Oasis

Hvis du ikke kjenner til Oasis, så må du ha bodd under en stein. Smak på denne her som oppvarming!


Det var bandets monsterhit, Wonderwall, som herjet hitlistene på midten av 90-tallet, men som på én eller annen måte har maktet å bli værende, og også dyrkes av yngre generasjoner. Og hvis du synes at de minner litt om noen typer som heter John, Paul, George og Ringo, så er det ikke helt tilfeldig... Oasis likte nemlig godt å "låne" fra dem - både utseendemessig og musikalsk - men de maktet på en sjarmerende og veldig britisk måte å gjøre det hele til deres eget!

Oasis brøt gjennom allerede med debutalbumet, Definitely Maybe, i 1994 ,og toppet som en del av "brit-pop"-bølgen på midten av 90-tallet. I sentrum av bandet fant man brødrene Liam og Noel Gallagher fra Manchester i England, og deres forhold var temmelig komplisert - for å si det mildt... Hvis du ikke allerede har sett Neflix' dokumentar om Oasis, kan den kraftig anbefales - de er splitter pine gale, og jeg tok meg selv i gang på gang å overraskes over at sånn et par gærninger har kunnet tilføre verden så fantastiske låter, som tilfellet rent faktisk er!!

Bandet gikk i oppløsning i 2009, men på det tidspunktet var det dessverre allerede lenge siden de hadde kunnet prestere låter som levde opp til fortidens stjernestunder. Det siste her er naturligvis min egen personlige holdning. Hvis du har en annen oppfatning er du velkommen til å ringe til DanMusikk.no sin kundeservice for å klage på meg!

Don't Look Back In Anger

...var en kjempe-hit fra Oasis' side allerede etter utgivelsen i 1996, og har i nyere tid fått en renessanse da yngre generasjoner tok den til seg etter et fryktelig terrorangrep i Manchester. Hele verden tok låten til seg (igjen), etter at den ble sunget av publikum sammen med Coldplays Chris Martin under minnekonserten 4. juni 2017.

Låten er skrevet av Oasis' primære låtskriver, Noel Gallagher, og den ble utgitt som bandets første single med Noel som sanger i stedet for vanligvis lillebror, Liam. Noel er etter min mening en av den moderne tids største låtskrivere, og han er samtidig befriende ærlig på at han gjerne "låner" og lar seg inspirere av andre låtskrivere. Om "Don't Look Back In Anger" innrømmer han for eksempel gjerne at han på flere måter har latt seg inspirere av John Lennon - blant annet starten som dufter lett av Lennons ikoniske låt "Imagine".

Dét, og mye mer, kan du lære av Rick Beato, som i serien "What Makes This Song Great" har tatt låten under kjærlig behandling i en video utgitt 24. mars 2020.

Du kan nyte Ricks fortelling om låten her, og spiss nå ørene, for det er ikke småting du kan lære når han legger i vei. Vi kommer over en masse interessante detaljer som en melodistump fra "All The Young Dudes", trommerytmen i forhold til hip-hopens mest samplede rytme og et par "Caveman fills". Du kan også lære hva en E-dur gjør i tonearten C, og hvordan melodien deler en særlig karakteristikk med Elton Johns berømte melodier. Nyt det her - og se det gjerne flere ganger om nødvendig, for det er masse å legge merke til!


Hvis du selv har fått lyst til å prøve å synge og spille Don't Look Back In Anger, så kan du klikke her og bli ført til Ultimate-Guitar.com sin side med tekst og akkorder. Men vær advart: Den originale tonearten er ALT for lys for meg - kanskje din stemme er annerledes?

Post scriptum: Etter terrorangrepet ved Ariana-Grande-konserten i Manchester 22. mai 2017 ble låten instinktivt en del av Manchester-borgernes stille reaksjon på bombingen, hvor det døde 22 unge mennesker. Så populær ble låten i kraft av sin betydning for det sørgende samfunnet, at singelen igjen snek seg inn på hitlistene, mer enn 20 år etter sin utgivelse.

Rick Beato

Rick Beato er tidligere produsent, og har vært med på noen utgivelser som aldri ble det helt store i skaninavia. Han har en universitetsutdannelse i jazzgitar, og har arbeidet som låtskriver og produsent i sitt hjemland USA.

I dag har han en kanal på Youtube med mer enn 1,4 millioner abonnenter, hvor han forteller sine seere om musikk. Blant annet har han serien "What Makes This Song Great", hvor han i hvert avsnitt dissekerer en viktig, musikalsk milepæl, og forteller om hva han har funnet ut av. Det er enormt berikende og inspirerende å følge med på, og det er her vi kan nyte det avsnittet jeg gjerne vil fremheve i dag. Som du vil se kommer han innom både musikkteori, innspillingstekniske finesser, bandets stil og evner, og mye, mye mer som han kan berike vår tilværelse med!

Beato er beinhard og utrolig vitende om alt som har med musikk å gjøre. For eksempel satte jeg meg her om dagen ned for å nyte en samtale mellom ham selv og gitarlegenden Robben Ford - begge helt utrolig dedikerte mennesker med en enorm viten om musikkteori og jazz. Jeg måtte for én gang skyld erkjenne at jeg ikke var i stand til å fullføre "nytelsen" av det halvtimes intervjuet, for jeg forstod ganske enkelt ikke halvparten av hva de sa... Hvis DU har mot til å gjøre et forsøk, så finner du intervjuet ved å klikke på bildet av Robben Ford her ute til høyre!

Hvis du vil ha mer

Her kan du nyte en samtale mellom Rick Beato og innspillings-esset Tim Pierce, hvor de snakker om hvordan en studiomusikers situasjon har utviklet seg over de siste 30 årene. Det er en fascinerende samtale mellom to driftige herrer som har skapt sine karrierer ved å være på toppen hele tiden. De forteller hva man gjorde i 1980-årene, og på en veldig underholdende måte om hvordan det hele endret seg da bandet Nirvana og musikkstilen Grunge traff verden på begynnelsen av 90-tallet. Tim Pierce forteller blant annet om hvordan han selv var flink til å høres ut som en litt usikker (og likeglad) 24-åring på sitt instrument, og at det var nettopp dét som produsentene etterspurte på starten av 1990-tallet. Du lærer også hva du kan få ut av kun å lytte til den ene delen av en miks. Nyt også stemningen av en nærliggende flyplass, som i disse tider tross alt lukter litt av reiseaktivitet...


Personlig elsker jeg elsker Tim Pierces innsikt og utrolig beskjedne væremåte. For de som ikke vet det, snakker vi om en mann som har spilt på mer enn 1000 studioinnspillinger. Flere medlemmer av den yngre generasjon (studio-)musikere, som samles i og rundt Los Angeles, forteller at de har dratt til byen for å "bli som Tim Pierce". Du bør sjekke ut hans egen kanal på Youtube, hvor han flittig deler av sin visdom og erfaring. Du finner Tim Pierce ved å klikke her. På forsiden av hans profil ligger det for eksempel akkurat nå en liten historie om hvordan han fikk mulighet til å spille med Joe Cocker på hele seks av legendens studioalbum!

Endelig kan du også besøke Rick Beatos kanal. Han har jeg tidligere fremhevet på disse sidene, og selv om han ligner en nybakt bestefar, så er det fremdeles liv i ham. Han kan godt være temmelig teoretisk, som det også fremgår litt av videoen om Don't Look Back In Anger, men det er på den annen side aldri for sent å lære noe nytt, vel? Du finner ham ved å klikke her.