Kobler man ikke bare i pluggen?

Jo, og så trenger jo ikke denne artikkelen å være noe lengre...

... Men dét er den (artikkelen altså)! Så svaret ligger nok dessverre også der... Du har en gitar som klinger fint, og du vil gjerne spille inn eller opptre med den, så du må koble den til et større anlegg eller i det minste til en mikser. Hva gjør du?

Hvis det er en akustisk/elektrisk gitar, så kan du velge å ganske enkelt plugge en ende av kabelen i gitaren og den andre enden i mikserpulten. Men musikkens og elektronikkens verden er heldigvis mer sofistikert enn dét, for du bør faktisk bruke en

Preamp for akustisk gitar

Det er mulig at du aldri har hørt om det - eller tenkt over dens eksistens og formål før du plutselig selv hadde behov for én.. Men det er altså noe som heter preamp til akustisk gitar. Preamp betyr grovt sagt forforsterker. Selv om det er en litt underlig, skandinavisk utgave av et engelsk faguttrykk, beskriver ordet på den annen side veldig godt hva en slik en gjør, og hva du bruker den til. Den skal nemlig stå mellom instrument ditt og mikseren/forsterkeren.

Det merkelige her er jo så at den ikke er strengt tatt nødvendig, en sånn preamp - for det kommer ganske vist lyd gjennom også uten bruk av preamp. Men så er det viktig å stole på undertegnede skribent hvis du ikke selv kan høre forskjellen, men det er jeg ganske sikker på at du kan: Lyden er ganske enkelt tynn, livløs og endimensjonal hvis du bare kjører instrument ditt direkte i miksen uten å ha en preamp i signalkjeden.

Noen kunne kanskje også få ideen å koble en akustisk gitar til en "vanlig" forsterker til el-gitar, men dét er altså ikke noen god idé... Hvis du prøver på det, vil du raskt kunne høre at det mangler noe i lydbildet - også selv om det etter min mening klinger bedre enn å sette en akustisk gitar direkte i mikserpulten. Problemet er at en vanlig forsterker som ikke er dedikert til akustiske gitarer, "skjærer til» lyden og gir mye punch i midtfrekvensene, mens det stort sett ikke slipper gjennom noen av de vakre, ringende overtonene som er noe av det som kjennetegner en akustisk gitar.

Hvis du skal spille inn akustisk gitar, så er det alltid en god idé både å ta opp lyden ved hjelp av mikrofon(er) og ha en jackplugg i gitaren hvis du har mulighet for det. Så kan du mikse sporene etter behov og ønsker, på samme måte som du har mulighet for å lage en litt lekkrere stereomiks. Du kan lære litt mer om opptak med mikrofoner og den etterfølgende miksingen ved å se Paul Davids' video om emnet her nedenfor.


Når du har sett den videoen er du godt på vei, men et noe mindre enn Pauls oppsett kan også brukes. Hvis du nå skulle ha mulighet til å spille inn i stereo, kan det godt betale seg å ofre litt tid på Pauls råd om plassering av mikrofonene - både i forhold til gitaren og den innbyrdes plassering av mikrofonene. Hvis du kun har én enkelt mikrofon, så plasser deg sånn at mikrofonen "svever" i luften cirka 30 centimeter fra et punkt mellom gitarens lydhull og der hvor gitarens kropp slutter og halsen fortsetter – slik som på bildet her. Det bør helst være en kondensatormikrofon, fordi en slik en som hovedregel er bedre egnet til å få med alt. Dersom du kun har en dynamisk mikrofon, skal du prøve deg frem og finne den løsningen hvor nettopp ditt utstyr låter best. Hvis du vil vite mer om mikrofoner, kan du med fordel avlegge et besøk på den lenken som står nedenfor denne artikkelen.

...og så må jeg nok bare for ordens skyld gjøre oppmerksom på at metoden med å bruke en mikrofon til din akustiske gitar som generell hovedregel ikke virker så godt når du spiller live. Mikrofonen vil ganske enkelt registrere alt for mye uønsket scenelyd.

Slik kobler du til gitaren din

Her hos DanMusikk.dk har vi tilfeldigvis nylig laget en videodemonstrasjon av NUX' Stageman Floor Preamp til akustiske gitarer, og vår video inneholder masse gode tips hvis du vil koble deg direkte inn i en mikserpult - enten du spiller i studio eller live gjennom et stort lydanlegg. Den guiden kan du stifte bekjentskap med her


Du kan kjøpe deg en ved å klikke her - dens storesøster, Stageman AC-50 er på vei. Det hører nemlig med til historien at en "ordentlig" forsterker også kan brukes til formålet, dersom den er bygd for akustisk gitar. De aller fleste forsterkere til akustisk gitar er også utstyrt med en form for linjeutgang (line out), hvor du kan koble forsterkeren til en miksepult eller din foretrukne elektroniske arbeidsplattform, eller DAW som den slags program heter.

Stageman-produktene er også ytterst velegnet til å bruke live. Og la meg i den forbindelsen også bare nevne at hvis du har problemer med feedback, er det alltid en god idé å prøve å aktivere din "phase shift" eller lignende, dersom gitaren eller forforsterkeren din har en sånn knapp. Den bytter nemlig rundt på noen av frekvensområdene, og så kan man godt være heldig å få luket ut de frekvensene som du har problemer med. Har du ikke en sånn knapp på utstyret ditt, kan du selv eksperimentere med din equalizer eller tone-kontroller for å se om du kan avhjelpe problemet. I noen tilfelle kan et ilegg til klanghullet i gitaren også hjelpe. Sånn en er forholdsvis rimelig, og du kan for eksempel kjøpe den ved å klikke akkurat her. Hvis intet annet virker, kan du bli nødt til å flytte rundt på sceneoppsettet ditt så det ikke er noen monitorer eller andre høyttalere som peker direkte på gitaren din.

Forsterker til akustisk gitar

Det finnes masse forsterkere til akustisk gitar, og mange av de moderne modeling-forsterkerne kan også håndtere signalet fra en akustisk gitar. NUX'en, som jeg nevnte ovenfor, er for eksempel et riktig godt forslag, hvor balansen mellom pris og kvalitet ligger klart i gitaristens favør, men også Boss' Katana-serie har innebygde amp-modeller til akustisk gitar. Boss har akkurat gitt ut en ny og oppdatert versjon av Katana-en - som kan mye mer enn første generasjon, som ellers er en svært kritikerrost forsterker og brukes av gitarister innen alle sjangere og på alle nivå. Du kan sjekke dem ut ved å klikke på bildet her.

Hvis du er god til å lese engelsk og har masse tid til å sette deg inn i emnet, kan jeg anbefale nettsiden Acoustic Guitar Forum og dens avdeling om forsterking av akustisk gitar. Den finner du ved å klikke her!