75 år

Alder er jo bare et tall, er det ikke?

Men hvorfor føles det da ikke helt sånn hver morgen når jeg står opp og ser på meg selv i speilet? Det er som om det blir stadig mer smertefullt å arbeide hver dag fra "9 to 5", og til slutt er dagen nesten ikke til å komme seg gjennom hvis man ikke har en "Apple Jack" å se frem til, når man setter seg ned om kvelden med sin "Jolene", og tenker "I Will Always Love You"....

Kanskje du allerede har gjennomskuet hvor dette leder oss mot, og hvilken stor artist og låtskriver, vi skal feire i dag... Hun ble 75 år i midten av januar nå i 2021, og hun lyser stadig som et fyrtårn blant oss andre mer dødelige musikere og låtskrivere. Hun er

Dolly Parton

Hun er en av pop- og countrymusikkens største stjerner noensinne, og hun har levd et helt utrolig liv, hvor hun har beriket musikkhistorien med legendariske låter. Alle kjenner Dolly Parton, men det er kanskje ikke alle som vet hva hun faktisk har vært i stand til å utrette. La oss straks ta en smaksprøve - her spiller hun sin nok mest kjente låt, "Jolene", på Glastonbury-festivalen i 2014.

 


 

Det bør stå klart for de fleste at Dolly Parton, i tillegg til å være en stor sangerinne og låtskriver, også er litt av en entertainer i ordets egentlige forstand. Hun underholder ganske enkelt sitt publikum, og spiller på alle strenger. Og a propos strenger, så er hun en mer kompentent gitarist enn jeg noensinne vil bli. Ett av Dollys yndlingsinstrument er banjoen - for man er vel ikke countrymusiker for ingenting? Her kan du nyte en annen klassiker, Apple Jack, sammen med to andre countrystjerner i form av Emmylou Harris og Linda Ronstadt i et TV-opptak fra 1977.

 


 

Som de fleste sikkert vet, har Dolly Parton alltid tatt vare på sitt utseende, og hun dyrker det som et særlig kjennetegn eller varemerke. Hva man enn måtte mene om den visuelle stilen - hun slo an fra starten av karrieren, så det er ingen tvil om at det virker. For kjenner man ikke Dollys musikk, så har man i hvert fall lagt merke til hennes utseende, og det er fullt bevisst fra hennes egen side. Her skal det likevel handle om musikken, så la oss ikke dvele mer ved noe som allerede er sagt og skrevet rikelig om andre steder.

Dolly Parton mottok i 2016 en Lifetime Achievement Award ved USAs Grammy Awards - en pris som kun utdeles til et fåtall artister med en overbevisende karriere bak seg. Hun har for øvrig gjennom karrieren vært nominert til totalt 50 Grammyer, og har ifølge Wikipedia solgt mer enn 100 millioner album!

Produktiv låtskriver

Som vi flere ganger kommer inn på i denne lille feiringen, så har Dolly Parton skrevet låter som vi alle sammen kjenner - unge som gamle. Hun har også vært veldig produktiv, og mener selv å ha skrevet tusenvis av låter - hvilket ikke er helt usannsynlig i betraktning av at hun har skrevet låter hele livet! Produksjonen teller mer enn 50 utgitte album - en bedrift som kun ganske få artister kan konkurrere med... Av utgivelsene har hele 44 album ligget på topp-10 på country-hitlisten i hjemlandet, og 25 av hennes singler har nådd toppen av Billboards country-liste.

For Dollys vedkommende ble mange av de største hitlåtene skrevet ganske tidlig i karrieren, men det understreker likevel det poenget som jeg har nevnt et par ganger på disse sidene: Hvis du skal bli flink til å skrive låter, gjelder det samme som med enhver annen ferdighet du gjerne vil tilegne deg: Du må øve deg - ved å skrive massevis av låter!

Dolly Parton selv har vært så produktiv med sin låtskriving at mange av hennes låter enda ikke er innspilt. Det har hun likevel en plan for å få rettet opp i, og hun forteller selv at hun er i gang med å spille inn vokal og rytmespor til masse melodier som musikere og produsenter kan forlyste seg med å remikse eller sette ny musikk til, når hun engang ikke selv er her mer.

I Will Always Love You

Dolly Parton skrev i 1972 låten "I Will Always Love You" - angivelig i forbindelse med at hun hadde brutt med sin musikalske sparringspartner, Porter Wagoner, som hun jobbet mye med i starten av sin karriere. I filmen "The Bodyguard", som ble en veldig stor hit på 80-tallet, ble låten gjeninnspilt av en annen stor sangerinne - nemlig Whitney Houston. Whitney gjorde låten til sin egen, og strødde en ny tids stjernedryss over teksten og melodien, samtidig med at hun langt på vei forble tro mot originalen. Alle kjenner Whitney Houstons versjon, som ble en mega-hit og fremdeles kan høre i radioen fra tid til annen, så la oss ta enda en låt med Dolly Parton, som her synger sin egen versjon av låten, etter at hun har fortalt sin historie om bruddet med Porter Wagoner. Legg for øvrig merke til krediteringen i starten av klippet, hvor det står at låten er utgitt på selskapet "Dolly Records", for selvfølgelig har Dolly Parton også sitt eget plateselskap, for på den måten å kunne holde sin musikk og sine rettigheter tett inn til kroppen.

 


 

Whitney Houstons utgave lå som nummer en på den amerikanske hitlisten i hele 14 uker, og Dolly sier selv at Whitneys prestasjon gjorde Dolly selv rik – det forteller hun i hvert fall selv om opplevelsen av å ha skrevet en mega-hit. Dét tror jeg nok hun allerede var på forhånd, men hun har naturligvis et poeng i at Whitney Houston gjorde låten til sin egen...

Og nå da vi allikevel snakker om store stjerner, så skal det bare nevnes at Dolly er gudmor til den unge stjernen Miley Cyrus, som hun har et veldig nært forhold til.

Dolly og pengene

Nå, ja... og så er Dolly Parton for øvrig stinkende rik!

Hun har nemlig vært riktig flink til å få økonomisk avkastning fra sin musikk og karriere, og hun har utvidet sine forretningseventyr også utenfor musikken. Hun eier fornøyelsesparker og hoteller i eget navn, og hennes formue anslås i dag til cirka en halv milliard US Dollars! Det gjør henne, ifølge amerikanske Smooth Radio, til verdens sjette rikeste musiker - og hvis du er veldig interessert i den slags, kan du lese mer om verdens rikeste musikere/sangere ved å klikke her. Kanskje vil noen av navnene på listen overraske deg?

Dolly Partons talent for beinhard business illustreres veldig godt i historien om hennes (hoved)rolle i filmen "9 to 5" fra 1980, hvor hun kun aksepterte filmrollen på betingelse av at hun også skulle skrive og spille inn en tittelmelodi til den. Det arrangementet ble til "9 to 5", som de fleste av oss nok kjenner, og som innbrakte henne to nominasjoner til Golden-Globe-priser, og hele to Grammy-priser!!

Dolly Parton er heller ikke gjerrig, og hun har helt siden midten av 80-tallet brukt en del av sin formue på velgjørenhet gjennom sitt fond, Dollywood Foundation, som har støttet en rekke velgjørende formål, herunder kampen mot brystkreft, HIV/AIDS-forskning og ordblindhet, akkurat som hun selv har opptrådt på forskjellige velgjørenhetskonserter. Blant annet bidro hun i fjor med en million USD til bekjempelse av Covid-19 pandemien.

Hvis du har fått appetitt på mer, kan jeg anbefale den fantastiske dokumentarfilmen "Here I Am" om Dolly Parton og hennes karriere. Hun medvirker selv og er skikkelig åpen og ærlig omkring hele karrieren. Filmen kan ses på Netflix, og er bestemt verd den tiden du trenger på å se den!