Southern Rock!!

Det er trøkk i Lynyrd Skynyrd... Du kjenner i hvert fall minst ei låt fra bandets flittige hender, og den låta er "Sweet Home Alabama", som er en fast del av ethvert motorsykkeltreff - enten det måtte være til avdelingen med "husmorstrip" eller fra de batteridrevne høyttalerne på campingområdet ut i de små timer. Lynyrd Skynyrd er et klassisk rockeband fra den kategorien som ikke er til å komme utenom - i stil med blant andre Allman Brothers Band.

Jeg er ganske sikker på at du allerede kjenner til i hvert fall "Sweet Home Alabama", men hvis ikke, så let den med en gang opp der du lytter til musikk, og sjekk gjerne samtidig ut den ikoniske hymnen "Freebird"!!


Lynyrd Skynyrd

For mange skandinavers vedkommende er nok ikke Lynyrd Skynyrd et band vi vet særlig mye om - naturligvis utover megahitten "Sweet Home Alabama". Noen få har kanskje hørt om et rockeband som engang falt ned med et fly, og nå nærmer vi oss sakens kjerne, for dét bandet var nemlig Lynyrd Skynyrd, som møtte sitt tragiske endelikt i sumpene ved Gilsburg i staten Mississippi i USA, den 20. oktober 1977 - på toppen av bandets berømmelse.

Men la oss spole litt tilbake og se hva Lynyrd Skynyrd var for et band.

Lynyrd Skynyrd ble dannet av en flokk ambisiøse skolekamerater fra byen Jacksonville i Florida. I front stod gruppens absolutte sentrum og åndelige leder - den karismatiske Ronnie Van Zandt, som artig nok kom fra en familie med foreldre som ikke var videre musikalske. I barndomshjemmet ble der hørt bluegrass og country, hvor Merle Haggard var én av de helt store stjernene. Tross foreldrenes manglende musikalske utfoldelser endte både Ronnie og flere andre fra søskendeflokken opp med senere å gjøre karriere innen musikken! For Ronnie var det ikke noe som kom av seg selv, for han var enormt dedikert og i besittelse av et heftig temperament, som i hele to omganger kostet et annet bandmedlem, Billy Powell, tennene etter en rett høyre eller to fra Ronnie! Billy forteller i intervjuer at da det skjedde for annen gang, fikk Ronnie Van Zandt lov til å skrive ut en sjekk til dekning av tannlegeregningen...

Sammen med Gary Rossington, som i dag er den siste av de opprinnelige medlemmene av Lynyrd Skynyrd, stiftet Ronnie Lynyrd Skynyrd helt tilbake i 1964, og de rakk å gå gjennom mange bandnavn og medlemmer før suksessen inntraff i begynnelsen av 1970-årene. Navnet "Lynyrd Skynyrd" er for øvrig en lett omskriving av navnet på en streng lærer fra skoletiden, Leonard Skinner, som stod for inntil flere utvisninger av Ronnie Van Zandt for overtredelse av den ene regelen etter den andre - blant annet reglene for frisyre og bekkenbarter blant elevene...


Bandets debutalbum utkom i august 1973, og suksessen tok raskt fart med utsolgte konserter i inn- og utland, og en 19.-plass på den amerikanske hitlisten. Derfra gikk det igjen fremover med bandets andre album fra 1974, med blant andre singelhiten og den udødelige klassikeren "Sweet Home Alabama", som med en enkel akkordprogresjon over D, C og G, tilsatt et enkelt, men catchy riff, kom til gitaristen Ed King midt på natten da han våknet og skrev det hele ned - med gitarsolo, hooks og det hele. Deretter presenterte han råmaterialet for Ronnie Van Zandt, som normalt kun trengte 15 til 30 minutter på å skrive en tekst, og allerede fem dager senere ble låten innspilt! Ed King forlot gruppen i midten av 1970-årene.

Med mindre utsving og utskiftninger i besetningen gikk det heretter slag i slag med bandets karriere frem til utgivelsen av det femte studioalbumet med tilhørende turné i 1977, hvor det hele dessverre kom til en brå avslutning ved den senere så berømte flystyrten i Mississippi.

Å fly høyt...

Overskriften er sørgelig presis - grensende til det upassende, når oppgaven nå engang er å beskrive et band som falt ned i en flyulykke, men jeg kunne ikke la være... Der skjedde nemlig det at Lynyrd Skynyrd under en turné høsten 1977 hadde leaset et 30 år gammelt fly med et noe svakt ry av firmaet L & J Company. Bandet hadde på tidligere turnéer benyttet seg av vanlige rutefly, men i takt med suksessen steg forbruket av alkohol, stoff og groupies også - med det resultat at de ikke var spesielt vel ansett blant flyselskapene, hvilket betød at det var best for alle å på denne måten ta hånd om egne behov.

Opprinnelig skulle de ha flydd rundt på turnéen i en maskin eid av rockestjernen Jerry Lee Lewis, men avtalen ble ikke til noe, og i stedet leaset man en Convair 240 fra 1947, som «les enfants terribles» fra Aerosmith tidligere hadde avslått å leie fordi deres manager angivelig hadde truffet pilotene igang med å dele en flaske whisky... Allerede der burde noen kanskje også ha sagt fra, men Skynyrd og staben rundt bandet valgte allikevel å skyte inn 100.000 amerikanske dollar i å leie flyet til den forestående turnéen, som fant sted i forlengelse av at bandet den 17. oktober 1977 utga sitt femte album med den litt uheldige tittelen "Street Survivors".

Dessverre endte turen fatalt med nedstyrtingen i et tettbevokst sumpområde i Mississippi, hvor totalt seks personer døde, mens ytterligere tyve medlemmer av bandet og dets crew overlevde - for noens vedkommende med livsvarige skader på kropp og sinn. De avdøde var forsanger Ronnie Van Zandt, gitarist Steve Gaines, korsanger Cassie Gaines, assistenten Dean Kilpatrick og begge pilotene. De amerikanske luftfartsmyndighetene kom senere frem til at styrten skyldtes drivstoffmangel som følge av pilotenes uoppmerksomhet, og omtalen av ulykken på Wikipedia nevner at styrten skjedde kun cirka 300 meter fra den landingsbanen man forsøkte å nå frem til for å unngå katastrofen. Enda mer trist er det nesten at bandet i forkant av flyturen besluttet å investere i et privatfly når de nådde frem til destinasjonen i Baton Rouge, og at flyturen dermed skulle være den siste i skramlekassen.

Turnéens offisielle tittel var for øvrig enda verre enn navnet på det femte albumet med hensyn til hva som skjedde siden. Den het:

Tour Of The Survivors

Bandets materiale og albumutgivelser var sterke, og bandet befant seg i 1970-årene høyest på bølgen av sørstatsrock som skylte fra USAs sørlige stater, over hele landet, og videre til resten av verden. I kjølvannet av ulykken skjedde det dét at Lynyrd Skynyrd ble en større hit enn de hadde vært før noen av medlemmenes tragiske bortgang ved ulykken den 20. oktober 1977, og "Street Survivor" ble deres bestselgende albumutgivelse, på samme måte som at flere påfølgende samlealbum ble store hiter med et samlet salg på helt opp rundt 30 millioner plater! Bandets tidlige hymne/hit "Freebird" har alene vært spilt på radioen i USA mer enn 2 millioner ganger...

Bandet ble etter avtale med noen av de avdødes familiemedlemmer gjenforent med stor respekt for historien, og spillte sin første konsert i nettopp byen Baton Rouge, dit bandet var på vei da ulykken skjedde. Gjenforeningen fant sted den 23. september 1987 - nesten ti år etter ulykken. Bandet fortsatte med å turnere og utgi noen album, og er i teorien fremdeles aktivt i dag, selv om det kun er ett av de opprinnelige medlemmene tilbake - gitaristen Gary Rossington, som under flystyrten brakk knokler både i begge ben og armer. Frontmannen i det gjenforente bandet var for øvrig ingen ringere enn avdøde forsanger Ronnie Van Zandts bror, Johnny.


Hvis du, kjære leser, skulle ha lyst til å drukne i sørstatsrock og vintage-gitarer på den helt riktige måten, kan jeg anbefale Premier Guitars "Rig Rundown", som du finner her.

Flere rocktragedier?

Dette var tredje og siste del av vår miniserie inspirert av, og til ære for, boken "Scener fra et Steinbrudd" av Karsten Jørgensen. Der kommer ikke flere slike historier herfra, men dét betyr ikke at rockehistorien ikke rommer mye mer leseverdig stoff som du kan gjøre deg kjent med.

Men heretter kan jeg kun oppfordre deg til å kjøpe boken, som du får anledning til straks nedenfor - eller eventuelt låne den på ditt lokale bibliotek, som du også kan lese mer om at jeg selv gjorde i første innlegg i denne serien...

Scener fra et Steinbrudd

... er en bok av Karsten Jørgensen, som jeg synes du bør kjenne til. Artikkelen her er en del av en miniserie hvor jeg har latt meg inspirere til å vekke appetitten din på å høre mer! Du kan kjøpe boken hos Saxo.com ved å klikke her (åpner i nytt vindu).

Boken inneholder i lettlest form beretningene om 20 av de største skjebner i rockhistorien. Du kan lese om alt fra "klokke-bluesens" første og største stjerne, Robert Johnson, via velkjente Jimi Hendrix og punkens frontmann, Sid Vicious fra The Sex Pistols - til den mer moderne histories tragedier rundt Kurt Cobains narkoinfluerte selvmord og Michael Jacksons tragiske og alt for tidlige endelikt som kun 50-åring, av en dødelig mengde av bedøvelsesmiddelet Propofol.