Covid-19 løsner grepet

Mens jeg skriver disse linjene begynner det å lysne her i Nord-Europa, og særlig i Skandinavia. Det ser ut til at særlig Norge og Danmark er på rett vei, og at corona-virusets innflytelse på vår hverdag avtar. Noen av oss er allerede sluppet ut i det offentlige rom, mens jeg selv for eksempel, passer mitt arbeid på DanMusikk.no hjemmefra mitt eget hus, hvor jeg nå sitter og skriver disse linjene. Men under alle omstendigheter: Det ser ut til at vi er på rett vei, men det er fremdeles behov for sosial distanse - at vi er sammen "hver for oss".

Mens du så sitter der hjemme, i stedet for å være sammen med dine venner eller øve med bandet, så har jeg en liten, stilig ting til deg, som de færreste av oss normalt ville skjenket noen særlig oppmerksomhet, men hvorfor ikke benytte anledningen til å lære noe nytt?

Mine damer og herrer - her er

Junior Brown

Engang i mellom kan man være heldig å oppleve noe nytt, og det må dette klippet sies å kunne bidra med! Jeg kjente i hvert fall ikke til hverken Junior Brown, Vault Sessions eller fondet som står for dem, før jeg falt over noen ganske ville musikalske personligheter på forsiden av min "feed" på Youtube.com - og lot meg lokke til å se et par stykker av dem. Jeg vet ikke hva jeg forestilte meg, men navnet "Junior Brown" ga meg kanskje assosiasjoner til en spinkelt bygd, afroamerikansk bluesman med slitt akustisk gitar og en sangstemme i det høyere registeret. Den slags liker jeg godt, så jeg klikket glad på linken for å se nærmere på det, og på den måten forsterke meg selv i min egen radikalisering på området.

Så jo... jeg vet jo nok likevel hva jeg selv forventet ut fra navnet, men mine fordommer ble på flere måter gjort til skamme, og det kan jo heldigvis hende oss alle sammen... og det er helt OK! Vi må bare huske å lære av det når vi på den måten blir konfrontert med våre egne fordommer eller innskrenkethet.

Frem på skjermen tonet nemlig intet mindre enn en ekte "cowboy", i form av Junior Brown, som var alt annet enn det jeg intetanende hadde forestilt meg. Han kommer her, og gjør meg den tjenesten å se klippet til ende, selv om hverken Junior eller hans sjanger kanskje er noe du tenner på i forveien.


Legg for øvrig merke til at Junior Brown benytter seg hemningsløst av en teknikk man kaller "hybrid picking", som gir ham mulighet for å spille flere toner, og med større variasjon, enn hvis han utelukkende benyttet plekter. Hybrid picking går ut på at du spiller med plekter, mens du samtidig bruker et par fingre på samme hånd til å slå an de lyse strengene med. Det er en teknikk som er høyt, høyt utviklet og rafinert innen country-musikken, men mange av oss bruker den også flittig innenfor andre sjangere. Da jeg først begynte å eksperimentere med det ga det overhodet ikke mening for meg, men jeg spillte til gjengjeld en del fingerpicking - helt uten plekter. Og plutselig en dag i øvingsrommet stod jeg og spillte med både plektret og de øvrige fingrene - uten å ha tenkt over det. Engang i blandt har man åpenbart lov til å være heldig...

Hvis du skulle ha fått mer appetitt på Junior Brown, så nyt gjerne hans oppvisning her på "Hang Up And Drive", hvor han demonstrerer et par uvanlige teknikker på sin "guit-steel", som det artige instrument heter. Og selvfølgelig er det både humor og biler i en ekte country-låt!


Junior Brown er født i 1952, og er en erfaren herre når det kommer til det å spille musikk! Han er fra Arizona i USA, og har spilt musikk hele sitt liv. I 1960-årene spillte han i forskjellige band og livnærte seg også i noen år som gitarlærer, før hans karriere tok fart på 1990-tallet. Han er kjent for å spille på sin "guit-steel", som er et custombygd instrument med en Telecaster-lignende hals øverst, og en en steel-gitar nederst, og han er noe av en entertainer i den gamle tradisjonen. Han benytter seg av noen interessante triks, som for eksempel å manipulere tonen med sine stemmeskruer mens han spiller, og så er han en helt vill "country picker", når ånden kommer over ham! Du kan se eksempler på det hele i en TV-overført mini-konsert her.


Det er ikke sikkert at jeg selv går ut og kjøper et album med ham, men mannen har da gjort hjemmeleksen sin, ikke sant?

Vault Sessions og Songbirds Foundation

Serien "Vault Sessions", som du kan se på Youtube ved å klikke her (åpner i nytt vindu), går ut på at mer eller mindre kjente musikere får anledning til å spille på kjente instrumenter. Det kan være instrumenter som en Gibson Les Paul fra 1959, eller bestemte eksemplarer som har vært eid av berømte musikere. Her kan du se en av de yngste stjernene på blues-himmelen, Christone "Kingfish" Ingram spille på en Fender Stratocaster fra 1957, og han forteller også om sin egen introduksjon til musikken.


Vault Sessions er produsert av Songbirds Foundation, som er et fond med formål å bringe musikk tilbake i barns liv, selv om det mange steder i USA ikke lenger undervises i musikk i skolene. Det kan du se mer om her, men hvis du skulle være interessert i å fremme et lignende formål, så vil jeg personlig anbefale deg å finne et lignende prosjekt å støtte i ditt eget lokalområde!