Loading

Fender Stratocaster

Fender har sitt utspring i en forretning som Leo Fender grunnla i 1938 i Fullerton i California. Som utdannet elektrotekniker livnærte Fender seg ved å reparere radioer, platespillere, forsterkere, høyttalersystem, instrumentforsterkere samt salg og utleie av PA-systemer som Fender selv designet og bygde. Leo ble fasinert av de designfeil som datidens instrumentforsterkere hadde, og begynte selv å bygge og modifisere forsterkere. I starten av 40’erne begynte Fender å designe og selge sine egne musikkinstrumenter og forsterkere.

Big Bands var gått av moten etter annen verdenskrig og ble avløst av små band som spillte boogie-woogie, rhythm & blues, western swing og honky-tonk. Mange av disse bandene brukte jazz-gitarer med mikrofoner, men de kunne ikke spille høyt nok, var ustødige, sårbare og veldig dyre. Fender så derfor et marked for en rimeligere el-gitar som var stemmestødig, og som kunne spille høyt uten at mikrofonene ga feedback. Han gikk derfor i gang med å utvikle et nytt el-gitar konsept som besto i en massiv kropp uten hulrom, en separat hals som kunne boltes på den massive kroppen, samt en enkelt mikrofon. Resultatet ble det vi i dag kjenner som Fender Telecaster.

3 produkt(er)

Side 1 av 1

Set Descending Direction

3 produkt(er)

Side 1 av 1

Set Descending Direction

Telecasteren mottar likevel en del kritikk, særlig bemerkes det fra datidens førende gitarister at Telecasteren burde ha hatt individuelt justerbare sadler, fire eller fem mikrofoner, at det mangler et vibrato-system og at den kunne forbedres ved å gjøre kroppen mer konturtydelig slik at den ble mer behagelig å stå med. Fender lytter til kritikken, men i stedet for å arbeide videre på designet beslutter han å beholde Telecasteren som den er, og går i stedet i gang med å utvikle en ny gitar som takler disse kritikkpunktene. Resultatet ble Stratocasteren som Fender lanserer i 53/54. Fenders Stratocaster blir den første el-gitaren med tre mikrofoner, vibratosystem med fjærtrekk og konturert kropp. Den opprinnelige modellen var bygd med kropp i ask, påmontert en lønnehals med et 21-bånds gripebrett i lønn, og den var allerede i 1954 utrustet med de Kluson-stemmeskruene som i dag fremdeles kan finnes på utvalgte Stratocaster-modeller. Stratocasteren var i de første årene utrustet med en 3-posisjons pickupvelger, som kun ga mulighet for å velge mellom de 3 pickupene enkeltvis, men gitarister fant raskt ut at det var mulig å sette pickupvelgeren mellom første og annen posisjon, slik at både bro- og midt-pickupen aktiveres, og på samme måte kunne midt- og hals-pickupen aktiveres ved å sette pickupvelgeren mellom annen og tredje posisjon. Når to pickuper aktiveres samtidig, er Stratocasteren konstruert på en sånn måte at de blir parallellkoblet, hvilket fører til et lite fall i utgangsnivået siden en større spenning dermed blir ført til jord. Og da den midterste pickupen er spunnet med motsatt polaritet, skaper denne pickup-konfigurasjonen en humbucker-effekt som reduserer støynivået betydelig. Stratocasterens litt tørre lyd i ”mellomposisjonene” blir raskt populær, og er i dag en essensiell del av det vi kjenner som Strat-lyden. Gitarister som Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, David Gilmour, Mark Knopfler, Eric Johnson, Scott Thurston, John Mayer og Eric Clapton gjør alle flittig bruk av det vi i dag kjenner som posisjon 2 og 4 på pickupvelgeren. Det var likevel først i 1977 at Fender gikk vekk fra 3-posisjonsvelgeren og begynte å utruste Stratocasteren med en 5-posisjon pickupvelger.

I 1956 introduserer Fender Stratocastere med orekropp, og i 1959 utvides Stratocaster-sortimentet med rosentre-gripebrett og det blir mulig å kjøpe Straten i flere farger. I 1965 fører Leo Fenders sviktende helse til at han selger Fender til CBS. Det fører til et merkbart fall i kvaliteten på de Stratocasterne som blir tilbudt. De sene 60-talls Stratocasterne, med deres store CBS-hoder, og modellene fra 70-tallet med de markante 3-bolthalsene gjør at Stratocasteren faller i popularitet. Vi har selv hatt anledning til å snakke med en av Fenders medarbeidere fra CBS-perioden, og han fortalte at Fenders samlede produksjon av Stratocastere var nede på 5-7 enheter i uken i 1984. Denne utviklingen blir snudd i 1985, da CBS selger Fender til en gruppe bestående av Fender-medarbeidere og CBS' egen William Schultz. De nye eierne er oppsatte på å gjenskape Stratocasteren i dens opprinnelige kvalitet, og beslutter å utvikle nye modeller som skal fungere som flaggskip i Fenders sortiment. Dan Smith og John Page går i tenkeboksen, og begår to modeller som samler de beste egenskapene fra 50- og 60-årenes Stratocastere. Fender lanserer en 1957 Stratocaster med en one-piece-lønnehals, og en 1962 Stratocaster med rosentregripebrett. Det blir starten på Fender-serien American Vintage Reissue, som i tillegg til de to Stratocasterne også omfatter en 1952 Telecaster, en 1957 Telecaster og en 1962 Precision og Jazz Bass.

I 1987 lanserer Fender serien American Standard Stratocaster. Den nye utgaven var skreddersydd til moderne gitarister, og var basert på et design som omfattet et flatere gripebrett, en tynnere halsprofil og et forbedret fingerbrett. American Standard Stratocasteren blir løpende forbedret, og den forble i produksjon inntil slutten av 2016.

Fender lager i skrivende stund 56 forskjellige Stratocaster-modeller, som alle tilbys i et utall farger. Antallet modeller varierer fra år til år, men det er i utgangspunktet fem forskjellige modeller som du bør vite noe om:

American Professional Stratocaster

Den opprinnelige American Standard Stratocaster er i dag erstattet av American Professional Stratocaster, som er direkte etterkommer av den opprinnelige Stratocasteren fra 1954. American Professional er bygd med kropp i or, påmontert en lønnehals med et 22-bånds gripebrett i enten lønn eller rosentre. Den har en 9,5” halsprofil og en moderne deep-C-hals, og er utrustet med Tim Shaws V-Mod-pickuper.

American Performer Stratocaster

American Performer Stratocaster er en rimeligere utgave av Stratocasteren, som fortsatt bygges på Fenders fabrikk i USA. Den er også bygd i or med en lønnehals, og leveres med gripebrett i både lønn og rosentre. Halsprofilen er en Modern ”C”, og pickupene er Fenders egne Yosemite-pickuper. Performer Stratocaster har fått en glanslakkering som ikke er helt så flott som den polyurethan-lakkeringen som Professional Stratocaster er laget med.

American Elite Stratocaster

American Elite Stratocaster er en Strat som primært henvender seg til den moderne, profesjonelle gitaristen. Den er bygd i utsøkt or og utstyret med en lønnehals med et 22” gripebrett, med jumbo bånd i lønn eller ibenholt. Både gripebrett- og hals-profil er laget etter Compound-prinsippet, hvilket betyr at gripebrett og hals endrer form avhengig av hvilken posisjon på gripebrettet du befinner deg på. Elite Stratocaster er f.eks. rundere i de første posisjonene og blir flatere og flatere jo lengre du beveger deg oppover gripebrettet. Den leveres med tre fjerdegenerasjons Fender-Noiseless-pickuper, og er lakkert med en flott Sateng-Polyurethan-lakk.

American Original

American Original er avløseren for serien American Vintage Reissue som vi omtalte tidligere. Denne serien er dedikert til å gjengi de mest ikoniske modellene i Fenders historie. Hver American Original Stratocaster representerer det beste av det tiåret de representerer. Her får du f.eks periodekorrekte Pure-Vintage-pickuper og -elektronikk, en autentisk halsprofil, bensadler og en klassisk nitrocellulose-lakkering. American Original utstyres samtidig med moderne 5-veis pickupskifter og det velkjente gripebrettet med 9,5" radius, så moderne gitarister kan føle seg hjemme på en Original Stratocaster.

Fender Player Stratocaster

Fender Player Stratocaster er Fenders rimelige utgave av Stratocaster-gitaren. Den er bygd på Fenders egen fabrikk i Baja Mexico, og er utført etter de samme design-prinsippene som Player-modellens amerikanskproduserte familiemedlemmer. Player Stratocaster lages med orekropp som består av mellom 5 og 7 stykker tre som er sammenlimt. Halsen er laget i lønn, og utrustet med et 22-bånds lønn- eller Pau-Ferro-gripebrett. Den har 9,5” radius og en Modern-C-halsprofil, og er utrustet med tre Player-Series-Alnico-5-pickuper.