Låtene som aldri ble til noe

Har du noengang tenkt over hvor mange låter som skrives? Eller spilles inn - eventuelt "kun" i demoform?

... Nei vel? Det hadde heller ikke jeg - før jeg falt over en rørende reportasje fra Youtube-notabiliteten Rick Beato. La oss smuglytte til den sangen som Rick Beato og DanMusikk.no har tenkt at du bør stifte nærmere bekjentskap med nedenfor. Her er duoen Muddy Magnolias med låta "Down By The Riverside".

 

 

 

Det med låtene er faktisk veldig søtt når man tenker over det - og statistisk sett blir de færreste låter noensinne hørt av noen. Selv om de selvfølgelig er skrevet for nettopp dét - å komme ut til lyttere og musikkelskere over hele verden. Rick Beato forteller nemlig at de låtene du hører på radio er "toppen av toppen av toppen" - altså en utrolig liten del av den samlede låtproduksjon som blir til her i Verden. Det passer jo også veldig godt med at vi hos DanMusikk.no tidligere har skrevet om at låtskriving er en muskel som kan trenes, og hvis du vil bli virkelig god til å skrive låter må du gå i gang med å skrive massevis av dem - akkurat nå!

Rick Beato forteller videre at det faktisk spilles inn utrolig mange låter på demonivå som aldri kommer lengre. Han bruker et eksempel fra et band han selv har vært med i, kallt "Billionaire", som ifølge Beato selv har laget demoinnspillinger av opp mot 130 låter over en fireårs periode. Det kom det angivelig to album ut av. Dét sier litt om hvor mange låter som samler digitalt støv, som han kaller det. Alt dét og mye mer skal vi oppleve i Rick Beatos Youtube-video om litt. Men legg spesielt merke til når han begynner å fortelle om låtskrivingen med duoen "Muddy Magnolias" fra rundt tre og et halvt minutt inne i videoen.

 

 

 

Jeg vet ikke om jeg personlig er helt enig med Rick Beato angående genialiteten i "Down By The Riverside", som man kanskje må ha et mer intimt forhold til amerikansk "roots music" for å kunne se det kule i. Men det er da på den annen side fascinerende å se hvor uskyldig begeistret han er over selve håndverket i låtkrivnings- og innspillingsprosessen. Og tanken på alle de låtene som ingen noengang kommer til å høre... Dén tanke er rørende, for som Rick Beato sier rommer en slik harddisk hele måneder og år av folks liv i form av kunst og låter som de har lagt sjel og hjerteblod i, uten at låtene noengang kommer til andres kjennskap...

Nå kjenner du altså svaret på et spørsmål du sikkert aldri har hatt anledning til å stille deg selv: Hvor går våre låter for å dø?

Videoen har også fått en oppfølger som Rick Beato lagde rundt en måneds tid senere. Her snakker han om singer-/songwriteren Owen Beverly, og der kommer også et par sannheter på bordet om hvordan det med å bli "oppdaget" og få en platekontrakt fungerer.

 

 

 

Her hos DanMusikk.no har vi kun ett godt råd til deg som vil noe med musikken din, men det sier også alt: Fortsett å prøve!!!

Dessuten har vi naturligvis masse gode råd om lyd og utstyr, og dét kan du løpende lese mer om her på bloggen. Du kan også kontakte vår briljante kundeservice på telefon, chat eller e-mail, og så vil vi gjøre alt for å hjelpe deg med nettopp ditt behov - slik at ikke dine låter ender med å samle støv på Rick Beatos harddisk!

Rick Beato

Rick Beato er ikke noe nytt navn for leserne av disse sidene. Han er en universitetsutdannet musiker, låtkriver og produsent fra Rochester i den amerikanske staten New York, som nå lever av å lage videoer til mediet Youtube.com etter å ha hatt en "helt grei" karriere innen sine disipliner og eier Black Dog Sound Studios i den amerikanske staten Georgia, hvor også fantastiske navn som R.E.M. og bandet The Black Crowes stammer fra. Og idet disse linjene skrives, føler jeg at det nok også snart er på tide med et eget portrett av The Black Crowes på disse sidene. Men det er jo et annet prosjekt til en annen tid. Det skal jo alltid være noe å glede seg til...

For tiden er Rick Beatos seerskare oppe på rundt 2,9 millioner abonnenter, hvilket må sies å være en pen følgeskare... Og så sier han også selv at det kun er 58 prosent av seerne som rent faktisk abonnerer på kanalen. Andre ser den bare fordi de av en eller annen grunn ramlet over én eller flere av hans svært omfangsrike og grundig gjennomarbeidede videoer.

Kanalen hans på Youtube.com nærmer seg etterhvert en halv milliard avspillinger på Youtube. Bare for å sette det tallet litt i perspektiv, så forteller DanMusikk.no sin kalkulator at med en gjennomsnittlig varighet på (anslått) 20 minutter, har Rick Beatos videoer vært avspilt i nesten 7 millioner døgn!! Det er et så vilt tall at det nesten ikke får plass i hodet?

Hvis du selv har lyst på å bruke 7 millioner døgn i selskap med Rick, så finner du hans kanal ved å klikke her - linken åpner i et nytt vindu slik at du ikke risikerer å gå glipp av resten av denne artikkelen.

Intervjuer med stjernene

Rick Beatos kanal og hans foretaksomhet i det hele tatt har nådd et visst omfang, for han får mulighet for å lage timelange intervjuer med noen av de største stjernene. Den slags mennesker kan ellers være vanskelige å komme i nærheten av, men når man har Rick Beatos overbevisende seertall og hans store saklighet og viten å bakke dem opp med, så kan det rent faktisk la seg gjøre å komme i nærheten av notabiliteter som Sting, Joe Satriani, Steve Lukather og John Scofield!

Nettopp John Scofield er i skrivende stund det siste av de høyt profilerte intervjuene som Rick Beato har begått. Hvis du ikke kjenner til John Scofield på forhånd, så har du en opplevelse til gode. Her møter vi igjen én av de musikerne, som i min verden alltid har vært der, og som selv blant andre musikere og også av store stjerner regnes for å være en kjempeprofil!

Her på DanMusikk har vi for eksempel minst én medarbeider som har et svakt hjerte for megastjernen John Mayer, og selv han - altså John Mayer - legger ikke skjul på sin forkjærlighet for John Scofield. For eksempel har John Mayer spilt inn coverlåta "I Don't Need No Doctor" med tydelige referanser til Scofields versjon av samme sang, og de to har også ved flere anledninger opptrådt på samme scene når det var anledning til det.

Her gjelder det imidlertid Rick Beatos intervju med John Scofield, som vi lar avslutte dette innlegget i forsøket på å stjele ytterligere en time av ditt liv.

John Scofield har blitt 70 år gammel, og han spiller mer smakfullt enn noengang før. Han har spilt inn utallige album, og deltatt på enda flere album i andre artisters navn. Han har blant mange, mange andre spilt med de legendariske jazz-stjernene Miles Davis og Herbie Hancock, samt en stjerneparade av gitarkolleger som eksempelvis Bill Frisell og Pat Martino - bare for å nevne noen...

Men varigheten til tross, så vær helt trygg: Den timen gir riktig god uttelling!

 

 

 

Dam, dabba dam, dam... Dam-dam...