David Walliman

Kanskje har du allerede støtt på David Walliman på Internettet. Han har en suksessfull karriere på Youtube, hvor han offentliggjør videoer som skal lære deg å spille (bedre). Han kretser primært rundt el-gitaren, men hans instruksjoner om musikkteori, tonelære og innspilling kan brukes av alle. Det kan for eksempel se sånn her ut, når han forteller hvordan du kan bli bedre på instrumentet ditt, ved bare å foreta noen få og veldig enkle endringer med hensyn til hva du gjør når du setter deg ned for bare å hygge deg med ditt instrument - uten å øve deg dedikert og målrettet...


Walliman selv begynte å spille gitar da han var tenåring i Frankrike. Han snakker fremdeles litt artig, men jeg må innrømme at jeg ikke hadde gjennomskuet at det var en fransk aksent... NÅ, men han valgte å gå skrittet videre og satse på musikken, så han tok inntil flere forskjellige utdannelser innen musikk og emmigrerte i 2005 til USA for å "bli til noe".

Det er som kjent ikke så lett bare å skape seg en levevei innen musikk, så han var nødt til å jobbe på en kaffebar for å kunne betale regningene sine. Imens startet han stille og rolig opp med å tilby jamtracks via nettet. Han ble senere en populær instruktør på nett via blant annet undervisningssiden Truefire.com, før han selv ble en hit på Youtube. David Walliman fortsetter sin karriere som en kapasitet når det gjelder undervisning, samtidig med at han har andre prosjekter ved siden av, hvor han blant annet både produserer og spiller inn som studiomusiker og virker som konsulent innen bedriftsutvikling.

Innspilling i studio

På DanMusikk.no har vi tidligere skrevet litt om hvordan du innretter deg i et hjemmestudio, og hvordan du velger noen av de viktigste studiokomponentene som mikrofon, monitorer og demping. Det er et vell av informasjon og mange gode råd i noen av de blogginnleggene som det er lenket til nederst i denne artikkelen – til og med med produktlenker til noen av våre varer hvis du er riktig heldig... ;-)

Hvis du er litt nysgjerrig på hvordan slikt foregår i praksis, så har vår venn ovenfor, David Walliman, en gave til deg. Her har han begått en video på Youtube.com, hvor han viser oss alle sammen litt av hva han gjør når han skal spille inn gitar på en kamerats demo av en låt som  er "under utvikling"  på demo-nivå. Det er en ekspedisjon David Walliman er vant til og fortrolig med, og det er spennende å høre litt mer om hva han tenker, og hvordan han strukturerer en slik arbeidsgang!

Sjekk det ut her


Moroa starter allerede ca. 1:20 inn i klippet, hvor han forklarer at han alltid har likt å se en musikalsk produksjon litt på samme måte som å male et maleri - slik at mindre deler blir tilføyd av gangen, og det så til slutt blir til hele bildet/låten. Jeg synes at allerede den filosofien er spennende og anvendelig for oss andre. Legg også merke til hvordan hans øverste og første spor på DAW-en inneholder et "click track" - altså et spor med metronom som resten av sporene kan holde seg til, slik at det hele ender med å være spilt inn pent og ordentlig i samme takt!

Legg for øvrig merke til hvordan han har mottatt demoen fra sin oppdragsgiver, og så arbeider videre med de allerede innspillte ting som finnes i alternative versjoner på de forskjellige sporene. Et spor er vokal, mens et annet inneholder låten i ren synth-utgave, som min kollega Lars for øvrig garantert vil synes er kul i seg selv!

Det skal selvfølgelig være med en solo, og den klipper David Walliman inn etter at videoen er ca. 4:40 gammel. Én veldig stor fordel ved å arbeide på datamaskin i en DAW er jo nettopp det at man kan spille inn igjen og igjen, og velge spor til eller fra mens man mikser opp eller ned etter forgodtbefinnende. DAW står for øvrig for "Digital Audio Workstation", og et godt eksempel på et slikt program er Apples "Garage Band", som du kan laste ned gratis hvis du har en datamaskin eller iPad fra Apple. Det virker faktisk riktig godt, og til enkel hjemmebruk er det et uovertruffent program til den prisen! David Walliman forteller for øvrig her nedenfor at han bruker Logic Pro 10 som sin DAW.

Hør for øvrig det gylne rådet rundt 8 minutter, hvor David sier at han ville være fristet til å slette den soloen han akkurat har spilt inn, men at han alltid lytter til det på nytt før han bestemmer seg. Henimot slutten av videoen blir det klippet, limt og kopiert. Legg også merke til at det alltid er en god idé å doble sporet, slik at man spiller inn mer eller mindre den samme linjen på to spor, som så hver for seg panoreres ut til henholdsvis høyre eller venstre. Det blir aldri helt likt på de to sidene, og på den måten oppnås det en fyldigere lyd.

... Og så sies det jo også i "utgangsbønnen", at det først og fremst handler om å tjene låten - ikke om å vise frem sine egne skillz!

Skulle du nå være interessert i hvordan du selv kan leke deg frem til dine egne instrumentale låter og spille dem inn, kan du se litt om hvordan man skriver en instrumentallåt her


Hvis du vil vite mer

Hos DanMusikk.no har vi alltid masse undervisningsmateriale på lager, og det gjelder både mindre hefter, bøker med DVDer og abonnementer på Fender Play - Fenders geniale online-system til ferske musikere. Uansett hvilket instrument du spiller på, bør du besøke vår avdeling for notebøker og DVDer, som du finner ved å klikke her. Hvis du tror at du foretrekker Fender Play, så kan du lese mer om systemet på vår nettside her - eller kjøpe et abonnement ved å klikke her.

Du kan besøke David Wallimans egen nettside, davidwalliman.com ved å klikke her og se nettsiden i et nytt vindu. Hvis du er interessert i gratismateriale du kan utvikle deg med, så hold pusten til nede i neste linje...

Hvis du er mer interessert i alle de videoene med tips og triks jeg har lovet deg, så er det på Youtube.com det foregår, og du kan besøke hans profil ved å klikke akkurat her.