone, og blir raskt populær blant 60-tallets el-bassister.
Fender lager i skrivende stund 26 forskjellige utgaver av Jazz-bassen, som alle tilbys i et utall av farger. Antallet modeller varierer fra år til år, men det er i utgangspunktet fem forskjellige modeller som du bør vite noe om:

American Professional Stratocaster

Den opprinnelige American Standard Stratocaster er i dag erstattet av American Professional Stratocaster, som er direkte etterkommer av den opprinnelige Stratocasteren fra 1954. American Professional er bygd med kropp i or, påmontert en lønnehals med et 22-bånds gripebrett i enten lønn eller rosentre. Den har en 9,5” halsprofil og en moderne deep-C-hals, og er utrustet med Tim Shaws V-Mod-pickuper.

American Performer Stratocaster

American Performer Stratocaster er en rimeligere utgave av Stratocasteren, som fortsatt bygges på Fenders fabrikk i USA. Den er også bygd i or med en lønnehals, og leveres med gripebrett i både lønn og rosentre. Halsprofilen er en Modern ”C”, og pickupene er Fenders egne Yosemite-pickuper. Performer Stratocaster har fått en glanslakkering som ikke er helt så flott som den polyurethan-lakkeringen som Professional Stratocaster er laget med.

American Elite Stratocaster

American Elite Stratocaster er en Strat som primært henvender seg til den moderne, profesjonelle gitaristen. Den er bygd i utsøkt or og utstyret med en lønnehals med et 22” gripebrett, med jumbo bånd i lønn eller ibenholt. Både gripebrett- og hals-profil er laget etter Compound-prinsippet, hvilket betyr at gripebrett og hals endrer form avhengig av hvilken posisjon på gripebrettet du befinner deg på. Elite Stratocaster er f.eks. rundere i de første posisjonene og blir flatere og flatere jo lengre du beveger deg oppover gripebrettet. Den leveres med tre fjerdegenerasjons Fender-Noiseless-pickuper, og er lakkert med en flott Sateng-Polyurethan-lakk.

American Original

American Original er avløseren for serien American Vintage Reissue som vi omtalte tidligere. Denne serien er dedikert til å gjengi de mest ikoniske modellene i Fenders historie. Hver American Original Stratocaster representerer det beste av det tiåret de representerer. Her får du f.eks periodekorrekte Pure-Vintage-pickuper og -elektronikk, en autentisk halsprofil, bensadler og en klassisk nitrocellulose-lakkering. American Original utstyres samtidig med moderne 5-veis pickupskifter og det velkjente gripebrettet med 9,5" radius, så moderne gitarister kan føle seg hjemme på en Original Stratocaster.

Fender Player Stratocaster

Fender Player Stratocaster er Fenders rimelige utgave av Stratocaster-gitaren. Den er bygd på Fenders egen fabrikk i Baja Mexico, og er utført etter de samme design-prinsippene som Player-modellens amerikanskproduserte familiemedlemmer. Player Stratocaster lages med orekropp som består av mellom 5 og 7 stykker tre som er sammenlimt. Halsen er laget i lønn, og utrustet med et 22-bånds lønn- eller Pau-Ferro-gripebrett. Den har 9,5” radius og en Modern-C-halsprofil, og er utrustet med tre Player-Series-Alnico-5-pickuper.