Bli en bedre gitarist

Ja, vi vil alle gjerne være bedre på våre instrument, ha det artigere, spille med de riktige musikerne, kysse de mest attraktive partnerne og mye, mye mer....

I dag handler det om å spille gitar. DanMusikk.no selger mange andre spennende instrumenter og annet utstyr, men selv er jeg først og fremst gitarist - og hvis du også er det, så bare fortsett og les. Andre instrumentalister skal selvfølgelig også bare bli med, for det er også mange råd som retter seg mer generelt mot alle musikere.

Guitar.com

Du kjenner sikkert allerede Guitar Magazine, men guitar.com er altså bladets nettside, hvor det nesten daglig skjer en masse som har med gitarisme å gjøre. Nettsiden bringer blant annet et utvalg av de anmeldelser og produktomtaler som også er å finne i bladet. Det er smaksprøver på bladets (mer dyptgående) undervisningesvideoer og artikler, og de man finner ofte forkortede utgaver av intervjuer fra bladet. Kort fortalt er guitar.com verd et besøk, og du finner dem ved å klikke her.

Quick Tips

Guitar.com offentliggjorde den 13. mars en serie gode råd under tittelen "52 Quick Tips from Guitar All-Stars", med all verdens tips om stort og smått fra noen av gitarverdenens mest kjente hoder, som for eksempel Steve Vai, Ritchie Blackmore, Phoebe Bridgers, Ben Wells og mange flere. Jeg har lånt et par av dem - som du kan nyte her nedenfor - hvor jeg har gjengitt dem med mine egne ord på skandinavisk vikingemål. Husk også å klikke på lenken nederst i artikkelen for å avlegge magasinet et besøk og se hele listen!

Guthrie Govan

La oss starte nederst med listens nr. 52, hvor det er gullkorn i vente fra super-gitaristen Guthrie Govan. Han har spilt med blant andre filmkomponisten Hans Zimmer på dennes live-turné, med instrumentalbandet The Aristocrats, og som alltid er god for en nerdete bemerkning om gitarer og musikk i det hele tatt. Her en smaksprøve på hans innsikt:


Guthrie ber oss alle være oppmerksomme på at vi ikke må starte eller slutte med "bare" å lære og spille skalaer. Skalaene er samlinger av toner som i seg selv ikke har noe med musikk å gjøre, men de er derimot bare et verktøy til å frembringe musikken med. Til syvende og sist er målet å være i stand til å høre musikk i hodet og spille det på ditt instrument. Kjernen i Guthries budskap er at "hvis du ikke kan synge eller føle det, så eier du det ikke"...

Ed O'Brien, Radiohead

Ett av bandet Radioheads masterminds (nest etter forsanger Thom Yorke), gitaristen Ed O'Brien, har nylig fått utgitt en ganske spesiell, men utrolig kul mexicansk Stratocaster fra Fender - med sustain-pickup og hele sulamitten. Ed sier at det er viktig å skape plass i musikken. Det er kult å gå hardt til og spille høyt og raskt - men hvis du gjør det hele tiden, så ender det opp med å mangle noe. Som han sier: "I love space in music, I love not playing"!

Du kan sjekke ut Eds Stratocaster ved å klikke her!

Josh Rand, Stone Sour

Her kommer et av den typen kjedelige råd som du kanskje har hørt før, men aldri tatt deg sammen til å etterleve. Men la så dette være en oppfordring og få det nå prøvd: Ta opp deg selv! Opptak lyver ikke, og du kan ikke lytte ordentlig og vurdere din egen musikalitet mens du spiller. Å lytte til et opptak av deg selv gir nytt perspektiv, og kan noen ganger få deg til å snu en fremgangsmåte helt på hodet, slik at den blir ny og spennende.

Ben Wells, Black Stone Cherry

... i samme gate som ovenfor kommer et annet klassisk råd: Sett deg noen mål, og press deg selv hvis du får lyst til å gi opp!! Du blir nødt til å love deg selv å lære nettopp den soloen, det riffet eller det licket, som du synes er så kult å lytte til, og også gjerne vil kunne spille. Og så gir det en god følelse i kroppen når det endelig lykkes!!! Du kan se hva det har ført til for Ben og resten av Black Stone Cherry her nedenfor, hvor du kan se den originale videoen til en av deres største hits "Me and Mary Jane".


Black Stone Cherry er for øvrig på listen over PRS' tilknyttede artister. Du kan sjekke DanMusikks utvalg av elektriske gitarer fra Paul Reed Smith ved å klikke her!

Dimebak Darrel, Pantera

Avdøde Dimebak hadde et poeng som er vanskelig å ta fra ham:"Hvis du vet hvordan du skrur på knappene i et studio, så ender også gitaren din opp med å høres ut som du gjerne vil den skal gjøre! Hvis ikke du selv kan finne ut av det, så er du overlatt til han som nå tilfeldigvis står for det, og så kan de gjøre hva de vil med lyden din"...

Dime var for øvrig viden berømt for å få en svært fet tone ut av transistorbaserte forsterkere, så han visste helt sikkert hva han snakket om!
Glen Tipton, Judas Priest

Vi tar med oss en til av rockens harde gutter, som kommer med et følsomt råd: Glen Tipton tilråder å ta pauser fra instrumentet ditt, og sier at hvis han ikke selv passer på, kommer han til å kjede seg med gitaren. Og DA… ER det tid for å dra på fisketur, for så får han lyst til å spille gitar igjen, og når han har lyst til å spille får han også de beste resultatene ut av det! Så pass på hvis du tvinger deg selv til å spille hver dag. Husk i stedet på å ha lyst til det!

Tommy Emmanuel

Fingerstyle-guden, australske Tommy Emmanuel, har også et par gullkorn til deg. Ifølge ham må man huske å gå stille og rolig frem. Hvis du skal spille noe du ikke har spilt før, så lag en liten øvelse ut av det og skru tempoet ned. Forsøk i stedet å lære deg selv små øvelser, som så vil føre til at dine utfoldelser langsomt blir til musikk!


Rådet er godt nok, men sett i lys av videoen her ovenfor så er det kanskje også enkelt å si når man er Tommy Emmanuel, men tenk over hvordan han i det hele tatt har blitt så god...

Steve Vai

Hvis du ikke allerede kjenner Steve Vai, så gjør deg selv den tjenesten å sjekke ham ut. Han kan litt av hvert, og er en av de opprinnelige gitarheltene som har spilt med blant andre Frank Zappa og David Lee Roth, foruten å utgi masse materiale og undervisnings-ditto i eget navn, og så har han alltid et poeng når han uttaler seg om musikk. Steve Vais råd er nummer én på guitar.coms liste, og går ut på at du må gjøre deg selv den tjenesten å skaffe deg et hederlig instrument, og at det ikke trenger å koste all verden i våre dager. Steve Vai gjør for øvrig også oppmerksom på at det er veldig, veldig viktig hvordan nettopp din gitar, eller ditt instrument, får deg til å føle når du ser eller rører den/det. Til syvende og sist er det jo det som gir deg lyst til å spille mer - og å fortsette med det!

Jeg kan for eksempel anbefale en av vår nye Beaton-gitarer, som du finner ved å klikke her.

Hvis du vil vite mere...

Hvis din nysgjerrighet er vakt, så klikk her og se hele listen på gitar.com