8 gode grunner til å spille gitar

I USA er den første uka i oktober utpekt til "Mental Illness Awareness Week" - altså en uke hvor det gis ekstra oppmerksomhet til psykiske lidelser. Men hva har det med gitar å gjøre - eller musikk i det hele tatt, spør man kanskje seg selv.... men joda: Nettmagasinet Music Radar brakte i starten av oktober en artikkel, som snakker om hva det kan bety for deg og din hjerne dersom du lærer å spille gitar. Har du barn, gjelder de gode rådene naturligvis også for dem!

...og mens vi snakker om barn....

 

 

Om Toby Lee her har hørt at gitarspill er godt for psyken hans vet jeg ikke, men han er i hvert fall flink!

Uten ytterligere forsinkelser kommer grunnene her:

Gitarisme er terapi

Musikkens gavnlige virkning på psyken har lenge vært kjent, og vinner stadig mer frem både i offentlige og private utdanningsystemer, bosted og psykiatriske avdelinger. Musikk lindrer stress og forbedrer minne, motorikk og kommunikasjonsevne.

Musikk er godt for hjertet

Hollandske forskere har konkludert at gitarister som spiller mer enn 100 minutt om dagen, viser tegn på drastisk lavere blodtrykk og lavere hvilepuls sammenlignet med andre.

Gitar eller piano styrker kreativiteten

Mange instrumenter - men i særdeleshet gitar og piano - hjelper med å slippe løs kreativiteten din. Uansett hvilken kreativ oppgave du sitter fastkjørt i (skoleoppgaver, arbeid eller åpningstale til Stortinget), så vil noen minutters stille og rolig spill frigjøre kreative krefter i din hjerne. Gitaren eller pianoet hjelper med å bringe oss i kontakt med vår egen kreativitet. Det handler om å komme i "flow-tilstand – i flyt", hvor man er fullstendig fordypet i aktiviteten. Det kan det skrives mye om, og "flyt" eller "å være i sonen", er et kjent og velbeskrevet fenomen i psykologien. Det er generelt der ("i sonen") det er lettest og mest tilfredsstillende å være menneske, så det er dit vi gjerne vil!

Musikk holder hjernen ung

Det er alment kjent at antallet hjerneceller synker med alderen, men visste du at det er mulighet for å øke antallet hjerneceller allerede fra tidlig alder ved å spille musikk? Og selv om du kanskje først kommer i gang i senere alder, så vil det å spille et instrument hjelpe med å holde hjernen din skarp i lang tid fremover.

Det styrker ditt sosiale nettverk å spille gitar (eller et hvilket som helst annet instrument).

Du må ikke undervurdere hva det kan bety for ditt velbefinnende å spille sammen med andre. Det å være sammen med likesinnede på regelmessig basis utvilker en form for lykkefølelse i hjernen. Og så vil musikk også gi deg nye venner og et tettere forhold til dem du velger å spille sammen med!

Gitaren uttrykker følelser

Vi lar Slash forklare det på en nyere video fra Ernie Ball, hvor han forteller akkurat hva en gitar kan hjelpe med å uttrykke.

 

 

Det gir selvtillit å spille gitar

Når du lærer å spille, ender du antageligvis før eller siden opp med å spille for andre - enten det er familie- eller bandmedlemmer, et bestemt publikum eller bare hunden din. Du vil sikkert oppleve det som veldig beklemmende til å begynne med, men du lærer raskt at du får et kick ut av å overkomme tilbakeholdenheten. Jo mer du opptrer for andre, jo mer tillit og egenverd får du ut av det, og oppøver samtidig noen evner du kan bruke til å kommunisere i mange andre sammenhenger, som for eksempel i skolen, på jobb, eller i den lokale skotthyll-klubben...

Gitaren gjør deg til en del av noe større!

Nå har vi sett at gitaren kan gjøre mye for hjernen din - og på mange forskjellige områder. Men det største er kanskje at når du spiller regelmessig, så er du en del av noe større - noe verdensomspennende. Å spille gitar forbinder deg med millioner av andre gitarister over hele verden, som alle forstår at gitaren kan noe annet og mer enn "bare" å være et musikkinstrument... Music Radar avslutter med å si at "musikken kjenner ingen grenser" - hverken fysiske eller mentale...

Bonus: Kelly Jones fra Stereophonics

Music Radar brakte også et fint bonus-råd i form av et sitat fra Kelly Jones fra det walisiske rockebandet Stereophonics. I min oversettelse blir hans opplevelse med zen og gitarer omtrent sånn her: "Jeg husker, at min far alltid sa, at hvis du har en gitar, er du alltid helt alene.... Selv syntes jeg at det virket som en ganske dramatisk ting å si, men nå da jeg er 43 år gammel, ville jeg vært grundig ute å kjøre uten den. Det er den eneste gjenstanden du kan regne med hver eneste dag. Likegyldig hva som ellers skjer i livet ditt, så føles allting plutselig helt riktig når du plukker opp gitaren!»

... Mens du filosoferer over om Kelly har rett, kan du nyte et stykke med Stereophonics her nedenfor

 

 

Sinnets dag

I Danmark kjenner vi ikke til Mental Illness Awareness Week. I stedet bruker vi "Sinnets Dag" hvert år den 10. oktober, hvor en rekke organisasjoner og offentlige myndigheter, ansporet av World Federation of Mental Health, setter fokus på psykisk helse og sykdom. Du kan lese mer om den hos foreningen Sinn ved å trykke her!