Spiller du godt?

Har du også fått spørsmålet flere ganger enn du kan telle på fingre og tær?

... I så fall er du ikke alene, for vi har nok alle sammen prøvd det... å motta nettopp dette spørsmålet fra velmenende familiemedlemmer, smarte typer på byen eller medlemmer av det motsatte kjønn som vi gjerne vil gjøre inntrykk på...

Men hva svarer man når noen spør om man er god til å spille?

Min egen erfaring er at jeg blir rød i kinnene og at rødmen ganske kjapt beveger seg helt ned i nakken mens jeg begynner å stamme. Det samme - det med hakkingen og stammingen - gjør seg for øvrig gjeldende for gitarspillet mitt så snart det er andre mennesker i nærheten. Særlig i musikkbutikker, hvor det fra øyeblikket jeg går inn døren føles som jeg har boksehansker på. Dét kan altså være en stor ulempe når man til hverdags arbeider i en musikkbutikk... Hvor man skriver tekster... På et tastatur...

Mange andre har ikke samme hemninger, og jeg misunner dem grenseløst med ukledelig intensitet.

Men for oss som ikke helt vet hva vi skal svare når noen spør om vi spiller godt, og som kanskje også er redde for i neste øyeblikk å få stukket et instrument i hendene for å demonstrere vår kunnskap... så er disse linjene til oss... Her er nemlig noen gode svar på spørsmålet vi alle hater.

Hva skal jeg svare?

Det er her du først og fremst må treffe en viktig beslutning når du blir spurt om du er god: Skal svaret være humoristisk - kanskje også litt gåtefullt? Eller skal du forsøke å gjemme deg bak en kledelig beskjedenhet på dén litt for skandinaviske måten? ... Eller har du mot til å gi et freidig og ukuelig svar som oser av selvtillit grensende til det megalomane?

Her er noen bud som du skal føle deg fri til å bruke når du får spørsmålet "er du god":

 • Det jeg mangler av talent har jeg til gjengjeld i iherdighet
 • ... Nei...
 • Jeg er fantastisk!
 • Det jeg mangler i iherdighet har jeg til gjengjeld i rått talent!
 • Jeg gjør i hvert fall mitt beste....
 • Det er godt nok for jazz
 • Jo..., man kan vel en ting eller to!
 • Jeg er en skinnende hvit tornado!
 • Jeg vil heller måles på min fantastiske sans for tone - enn for noe så simpelt som hurtig spill...
 • Jeg spiller fordi jeg elsker det - ikke fordi jeg er god
 • Jeg er faktisk bedre i sengen...
 • Hold bare halvliteren min!
 • Hvis du liker skjeve takter og falske toner, så jeg er din mann på gitar!
 • Man har vel sine øyeblikk?
 • Jeg koser meg veldig med det!
 • Jeg er virkelig dårlig... til gjengjeld har jeg arbeidet hardt for å nå mitt nåværende nivå!
 • Det er ingen som lager mat som jeg gjør.
 • Det kommer an på hvem som spør...
 • Jeg har holdt opp med å gi "alfa-han-svar" på den slags spørsmål
 • Jeg spiller både høyt og raskt!
 • Jeg har gått sånn litt til og fra de siste 20 årene.
 • ... Ja...
 • Det handler ikke om hvordan jeg spiller... Det handler om utstyr!
 • Min familie tåler spillet mitt
 • Helt ærlig... kjenner du meg ikke igjen?
 • Det e itj for å skryt, men hvis æ si nei, så lyg æ, og de e einda værre...
 • Jeg er ikke særlig god - men jeg pleide å være verre!
 • Det er det noen som mener
 • ... Unngå å svare...bare vend blikket mot himmelen og slå opp en skoggerlatter.

Du kan også overveie muligheten forat spørsmålet i seg selv ikke forventer, eller legger opp til, et ærlig svar fra din side. Kanskje er det litt på samme måten som når en engelskmann du aldri har møtt før (og som for øvrig står bak en disk - klar til å selge deg en croissant med nougat-fyll) spør deg "How do you do?"... Han forventer nok heller ikke et ærlig svar...

Og på den måten unngår du også å skulle ta stilling til om svaret bør falle før eller etter at du bryter fnisende sammen på fortauet...

Tyler Larsson fra den litt merkelige Youtube-kanalen "Music Is Win" er klar over problemet. Her er en analyse av problemet som han ga ut allerede i 2017.

 

 

 

Selv om Tyler Larssons innlegg ikke er nytt lengre, så kan vi allikevel godt få noe ut av den. Det fremgår tydelig at en stor del av strategien handler om det mentale.

... Og hvis ikke det hjalp deg, så kan Mary Spander kanskje gi mer ro med henne innspill "Scared Of Guitar Stores?" som du kan nyte her

 

 

 

Innlegget her, som du nå har tygget deg gjennom, er inspirert av en tråd på thegearpage.net, hvor nerder skriver om gitarisme 24 timer i døgnet, og hvor man kan bruke alt, alt for lang tid av sitt liv på å sitte og lese andres kommentarer og holdninger mens man leter etter nettopp den detaljen som kan løfte ditt eget spill til nye høyder. Noen av de som poster kommentarer der bruker også selv alt for lang tid - hvilket fremkommer ved siden av deres profilnavn, hvor man kan se hvor mange innlegg de har skrevet... Noen ganger må det regnes i tusener!!!

Diskusjonen er i dette øyeblikket oppe på 604 beskjeder totalt, og hvis du har god tid kan du finne tråden ved å klikke like her.