Social distancing

Covid-19 herjer rundt oss, og vi må alle hjelpe til med å begrense smitteutbredelse. Som vi alle vet etterhvert, hjelper vi best til ved å holde avstand til andre og begrense vår ferd i det offentlige rom. I skrivende stund er smitten på vei nedover, og sånn må det jo gjerne fortsette å være.

Men hva får du så tiden til å gå med, mens du sitter hjemme? Er bandet satt på pause, og du har ikke flere penger å handle for på nett? Jo, da kan du for eksempel starte med å lene deg tilbake og slappe av, mens du nyter en forsmak på siste del av denne artikkelen akkurat her. Husk bare å skru lyden godt opp!


Det her var det internasjonale metall-monsteret Metallica, som fremdeles er i stand til å begeistre i dag - 40 år inn i karrieren. Låta er en cover-låt, men de skal det jo også være plass til - særlig når de blir levert med så stor autoritet som Metallica gjør det her i skyggen av Slane Castle. Metallica kan du både se og høre mer til lengre ned i denne artikkelen. Det var her snakk om låta "Whiskey In The Jar", som er en tradisjonell irsk folkelåt - innspilt av blant andre The Dubliners og Thin Lizzy.

Gratis gleder.

Heldigvis har vi jo Youtube.com, som kan by på timevis med underholdning - både med og uten innhold. Men hvorfor ikke følge mitt råd, og bruke tiden til noe som kan utvide din horisont. Jeg har funnet fram et par vidt forskjellige filmer som du bør se før du blir sluppet ut igjen.

Frykt ei - det blir ikke så tørt som det umiddelbart kan høres ut til. Og jeg lover at vi kommer vidt omkring - fra gode, gamle J.S. Bach til monsteret Metallica!

Hvis du ikke selv tror at Bach kan være interessant, så utfordrer jeg deg hermed til å gi filmen en sjanse. Som belønning lover jeg at det er hard RAWK til slutt i denne artikkelen - men mer om dét senere.

Johann Sebastian Bach

Du har selvfølgelig hørt om Bach. Hvis du ikke har hørt om ham, så venter det her en frydefull utvidelse av din musikalske horisont, når du nå skal tilbringe halvannen time i selskap med den britiske dirigenten sir John Eliot Gardiner, som i dokumentarfilmen "Bach - A Passionate Life" vil fortelle en historie som er alt annet enn kjedelig. Og så handler den da også om et av tidenes mest markante musikalske genier - en mann som har satt så markante spor i musikken at han fremdeles kan merkes i dag - mer enn 250 år etter sin død!

Faste lesere av disse spalter vil vite at jeg er svært begeistret for den amerikanske produsenten og Youtuberen Rick Beato, som også har gitt meg inspirasjonen til dette innlegget. La ham forklare deg hva det er som gjør Johann Sebastian Bach så fantastisk. Som alltid med Rich Beato kan det ikke bli kjedelig! Her er han med "What Makes Bach Great"


Du la kanskje merke til at Rick Beato underveis fikk anbefalt filmen som jeg her vil gi deg lenken til. Jeg lover at du vil få utvidet din horisont ved å bli klokere på Bach, og samtidig får du anledning til å nyte noen musikalske godbiter som du ikke visste at du ville kunne like. Derfor vil jeg be deg høre godt etter og nyte de høydepunktene fra Bachs produksjon som utgjør soundtracket. Du kan nesten ikke unngå å nyte det, selv om du kanskje normalt aldri kunne drømme om å sette på klassisk musikk hjemme.... Og de vakre tonene begynner å flyte allerede fra starten av filmen, så prøv å gi det ti minutter av ditt liv!?


Var det ikke kult?

Johann Sebastian Bach ble født i 1685 og døde i 1750, så det er en eldre sak vi her har fatt i. Han tilhørte det ypperste av barokkens kunstneriske evner. Tenk bare over at jeg sitter her og skriver om en klassisk komponist, som fremdeles i dag setter spor etter seg i den moderne popmusikken. Hva gjenstår det mer å skrive her enn: Se nå bare filmen og bruk ørene dine!

Master of Puppets

... Ja... Fra den ene ytterlighet til den annen... Nå hopper vi ca. 250 år frem i tid til 1980-tallet, hvor det er betydelig mer strøm på musikken, når vi nå skal høre historien om Metallica og deres revolusjonerende album "Master Of Puppets", som for alltid endret den harde delen av rocken.

Hvordan i all verden kan dét ha seg, spør du kanskje... Det kommer du til å se nærmere på om litt, hvor du kan se filmmannen Stuart Kirwans utradisjonelle portrett av "Master of Puppets" i filmen "Hypnotizing Power - The Story of Master of Puppets"

Det du nå skal få oppleve har blitt til med Stuart Kirwan, som normalt arbeider som ekspert innen redigering og produksjon av film og TV. Han har av kjærlighet, og gjennom grundig research, klippet sammen en hel dokumentarfilm av opptak, intervjuer og andre godbiter som allerede fantes på forhånd. Han har samtidig klart å innhente tillatelser fra alle de involverte, så det er altså snakk om et tvers i gjennom legalt produkt, som Stuart Kirwan har gjort tilgjengelig på Youtube - helt gratis!

Med "Master of Puppets" er det snakk om en utgivelse fra den gangen Metallica fremdeles spillte heavy, og det må derfor objektivt konstateres at det HELT sikkert ikke er alle som kan like den slags. Men historien er fremdeles spennende, og den trekker tråder til Skandinavia, hvor platen er innspilt i Sweet Silence studio i København, sammen med produsent Flemming Rasmussen, som også var med på å lage bandets andre utgivelse - "Ride the Lightning". "Master of Puppets" har en stor plass i rockehistorien - den er en plate som er elsket av mange musikere som selv i dag er riktig store innenfor tungrocken.


Og hvis du enda ikke har sett filmen, så tillat meg å fremheve noen av de tingene du kan oppleve på de 50 minuttene den varer:

  • "Master of Puppets" er det første metall-albumet som er tatt opp i det amerikanske Library of Congress, hvor man i forbindelse med opptaket vurdert platen til å være "kulturelt, historisk og estetisk viktig"
  • Prosessen med å skrive låtene har alltid vært lang i Metallica - de arbeider med en låt over flere måneder, hvor de kommer tilbake til låten på ukentlig basis.Valget av lokasjonen i Danmark hadde mye med prisen å gjøre, for der kunne bandet få tre ganger så mye studiotid for pengene i forhold til i Los Angeles.
  • Produsent Flemming Rasmussen forteller å man avvek fra den normale prosedyren med å spille inn trommer og bass først, fordi låtene var så "gitardrevne" at det ikke ga mening å låse "følelsen" fast fra starten ved å spille inn bassen først
  • Til gjengjeld var bandet fremdeles modige nok til å inkludere et langt instrumentalnummer, Orion, skrevet av bassisten Cliff Burton. På nummeret kan du høre eksempler på avdøde Cliff Burtons sololinjer på bass!
  • "Master of Puppets" inneholder lange og komplekse låter - bandet satte seg fore å IKKE kutte låtene under innspillingsprosessen, som man ellers hadde gjort mye under innspillingene av forgjengeren, "Ride the Lightning»
  • Og legg så merke til at bandets låter faktisk handler om noe! De er i stand til å redegjøre for hver enkelte låt, og fortelle om hva den handler om. James Hetfield forteller tenksomt om tittellåta at "Master of Puppets" kan settes inn i mange forskjellige sammenhenger, og at det er noe av det som karakteriserer en god låt - at dens betydning kan overføres til mange livssituasjoner og temaer. Som James også sier ca. halvveis i filmen, så var bandet på det tidspunktet i 1985 ferdige med bare å skrive om headbanging. Kirk Hammet forteller også at James Hetfields tekster ofte er "åpne", og ofte kan settes inn i den sammenhengen som akkurat nå opptar deg. Kirk forteller også at James bevisst styrer unna klare politiske budskaper
  • Metallica elsker å spille live!

For øvrig har forsanger og riff-smed, James Hetfield, fått laget en kul gitar av planker fra garasjen i det huset han delte med Lars Ulrich i El Cerrito på begynnelsen av 80-tallet. Den gitaren får du anledning til å se i konserten nederst i denne artikkelen...

Du kan se mer til Stuart Kirwan ved å besøke hans egen nettside, som du finner ved å klikke her (åpner i nytt vindu).

Metallica "live"

Mens Covid-19 herjer over det meste av verden, har Metallica - som for øvrig mange andre artister - valgt å strømme et konsertopptak hver uke til gratis gavn og glede. Tillat meg derfor å anbefale bandets profil på Youtube.com, som du kan finne ved å klikke akkurat her (åpner i nytt vindu). Selv har jeg med fornøyelse nytt konserten fra Slane Castle i Irland, som du fikk en smaksprøve på i starten av denne artikkelen. Her kan du nyte hele konserten på nesten to en halv time, og se hvordan solen går ned over borgen mens de uvanlig godt samspillte gutta fra Metallica gir full gass i en konsertproduksjon av de helt store!