Musikk på Youtube

Det er dessverre ikke så mange andre steder å oppleve musikk nå for tiden enn her på nettet... Så hvis du skal ha en liten smak av noe som i hvert fall dufter av live-musikk, så må du på Facebook, YouTube - eller et av de andre nettstedene. Der har det til gjengjeld også begynt å skje riktig mye - det er snart ingen grenser for hvilke artister du kan oppleve mer eller mindre "live" på nett.

Om ikke annet, så er det en stigende interesse fra artistenes side for å legge ut eldre konserter for gratis fornøyelse for deg og din musikkinteresse. Jeg har tidligere nevnt Metallica på disse sidene, men det er mange, mange flere artister som i stigende grad flasher materiale fra arkivet. Det er selvfølgelig ikke noe nytt fenomen, men det nye i disse tider med Covid-19, er at artistene selv begynner å legge ut hele konserter. Noen velger også rett og slett å opptre live på nett. Der så jeg for eksempel her om dagen en liten konsert med den danske låtskriveren Poul Kreps, som sendte live via Facebook, hvor rundt 1.700 "gjester" fulgte med og kunne kommentere under arrangementet. Hvis du ikke vet hvem Poul Kreps er, så kjenner du kanskje Henning Kvitnes - hans norske kollega og samarbeidspartner. Her er Henning med sin utgave av en veldig kjent låt fra Poul Kreps' hånd


... Men det var et lite sidesprang... I dag vil jeg nemlig gjerne gi deg en opplevelse som jeg selv fikk mye ut av da jeg ved en ren tilfeldighet fant den på Youtube. Det er ikke noen hemmelighet at jeg elsker blues, men selv om "the blues" vanligvis kanskje ikke er noe for deg, så gi denne låten her en sjanse. Her er det nemlig et litt eldre opptak med den gamle bluesmannen Buddy Guy og hans unge venn - en vis John Mayer. Her er de med en fantastisk utgave av "What Kind of Woman Is This" fra Farm Aid i USA.


Er det ikke en himmelsk opptreden? Deres opptreden OSER av overskudd og humor, og ingen kan vel være i tvil om at det er noen karer som i den grad har kontroll på sine instrumenter.

Men la oss nå se litt på de medvirkende: Alle kjenner vel John Mayer i etteller annet omfang? Men hvis du mot formodning ikke skulle være klar over hvor sublim en gitarist han er, så blir jeg nødt til å ta deg i skole. Nyt bare dette klippet her fra Crossroads Guitar Festival i 2010, så kan vi snakkes ved om Buddy Guy like nedenfor.


Kult, ikke sant? Din lekse til neste uke er å gå ut på strømmetjenesten din og finne albumet "Try" med John Mayer Trio, hvor han spiller sammen med Steve Jordan og Pino Palladino. Du vil heretter aldri, aldri mere se på John Mayer som en poppete fløtegutt. Jeg lover det! Og etter en sånn liten lekkerbisken, så la oss fortsette med å se på hvor den unge mannen (blant annet) har lært det fra. Mine damer og herrer - det har blitt tid for

Buddy Guy!

Buddy Guy er én av de største nålevende stjerner på blues-himmelen, og en levende legende. Hvis du ikke kjenner til ham på forhånd, så må jeg nok hjelpe deg litt. Len deg godt tilbake, mens jeg forteller deg litt om én av de største entertainerne i bluesens historie.

Buddy Guy er en eldre herre på 83 år. Han har spilt inn musikk i mer enn 60 år, og har underveis blitt kalt "the best guitar player alive" av selveste Eric Clapton. Han har dessuten blitt tatt inn som nummer 23 på Rolling Stone Magazines liste over tidenes største gitarister, og i USA har han gjennom tidens løp blitt tildelt intet mindre enn 8 Grammys, pluss en ekstra "Lifetime Achievement Award" for en ekstraordinært lang og strålende karriere - noe man for eksempel i Danmark kun gjør for artister som Medina - før de når midten av 30-årene... nå, men til saken:

Buddy og prikkene

Buddy Guy er kjent for å like prikker, som du også tydelig kan se i klippet fra Farm Aid. For en musiker har det stor verdi å kunne kjennes på noe rent visuelt også (i tillegg til sin lyd og låtskriving), og Buddy Gyu gjorde i mange år det, at han alltid iførte seg prikkete klær - eller opptrådte med en prikkete gitar. Han har i tidens løp fått utgitt signaturmodeller fra Fender Musical Instruments - prydet med de festligste prikker!

I 1960-årene huserte Buddy i Chess-studioene i Chicago, hvor han hadde anledning til å omgås folk som Muddy Waters og Howlin' Wolf, mens hans kjørte lastebil på dagtid. Han forsatte å spille, men gikk litt i glemmeboka inntil Eric Clapton hadde ham med på sine store liveinnspillinger i starten av 1990-årene - innspillinger som ble til dobbeltalbumet "24 Nights". Nesten samtidig kom Buddy Guys kommersielle come-back album "Damn Right, I've Got The Blues" ut - en setning som senere ble tittelen på hans selvbiografi fra 2012.

I 1989 åpnet han bluesklubben, Buddy Guys Legends i Chicago, i Illinois i USA. Han både driver og eier fremdeles spillestedet, hvor han også selv opptrer flere ganger i løpet av januar måned - hvert år. I sin fremskredne alder fortsetter stadig Buddy Guy å turnere, og han gjør fremdeles gjennomsnittlig et sted rundt 130 spillejobber i året, fordelt over hele verden, hvilket må sies å være virkelig godt gjort i hans alder!

Og ja...han har forresten også opptrådt i Det Hvite Hus for Barack og Michelle Obama. Der fikk han, den 21. februar 2012, USAs president Barack Obama til å synge med på refrenget av den udødelige klassikeren "Sweet Home Chicago", som du kan se på klippet her med et virkelig sterkt felt av musikere.


Og la oss avslutte med et intervju som forteller alt. Her er Buddy på besøk hos den amerikanske forhandleren "Guitar Center", hvor han stiller opp til intervju og en liten prøve på sin kunnskap. Det første som slo meg da jeg først så klippet, var at mannen er enormt sympatisk og dessuten har den villeste amerikanske dialekt man kan høre for seg! Og dernest ble jeg oppmerksom på hvor tydelig det er at intervjueren, Nic Harcourt, i den grad er truffet av ærefrykt over å sitte og tale med en levende legende. Nyt det her.


Underveis i karrieren har han slitt ut to koner og fått åtte barn. Han er tatt opp i Rock'n'roll Hall Of Fame og har blitt kalt en "master of tension and release" i New York Times. Med andre ord: Når Buddy Guy er med, skjer der alltid noe!

Vil du oppleve mer?

Hold øye med dine yndlingsartisters profiler på sosiale medier. Artistene vil ofte annonsere deres live-opptredener i god tid, så hvis du holder øyne og ører åpne går du ikke glipp av noe!

... Og hvis du rett og slett ikke kan få nok av Buddy Guy og hans legendariske showmanship, så får du her en hel konsert fra det berømte konsertstedet Red Rocks i Colorado i USA, hvor blant andre The Beatles, John Denver og U2 har spilt og spilt inn konserter. Gi deg tid til å se det hele, og Buddy vil belønne deg - kanskje du til og med kan fange opp et triks eller to til bruk for dine egne opptredener?