Jazz?!

Er ikke det noe som kun litt eldre menn og syrehoder liker?

Sånn er sikkert ikke bloggeren på DanMusikk.no den eneste om å tenke...eller...kanskje bør vi snakke om det i fortid, for sånn tenker jeg nemlig på ingen måte lenger!

Hvis du dykker ned i jazzen, vil du oppdage at sjangeren er fylt med musikere som er flinkere enn i hvert fall jeg noensinne kan drømme om å bli selv, og at de har blitt så flinke ved å spille konstant!!! La oss ta en smaksprøve du kan tygge på mens du leser videre på disse linjene. Her er en avspillingsliste fra Spotify med 50 "jazz standards" - spilt av noen av verdens flinkeste musikere

 


 

... Og jo da...jeg er utmerket klar over at det høres skikkelig rart ut, men jeg skriver faktisk disse linjene med en stille oppfordring til at du setter deg ned og lærer deg å spille en smule jazz på din gitar. Jeg har selv luktet på det i flere omganger, og selv om jeg fremdeles ikke kan finne ut av jazz, så føler jeg at mine eksperimenter med sjangeren har lært meg mye - og viktigst av alt: Jeg har moret meg helt utrolig med det, samtidig med at min musikalske verden har blitt utvidet i en retning jeg aldri hadde trodd var mulig! Det er bare ett eller annet spennende over å sette seg ned og dyrke en sjanger hvor akkordene i dén grad avspeiler totalt hva man gjør på gripebrettet.

Jens Larsen

Følg med her hvor den danske gitarist og underviser, Jens Larsen, gir en rask intro til jazz-akkorder og progresjoner, og gjør deg selv den tjenesten å prøve å spille noen av eksemplene. Jens Larsen er opprinnelig fra Danmark, men han bor nå i Holland hvor han spiller jazz og underviser, mens han samtidig passer sin Youtube-kanal med opp mot 300.000 abonnenter - hvilket i min målestokk gjør ham til én av Youtubes større gitarkanaler. Jeg har sett min (store) andel av Jens' undervisningsmateriale, og jeg må blankt innrømme at det ikke er alle hans setninger jeg har musikkteoretisk innsikt nok til å forstå. Han gjør likevel alltid et utrolig godt stykke arbeide med å forklare seg. I dag tar vi det helt rolig, og starter med å kikke på et par leksjoner hvor alle vil kunne følge med.

Her er han med 5 grunnleggende akkordøvelser som jeg selv har nytt å spille meg gjennom, og slik jeg ser det, bør ikke eksemplene være vanskeligere enn at de fleste av oss vil være i stand til å arbeide oss gjennom dem.

 


 

Hvis du er nybegynner - eller hvis sjangeren er ny for deg - så tror jeg du vil finne noe du ikke engang visste at du lette etter! For meg rent personlig, skjer det at når jeg spiller slike små øvelser som de her med jazz-akkorder, så føler jeg meg plutselig i stand til å skape noe meningsfullt på mitt instrument. Kanskje du vil ha samme opplevelse? Men det kan også være at du nå sitter og tenker det samme som de fleste av oss andre:

Men skal vi snart spille solo?!

Og jo da - dét skal vi! Også her er Jens Larsen skikkelig leveringsdyktig, så la oss ta nok et lite stykke med Jens Larsen og 3 bebop licks du bør kunne. Jeg lover at det ikke blir for vanskelig. Til gjengjeld er det vanvittig inspirerende!

 


 

Og nå da vi er kommet så godt i gang, kan jeg anbefale en litt mer syrete video med svar på hvorfor du er nødt til å lære deg noen bebop-temaer.

 


 

Kjøp en jazz-gitar

Alle bør eie en "jazzkasse"! Men hva nøyaktig er en god gitar til jazz, og hvor finner jeg en slik en?

Et sikkert bud er en 335-type, sånn som Jens Larsen oftest spiller på sine videoer. Du kan for eksempel se ham med sin godt brukte Gibson 335 i videoen om "5 Basic Chord Exercises", som jeg har delt med deg ovenfor, mens han i de andre klippene spiller på sin Ibanez av samme type. En 335 er Gibsons klassiske "semi-hollow" - altså nesten-hule - el-gitar. Du finner slike her hos DanMusikk.no ved å klikke på denne lenken - men du må være både rask og heldig, for de selger riktig godt for tiden. Alternativt er du alltid velkommen til å kontakte oss på telefon, chat eller e-mail, så kan vi hjelpe deg med å skaffe én med nettopp ditt navn på!

Du kan også klikke akkurat her, og komme til å se vor Beaton Essen 53. Til sist er det også den muligheten at du klikker på bildet av den kule Hagstrøm Viking ute på siden av disse linjene, og følger min anbefaling av at det er en riktig god gitar for pengene, og så kan du også spille alle mulige andre sjangere på den... Akkurat som du for øvrig kan spille jazz på nær sagt enhver annen form for gitar - om den så er elektrisk eller akustisk! Vi har tidligere på disse sidene vært inne på gitaristen og virtuosen, Julian Lage, og han spiller for eksempel mye på en telecaster, eller i det minste en "T-type" gitar, som vi kaller dem, når det ikke er akkurat Fender som har laget gitaren. "Telecaster" er nemlig et registrert varemerke, som tilhører Fender Musical Instruments Corporation.

Selv har jeg en Epiphone Casino som jeg er riktig glad i. Om man bent frem kan si at det er en dedikert jazz-gitar er jeg ikke helt sikker på, men den har et sett fantastiske P90-pickuper innebygd, og den spiller sin rolle glimrende hjemme hos meg. Den er nemlig - som så mye annet, vi har skrevet og snakket om i dag - god nok for jazz...