Inspirasjon

Noen ganger er den der bare - den underlige, uidentifiserbare kraften som driver deg til å spille i timesvis. Kanskje øver du disiplinert, men det kan også være at du setter deg ned og lar musikken flyte, mens du skaper noe nytt med instrumentet ditt. Inspirasjonen treffer oss som regel oftest når vi selv har opplevd noe nytt og spennende, som på én eller annen måte ansporer vår interesse og gjør musikken verdt å leve ut igjen.

Emnet er ikke nytt på disse sidene, men vinkelen er...  Her skal vi nemlig se på

Musikkfilm.

Har vi ikke alle tilbrakt noen timer en gang i mellom med å fordype oss i en audiovisuell opplevelse som har med musikk å gjøre?

Men tenk bare over hva et par slike timer kan utrette for din egen musikk... Selv opplever jeg ofte at hvis jeg setter meg ned for å slappe av med en dokumentarfilm om musikk, eller kanskje rett og slett en konsertfilm, så blir jeg inspirert - og har lyst til å gjøre noe mer med musikken i mitt eget liv. Det kan være å lære meg en ny sjanger innen musikken - eller kanskje noe så grunnleggende som å sette meg ned og øve. Hvis jeg er riktig heldig, kan jeg merke den spede følelsen av en ny sang som vil skrives!

Ja men hva skal man så se på? Dér har vi nok et lite problem, for du vil støte på like mange forskjellige holdninger som det er musikere. Her nedenfor kan du møte David Walliman, som på sin Youtube-kanal forteller at en nylig sykeperiode tvang ham til å holde seg i ro og se en masse filmer. Han anbefaler fem filmer fra musikkens verden som har hatt betydning for ham selv, og dét kan du alt sammen se mer om her

 


 

For mitt vedkommende går det allerede galt med nummer en på Davids liste, hvor jeg absolutt ikke er enig med ham. Men han forteller jo så fint hvordan opplevelsen har hatt betydning for ham selv og hans valg av gitar som instrument - og plutselig blir "Wayne's World" allikevel mye mer nærværende. Og det er jo nettopp dét det hele handler om - hvordan musikken blir nærværende for nettopp deg og meg, og vi tenner jo ikke nødvendigvis på det samme...

"It Might Get Loud" vil til gjengjeld også være å finne nær toppen av min egen liste over musikkfilm som bare må oppleves. Det er snakk om en samtale- og dokumentarfilm med gitaristene Jack White (The White Stripes), The Edge (U2) og Jimmy Page (Led Zeppelin), som alle forteller om sitt forhold til gitaren. Det er stor kunst når tre så forskjellige stjernegitarister møtes og snakker om hvordan deres største riff har blitt til, og om hva det nettopp er som tenner dem ved å spille gitar. Du får fortellingen om tilblivelsen av den ikoniske stadion-hiten "Seven Nation Army", og du får i en kort sekvens lov å høre U2s The Edge uten alle effektene, hvor han med en latter sier "dette her er hva jeg i virkeligheten spiller". Jimmy Page forteller om sin egen utvikling som gitarist, og viser rundt på godset "Headley Grange", hvor trommeintroen til Led Zeppelins "When The Levee Breaks" fra deres ikoniske, fjerde album er tatt opp - en sekvens som hip-hopen er evig takknemlig for. Trommeintroen med den iørefallende rytmen, og den underlig "romlige" lyden, har nemlig vært samplet og brukt av DJs og rappere i en evighet

Du kan nyte forfilmen direkte fra Sony Pictures her

 
"It Might Get Loud" kan, hvis du er heldig, finnes på Netflix, som likevel har en uheldig tendens til å rotere sitt innhold. Så om den ligger der akkurat nå, kommer helt an på, når du leser disse linjene... Filmen starter med en fet sekvens hvor Jack White bygger seg et gitarlignende instrument på sin veranda - langt ute i det ville vesten. Så skrur han volumet godt opp på en forsterker som er eldre enn ham selv, og så skal det spilles slide!!!

David Wallimans fjerde film, "Crossroads" er også en klassiker. Handlingen i "Crossroads" kan kort oppsummeres som "Karate Killing med gitarer", men det er det helt sikkert også en viss underholdningsverdi i - særlig med Steve Vai på toppen av sin karriere som den ondes egen representant på jorden - i en direkte gitarismeduell! Jeg er nesten flau over hvor lenge det er siden, men jeg slukte den selv rått da jeg først begynte å spille gitar. De større filmatiske kvalitetene tror jeg nok likevel du må lete etter annetsteds, men Steve Vai er jo alltid verd en titt og en lytt, og så mener jeg også å huske noe om at den mer bluesy delen av filmens lydspor er laget av Ry Cooder....

DanMusikk.dk's toppfilm

Nå er det jo ikke sikkert at du er interessert i min mening, men nå har du kommet over halvveis i denne artikkelen, så jeg føler at jeg fortjener en liten anledning til å gjøre reklame for min egen liste. Det forekommer meg helt umulig å sette en rekkefølge på dem, så her får du dem i tilfeldig rekkefølge:

"It Might Get Loud", som vi allerede har snakket om ovenfor. Se den!

"Amadeus" - en gammel klassiker helt tilbake fra 1984 om komponisten Mozart og hans kvaliteter og svakheter som menneske. Den er gammel, men den gjør inntrykk, og hvis du ikke straks etter å ha sett den gir deg til å høre på Mozarts Requiem, så må du være laget av stein... Det er snakk om en spillefilm med utgangspunkt i Wolfgang Amadeus Mozarts liv, så den er ikke nødvendigvis historisk korrekt. Til gjengjeld griper og fascinerer den seeren med sin dybde og et (selvsagt) fantastisk lydspor. Filmen vant hele åtte Oscar, og betraktes ifølge den engelske Wikipedia-siden om filmen som én av tidenes største filmprestasjoner. Hvor Wikipedia har den vurderingen fra vet jeg ikke, men det linkes til denne artikkelen om spørsmålet hvis du har lyst til å vite mer. Og la meg så for øvrig bare bemerke at jeg selvfølgelig selv er helt, helt enig: Amadeus-filmen er stor kunst, og du bør se den straks!

"Sjel" - en ny film fra Disney, som i virkeligheten ikke handler om musikk på den måten. Den dreier seg allikevel på en måte om jazz, fordi hovedpersonen er en (kanskje) avdød jazzmusiker på grensen til sitt store gjennombrudd. Den vil få deg til å se jazz på en helt ny måte!

"Miss Americana" - en dokumentarfilm som har fulgt det moderne pop-ikonet, Taylor Swift gjennom flere år, og forteller om hennes liv og karriere. Filmen holder intet tilbake, og vi kommer også bak fasaden, når verden er hard og hovedpersonen konfronteres med fordommer og sexisme. Begge deler finnes dessverre fremdeles i rikt monn i musikkbransjen... Se med her

 


 

Det er ikke noen lang film, men kritikerne var til dels veldig fornøyd med den - med unntak av de som på forhånd hatet Taylor Swift, og dermed kommer fokuset dessverre på magisk vis tilbake til fordommer og sexisme, men det er en helt annen diskusjon. Hvis du selv er interessert i musikk, så bør du se den - uansett hva du for øvrig selv går rundt og mener om Taylor Swift. Hvem vet - kanskje du kan få avlivet noen av dine egne fordommer, for hun er ganske enkelt fantastisk!!! Og det kommer fra meg som aldri noensinne ville så mye som overveid å kjøpe en av hennes utgivelser...

Kjøp deg til den

... inspirasjonen altså... Hvis alt annet slår feil, så ta imot et godt råd fra en musikalsk kjøpmann: Nytt musikalsk leketøy gir deg også ny inspirasjon!

Kanskje kunne du være interessert i ett av vår nye keyboard fra Viva Sound, hvor du kommer veldig langt for pengene. Klikk her for å komme til en oversikt over alle de fete modellene - eller se nærmere på modellen "Solo" ved å klikke på bildet av det ute til høyre. Solo Viva har 60 anslagsfølsomme tangenter, hele 210 innebygde rytmer og 422 forskjellige lyder! Begge lenkene åpner naturligvis i et nytt vindu!

Her kan du se vår tangentekspert, Carsten, gjennomgå toppmodellen Viva Solo, og fortelle om alle de nyttige egenskapene som er innebygd.

 


 

Det hele starter selvfølgelig som alltid her på DanMusikk.no, hvor vi alltid er klar til å hjelpe deg!