Munnharpe

Det er sagt og skrevet mye om dette kjente instrumentet her på disse sidene... Og derfor var det kanskje på tide at vi også tok oss tid til å se litt nærmere på et instrument som av én eller annen grunn har blitt til skyteskive for morsomheter og upassende bemerkninger i en rekke forskjellige sammenhenger her på bloggen til DanMusikk.no. Men hvorfor har den blitt det? Og hva er en munnharpe i grunnen? Sjekk bildet nedenfor og les mer her...

Selv møtte jeg munnharpen helt tilbake i småskolen, hvor min venn og gode klassekamerat, Steffen, møtte opp på skolen med med et underlig, kurvet stykke metall, som han gikk rundt og stakk i munnen hver gang vi hadde frikvarter. Han svarte beredvillig at det var snakk om en "jødeharpe", og så gikk han ellers bare rundt på skolen og sa "BOING" med den i både passende og upassende sammenhenger. Det har siden gått Steffen riktig godt, men det var nok et par dager hvor det meste av klassen var bekymret for hva det skulle bli av ham... og Steffen - hvis du leser dette skal du vite at du nå også er mer eller mindre ansvarlig for et blogginnlegg hos DanMusikk.no, for uten deg er jeg ikke sikker på om jeg ville hatt munnharpen så tilstede i hukommelsen min!

Verdens eldste instrument?

Munnharpen er ikke verdens eldste musikkinstrument, men den har vært kjent i noe nærmere 4.000 år. Men tro om den ikke overgåes av trommen med inntil flere årtusener? La oss også bare slå fast med det samme, at en «jødeharpe» ikke har noe å gjøre med jødene eller deres historie. Man mener i stedet at navnet kanskje er en lett omskriving av "jaw harp" - altså noe i retning av en "kjeveharpe". En annen teori angir at ordet opprinnelig var det franske "jeux", som angir noe i retning av å leke, eller spille for moro skyld.

Noen steder, som i Norge, kalles den for munnharpe, men det synes i hvert fall i deler av skandinavia å være noenlunde enighet om ordet "jødeharpe" – Jews Harp. I engelskspråklige land vinner uttrykket "jaw harp" igjen frem - kanskje fordi man i 2021 nok ikke bør identifisere noe (herunder musikkinstrumenter) ved ord som henviser til en gruppes religion eller etniske opprinnelse, og av noen kan oppfattes som nedsettende. Særlig i USA er man litt lengre fremme med den tankegangen enn her i skandinavia. I Østerrike er den kjent den som "Maultrommel", hvilket vel best kan oversettes som en "munntromme". UNESCO har for øvrig anerkjent østeriksk musikk med "Maultrommel" på listen over verdens kulturarv!

Munnharpen er som regel utført i metall, men det finnes også eksempler på munnharper utført i dyreknokler eller tre. Bladet som skaper lyden er i dag oftest av metall, men kan også være av bambus eller siv. Her kan du se et eksempel på en tyrkisk Kamuz, hvor "rammen" er laget av tre.

De tidligste funn av noe som kan ha vært munnharper er laget i dyreknokler og stammer fra den kinesiske provinsen Shaanxi, som ligger noenlunde midt i Kina. Funnene er datert til omkring det 18. århundre før vår tidsregning, mens de første skriftlige kilder fra oldtidens Kina nevner munnharpen eller et lignende instrument allerede omkring det tredje århundre før vår tidsregning. Noen mener likevel å ha funnet noenlunde like gamle rester av munnharper i Europa, men forskerne diskuterer fremdeles om det nå også er helt riktig - blant annet fordi det ikke er noen europeiske kilder som nevner eller avbilder munnharpen i skrift før minst et par årtusener senere...

Instrumentet har vært brukt mange forskjellige steder. Østerrike, Tyrkia og Kina er allerede nevnt ovenfor, men smak bare på så eksotiske steder som Nepal, Kambodsja og India. I vår tid inngår den også i visse verk innen klassisk musikk. Det er funnet vestlig kirkemusikk med munnharpe som kan dateres helt tilbake til 1300-tallet, og Johann Albrechtsberger, som i dag anerkjennes som Beethovens lærer, skrev hele syv konserter for munnharpe, mandora (en tidlig luth) og orkester rundt 1770.

Lær å spille på den

Hvis du vil lære å spille munnharpe, så kan jeg anbefale deg å starte med denne videoen som følger nedenfor disse linjene. Her kalles munnharpen ganske vist for en "jaws harp", men det er altså samme instrument vi snakker om. Og som jeg fikk nevnt ovenfor, så mener man også at navnet "jødeharpe" kanskje stammer fra ordet "jaws harp"... Døm selv... Men følg med her, så er du oppe og flyr i løpet av null tid!

 

 

Hvis du ikke orker å se videoen akkurat nå, så er her et kort resumé: Du holder den smale delen av instrumentet mellom tennene og slår an tonen på det brede bladet i mindten med en finger. Samtidig må du huske å trekke pusten, men det må man jo selvfølgelig alltid... Men denne gangen må du bruke pusten din til å gi tonen liv når bladet vibrerer etter anslaget. En munnharpe kan i utgangspunktet kun lage én tone, men med formen på munnen din kan du gi tonen liv og forme den ved å endre overtonene, slik at tonen likevel kan brukes i en musikalsk sammenheng.

Men før du kan lære deg å spille på dette artige instrumentet må du naturligvis få tak i et...

Kjøp din egen munnharpe

Ingen samling musikkinstrumenter er vel komplett uten en munnharpe eller to! Dét forstår vi her på DanMusikk.no, og derfor har vi naturligvis også munnharper i vårt sortiment, slik at du har mulighet for å supplere innkjøpene dine med dette historiske instrumentet.

Hvis du kommer forbi butikken vår, kan du da på ingen måte dra hjem uten en munnharpe i lommen, og hvis du kjøper hos oss på nett, så lover jeg at du ikke må betale mer i porto hvis du faller for fristelsen til også å legge en munnharpe i din digitale handlekurv!

Du finner din nye munnharpe ved å klikke akkurat her, eller på bildet av den nedenfor.

Den er håndlaget i Østerrike - er ikke alle kvalitetsinstrumenter dét?