Rør i forsterkeren

Gitarister er som regel enige om at når det handler om å oppnå den riktige tonen, så er det ingen vei utenom forsterkere med rør i. På engelsk eller amerikansk snakker man om "valves" eller "tubes", og engang var alt radio- og forsterkerutstyr basert på rør. Det er en teknologi som bare nekter å dø, og som vi skal se finnes det ganske enkelt ikke bedre lyd til gitarer enn den som kommer fra rørforsterkere.

I dag har vi gitarister flere muligheter, men av én eller annen grunn vender vi allikevel alltid tilbake til rørene når vi er på jakt etter en "tone" som kan fortrylle oss selv og vår publikum. Det er bare noe over måten en rørforsterker klinger på, som ikke kan etterlignes digitalt. Om ikke annet, så er det et spørsmål om følelse. Det er tross alt kun deg selv som kan merke hvordan lydtrykket fra din power-akkord forplanter seg fra anslaget av plektret mot strengene, gjennom pickuper og kabel, og forsterkes gjennom rørene i din amp til nøyaktig dét øyeblikket hvor lydtrykket treffer deg i brystkassen!!! De av oss som har prøvd det, vet hva jeg snakker om.... Det er som om lyden "blomstrer opp" før den treffer med full styrke, men i skandinavia har vi dessverre ikke helt et ord som beskriver tonens utfoldelse så godt som det engelske "bloom".

... Og så er det altså noe i selve lyden fra en rørforsterker... Klangen fra din gitar gjennom forsterkeren kan som regel karakteriseres som "varm", uten at det sånn helt uten videre er mulig å beskrive nærmere hva som ligger i ordet. Men det er noe med at lyden av en "drevet" rørforsterker inneholder overdrive, uten å være skarp - og at den reagerer forskjellig på om du slår gitaren hardt an, eller om du er mykere i anslaget ditt. Man snakker om at forsterkerens respons er veldig "dynamisk".

Og SÅ er der jo også alltid det gode salgsargumentet for rørforsterkere at de spiller HØYT!!! Det elsker vel alle gitarister - ikke sant?

DANE, MAX og The Beatles

DANE er et dansk merke med røtter helt tilbake i rockens barndom i 1960-årene. DANE og søstermerket, MAX, har i tidens løp lagt forsterkning og enheter til flere store begivenheter. For eksempel var man involvert i planlegging og lyd til den første utgaven av Roskilde Festival.

Den opprinnelige idé-mannen, Per-Ole Larsson, sto bak firmaet Europeisk Musikk Import A/S, og han fikk som skandinavisk agent for VOX en idé om å utvikle en serie forsterkere som kunne brukes til å oppfylle ethvert behov for forsterkning - altså med løsninger til både PA-anlegg, bass, gitar og alt mulig annet mellom himmel og jord. Det skjedde da han ble bedt om å levere VOX-forsterkere til The Beatles' første utenlandske opptredender i Hamburg, fordi VOX på det tidspunktet ikke kunne levere egentlige PA-anlegg til forsterkning av sang, og derfor grunnla Per-Ole DANE.

Konseptet var, at Per-Ole ville lage et PA-anlegg som var basert på å kunne bygges ut med en separat 50-watts forsterker for hver høyttalerenhet. Han lagde anlegg som kunne levere en effekt på mer enn 300 watt, og hvor banalt det enn høres ut i våre dager, så var det noe nær utenkelig i 1960-årene å kunne levere et så voldsomt lydanlegg. Det startet produksjonen og utviklingen som førte til salg av tusenvis av forsterkere i inn-og utland. MAX og DANE ble solgt både i Norge, Danmark, Tyskland, England, Frankrike og andre steder. Alle steder reklamertes det heftig for produktene, som for eksempel med bildet av den fine MAXForty, som er tatt en tur på stranden ute til venstre for disse linjene.

Alt var både designet og håndbygd av EMI. Per-Ole Larsson og Europeisk Musikk Import hadde fast ansatte teknikere til å lage printplatene på eget verksted, og det var også de som stod for å innsette rør og styrepaneler, på samme måte som de også sto for testing av de ferdige forsterkerne. De enkelte komponentene i forsterkerne ble installert på printplatene av "loddedamer", som det var ansatt 6 til 8 stykker av. "Lodde-damene" satt hjemme hos seg selv og installerte komponenter som de fikk levert én gang i uken, og hvor også forrige ukes produksjon ble tatt med av en mann som var ansatt til å stå for transporten.

Jeg tror ikke at The Beatles noensinne kom til å spille på forsterkere fra MAX eller DANE, men det var deres konserter i Hamburg som startet eventyret. Til gjengjeld vet vi at mektige Led Zeppelin spillte gjennom EMIs skandinaviske produktlinje i forbindelse med en konsert i Danmark engang i starten av bandets karriere, som siden førte dem så vidt omkring.

Din egen lyd

DANE stod i 1970-årene for innovasjon og vellyd. Den tradisjonen er tilbake nå, hvor vi er stolte av å kunne presentere 2021-utgaven av de tradisjonelle rørforsterkerne - designet i Danmark. Hvis du foretrekker bass, så heng med litt videre og les med lengre nede.

Alt dette her kan selvfølgelig kun føre ett sted hen: Jeg må ha sånn én - og det tror jeg også at du må, når først du har hørt dens varme, boutique-aktige vellyd, og kanskje også følt hvordan den er å spille på!

Her kan du oppleve Jesper Juhler, som sitter og hygger seg med en DANE-forsterker. Dét fikk han nemlig akkurat tid til mellom et par av de utallige øvingene med sitt up-and-coming band.

 

 

 

Høres det ikke bare fett ut? Og så er en forsterker fra DANE også til å komme i nærheten av sånn rent økonomisk.

DANE-forsterkerne fås for tiden i to utgaver på henholdsvis 15 eller 30 watt ren rørdrevet fløte-lyd, med enten EL84- eller 6L6GC-rør i effektforsterkeren. Man har kost seg med detaljene, og alle forsterkerne sjekkes og testes før de forlater vår teknikers arbeidsbord. Begge de nye modellene er naturligvis utstyrt med ekte fjær-romklang og 12ax7-rør i preampen, mens det er forskjellige muligheter for å styre lyden eller tilføye vibrato - alt etter hvilken modell du velger. Du kan lese mer om DANE Classic 15 ved å klikke her, eller om DANE Classic 30 ved å klikke nettopp her eller på bildet av den - for det er nemlig en DANE Classic 30 du kan nyte synet av til høyre for disse linjene.

Felles for begge forsterkere er at de leverer ren vintage-stemning og boutique-lyd, i et prisleie hvor de fleste av oss kan være med. Det er sjeldent man ser en sånn kombinasjon av pris og kvalitet - og så dessuten uttenkt og designet i Danmark!

Kjøp ditt eget eksemplar ved å klikke her eller på bildet av Classic 30 ute til høye, og bli en del av en lang, dansk historie som startet med det skiltet du kan se her til venstre for disse linjene.

DANE til bass

Hvis du foretrekker bass, kan du også få en DANE-forsterker på massive 150 watt, basert på det ypperste i solid-state-teknologi. Den er selvfølgelig utstyrt med Line Out, så du kan koble deg direkte i miksepulten, mens 15-tommeren leverer varene direkte i øregangene på sine ofre. Det gjør den skikkelig velegnet for både store og små scener!

Combo'en har en unik "Boot-switch", som mer enn antyder at du kan gi lyden og tilhørerne et effektivt spark når du aktiverer den!!!

Hvis den slags er noe for deg - kombinert med en effektiv 4-bånds equalizer, finner du bass-utgaven av DANE ved å klikke akkurat her eller på bildet av DANE Bass 150 ute til høyre for disse linjene!