Skap din egen filmmusikk

Uansett hvilket instrument du spiller, kan du gjøre dette lille eksperimentet. Bare lov meg først å sørge for at familien din er i sikkerhet et sted det ikke kan skje dem noe vondt... NÅ skal du høre!

I går, da jeg satt foran fjernsynet, datt jeg ned i et program hvor kjente TV-personligheter gir gode råd om kulturopplevelser under vår korona-isolasjon. Frem på skjermen toner en veldig flink dirigent fra DR - den danske statlige TV- og radiokanalen, og han har et godt råd. Prøv å besøke nettsiden stumfilm.dk (åpner i nytt vindu) og la deg inspirere og overvelde av, hva som skjer i fantasien din når du plutselig ser en film uten lyd. Selv om siden er dansk, fungerer den uten problemer også her i Norge. Men tilbake til filmene: Det er film fra en helt annen tid, som er laget på en helt vesensforskjellig måte fra hvordan vi opplever filmmediet i dag. På grunn av mangelen på lyd er der lagt ned mye flid i bildene, som nødvendigvis i seg selv må romme all den informasjonen du som seer trenger. Det virker merkelig til å begynne med, men gi det en sjanse, og du vil helt sikkert oppleve noe du ikke er vant til i din hektiske, moderne tilværelse.

NÅ, men så ble det enda villere, for Phillip Faber som han het, foreslo deretter at hvis du spiller et instrument, skulle du prøve å spille til stumfilmene, og på den måten lage ditt egen filmmusikk! Til venstre for disse linjene kan du se en liten stemningsrapport fra mitt eget forsøk med den slags.... Neste gang vil jeg prøve å stemme ukulelen før jeg setter i gang, og så lover jeg at pipen får en annen lyd!

Men noe av det mest interessante med et slikt eksperiment som jeg her anbefaler deg å utføre, er at du forhåpentligvis raskt vil oppdage at når det ikke er annen lyd på filmen enn den du selv skaper, får tonene dine veldig stor innflytelse på opplevelsen. Du vil oppleve at du med veldig få toner kan påvirke opplevelsen på skjermen, og dermed være med på å (gjen-)skape den visuelle opplevelsen av filmen. Hvis du synes at dét høres "syret" ut, så er du ikke alene, men prøv det nå bare. Har du kanskje bedre ting å ta deg til akkurat nå for tiden?

Jeg har lagt ut en lenke til deg lengre oppe i teksten, men du kan også bare klikke på bildet av min kones ukulele ute til venstre, så kommer du til stumfilm.dk, som kan brukes av alle - også hvis du sitter fanget i Peru mens du venter på å komme hjem til skandinavia...

... Så grip dine claves - eller kjøp noen fra DanMusikk.no ved å klikke akkurat her eller på bildet av dem ute til høyre! Hvis vi kan være behjelpelig på annen måte, så nøl ikke med å kontakte oss via live-chatten her på siden. Vi gleder oss alltid til å høre fra vår kunder!

... Men hvorfor stumfilm?

Jeg kan godt forstå det hvis du spør deg selv om hvorfor man bare skal bruke stumfilmene fra Internettet. Hvorfor ikke også den nyeste filmen med Leonardo DiCaprio, eller skrekkfilmen som akkurat er utgitt på Netflix?

Det er en riktig god forklaring på dét! Stumfilmene er ganske enkelt laget for å fungere uten lyd og dialog. Du får derfor rik mulighet til å tilføye filmen din egen "farge", uten å skulle ta hensyn til dialog eller (andre) lydeffekter. Samtidig er det film fra en tid hvor man på grunn av mangelen på lyd har vært nødt til å legge litt ekstra i bildene for å få sagt det man ville si. Det er ganske enkelt lagt mer innsats i bildene, og nå er resten opp til deg!

Spill sammen over nettet

Hvis det ikke helt var nok for deg å jamme med stumfilmene, så forstår jeg deg godt. Derfor har vi på DanMusikk.no satt sammen en pakke som kan sparke deg godt i gang med å spille med andre via internett. Tillat meg derfor å reklamere liiitegranne for det helt fantastiske produktet som du med fordel kan bruke - også når samfunnet åpnes igjen! Det er superlett å bruke med den gratis programvaren JAMMR, og pakken inneholder alt du trenger for å komme videre - altså forutsatt du allerede har et instrument.

Med vår nettbaserte øve- og samspillspakke kan du øve, spille og jamme med dine musikkvenner uten å forlate huset. Dere kan arbeide med musikken deres, skrive nye låter, forberede konserter eller øve på særlig vanskelige passasjer - helt uten å måtte møtes i øvingsrommet.

Pakken inneholder en KT-UPC mikser - en allsidig 4 kanals mikser med USB audio interface til datamaskin. Dertil får du en Record DM-08 mikrofon som du kan bruke til låt/sang? og kommunikasjon med dine musikk venner og et sett Record HP-84 Pro hodetelefoner så i kan øve uten å forstyrre andre, og det er selvfølgelig også et mikrofonstativ med til ditt bord.

Etter å ha utført våre egne tester, anbefaler vi den løsningen som jammr.nett tilbyr. Jammr er lett å bruke - også for nye brukere - og stiller ikke voldsomme krav til datamaskinen din. Du kan lese mer - eller anskaffe ditt eget eksemplar av pakken - ved å klikke akkurat her (åpner i nytt vindu), eller på bildet av pakken til høyre for denne teksten.

Metall Trump

Denne artikkelen endte med å bli litt tørr på grunn av mangelen på lyd, så la oss avslutte med et muntert innslag som også er litt beslektet med dagens tema. Det er i hvert fall noe med lyd, som ikke nødvendigvis var med i den opprinnelige versjonen...

Her er Metallicas monster-hit fra 1991 med USAs president Donald J. Trump på vokal.


Jeg vet ikke hvor bra det er - men du har helt sikkert aldri hørt noe lignende!