Taylor og Ibenholt

Ibenholt er noe av det kuleste du kan ha på gripebrettet ditt! Det er en veldig, veldig hard tresort, som både holder seg og klinger helt fantastisk godt! Det er samtidig riktig vakkert - se bare her nedenfor hvordan det ser ut allerede i "rå" form.

... Dét visste du sikkert allerede... Men visste du at Taylor Guitars er ledende innen bærekraftighet i treproduksjonen for musikkinstrumenter? Firmaets grunnlegger, Bob Taylor, har kastet sin elsk på bærekraftig produksjon av Ibenholt, og etter at han har overlatt avdelingen for forskning og utvikling av nye gitarer til den nye "master builder", Andy Powers, har Taylor blitt medeier av en plantasje og et sagverk i Kamerun, hvor man arbeider med å optimalisere produksjonen i retning av større bærekraft og gjenplanting av de ressursene man forbruker. Hos Taylor har man døpt det "The Ebony Project", og det er laget en hel multimedia-nettside om arbeidet i Kamerun og hva man håper å oppnå der. Bob Taylor forteller blant annet at vi er den første generasjonen som kan se dagslys gjennom skogen, og at det ikke er noen god ting, fordi det betyr at det er mindre skog!

Taylor har alltid selv hentet sin ibenholt fra Kamerun, og på et tidspunkt begynte han å spekulere over hva han selv kunne gjøre for å gjenskape de ressursene hans bedrift forbruker. Det viste seg blant annet at det globale markedet for ekslusive tresorter kun etterspurte sort ibenholt, men at minst halvparten av alt tre var mer eller mindre blekt eller mønstret. Dét trevirket lot man så bare ligge igjen i plantasjene, hvor det så råtnet opp, for man hadde ikke mulighet til å se fargen på virket før treet var felt!!

Et ibenholttre må for øvrig være minst 60 centimeter i diameter før man høster det. Hos Taylor hadde mesterbygger Andy Powers alltid ønsket seg mønstret ibenholt, mens Bob Taylor på sin side var gråteferdig over den ressurssløsingen han konstaterte i plantasjene! På stedet begynte Taylor derfor rundt 2011/2012 å bruke mønstret ibenholt også i sine high-end-gitarer! Du kan se og høre mer om den oppdagelsen her.


Taylors misjon har blant annet vært, som foregangsmenn på området, å vise andre produsenter og oppkjøpere at man godt kan bruke ibenholt som ikke nødvendigvis er helt svart, og at mønstret tre med tydelige årer eller fargeforskjeller faktisk godt kan være en veldig etterspurt vare på området, fordi mange gitarister søker et individuelt utseende med vakre, dype mønster i treet på gripebrettet!

Også sosialt skulle det gjøres noe, så Taylor og tømmerfirmaet Crelicam valgte rimelig raskt å begynne å forbedre forholdene for de ansatte og lokalsamfunnet - blant annet ved å øke ferskvanns-forsyningen i området og fordoble de ansattes lønn allerede fra begynnelsen av prosjektet! Mange ansatte hadde ikke engang mulighet for å ha med så mye som en ganske vanlig matpakke på jobb, så man bygget også en cafeteria med gratis lunsj til medarbeiderne. Alt sammen ting som Bob Taylor og hans ansatte fra USA betraktet som rett og rimelig, i stedet for å utbytte naturen og de lokale uten å gi noe igjen.

Her er Bob Taylor sammen et par av sine medarbeidere i Kamerun i gang med å velge ut tre til gripebrett.

Bob Taylor er i det hele tatt svært interessert i hvordan han som næringsdrivende kan gjøre noe for miljøet, men han er samtidig veldig oppmerksom på å "velge sine kamper". Bob er for eksempel lei av ressurser som sløses vekk eller forurenser som følge av ganske vanlig emballasje. Han er klar over at han selv og Taylor også gjør seg skyldige på det området, men han har altså inntil videre valgt å bruke sin oppmerksomhet på andre områder.

Taylor samarbeider for eksempel med et sørkoreansk firma som leverer mye av det abelonevirket som brukes til innlegg på gitarer, og hjelper til med å skape koblinger til bærekraftige leverandører fra Baja-området i Mexico. Abelone ser for øvrig sånn her ut i rå form, før det foredles til bruk i instrumentproduksjonen

Fakta om Kamerun, ibenholt og annet godt

Avslutningsvis må vi så ta med diverse opplysninger om hva det hele handler om

 • Ibenholt i form av støv, som for eksempel sagflis, er skikkelig brannfarlig og veldig giftig!
 • På Sri Lanka er det ved fengselsstraff forbudt å felle eller selge ibenholttrær!
  Ibenholts struktur er så "tett" at treet ikke kan flyte
 • Taylor har en tjenestebolig ved plantasjene i Kamerun hvor det på skift bor tre lag fra firmaets amerikanske stab.
 • Kamerun ligger i den vestlige delen av Afrika, og har et anslått innbyggertall på like under 20 millioner.
 • Kamerun er verdens 53. største land, og er ca. ti ganger så stort som Danmark og litt mindre enn halvannen gang så stort som Norge
  Ibenholt-stiklinger kan først plantes ut i fri natur når de er minst to år gamle.
 • Taylors mesterbygger heter Andy Powers, og det er han som har uttenkt firmaets nye V-avstivning.
 • Kamerun er for nesten halve landets vedkommende dekket av regnskog, med én av verdens høyeste biodiversiteter. Mange av de dyr og planter man finner i området finnes ikke noe annet sted på det afrikanske kontinentet!
 • Andy Powers har alltid visst at han ville fylle livet sitt med musikk og surfing - tilfeldigvis på nøyaktig samme måte som hans foreldre i sin tid gjorde.
  Ibenholt heter "ebony" på engelsk, og tennisspilleren Venus Williams heter faktisk Ebony til mellomnavn.

Skal du ha en Taylor?

Taylor Guitars ble stiftet i 1974 av Bob Taylor og Kurt Listug. Taylor er i dag én av de riktig store og kjente produsentene av akustiske gitarer, og de bygges i USA, nærmere bestemt i El Cajon i staten California. Firmaet er blant de mest nyskapende og eksperimenterende på området, og skiller seg ut en del fra eksempelvis Gibson og Martin både ved sitt materialevalg og konstruksjonen av selve instrumentene.

Jeg kan sterkt anbefale deg å ta en titt på vårt utvalg av Taylor-gitarer, som du finner ved å klikke på den stilige 12-bånds-gitaren Taylor 322e her nedenfor.

Les, se eller hør for øvrig mer om Taylors afrikanske eventyr på nettsiden for "The Ebony Project", som du finner ved å klikke her!