Clint Eastwood

Hvis du er mye yngre, enn jeg er, kjenner du kanskje ikke Clint Eastwood, eller "Clintern" som han noen ganger kalles i dagligtale... Clint Eastwood er etter min mening én av tidenes største filmpersonligheter, og han har gått fra å være hardtslående hovedperson i amerikanske B-filmer til å være en svært tenksom og nyansert filmskaper og instruktør.

Alle - og jeg mener ALLE - kjenner sitatet fra denne scenen i filmen "Dirty Harry", og nå vet du også hvor den kommer fra... Filmen er for øvrig fra 1971!!


Clint Eastwood er i dag hele 90 år gammel, og har en imponerende karriere bak seg med blant mye annet 35 regiserte spillefilmer. Men hva som har fått mindre fokus i årenes løp, er at Clint går svært inn for musikk, og er selv en flink pianist og i mindre grad også sanger. Han har over årene utgitt sin egen musikk, og selv komponert lydspor til noen av sine filmer, som for eksempel "Million Dollar Baby". Han er selv mest tatt opp av blues, country og jazz, men smaken hans forgrener seg vidt innen musikken. Han er helt og absolutt selvlært, og dét kan det jo noen ganger komme noen riktig spennende resultater ut av.

Hvis du ikke kjenner Clint Eastwood, så må du ta en tur på din foretrukne strømmetjeneste og finne klassikeren "De Nådeløse". Du kan gå videre med én av mine personlige favoritter, "Gran Torino" og slutte av med kunst på høyt plan med "Broene i Madison County" eller "Million Dollar Baby"!

Piano eller klavér?

Ifølge wikipedia.org er et piano og/eller et klaver to sider av samme sak. Ordene dekker strengeinstrumenter, som frembringer (forhåpentligvis) musikalske lyder med strenger som slås an av hammere når den tilhørende tangenten aktiveres.

...det er nå likevel en tungvint og teknisk definisjon... Vi vet jo i virkeligheten alle hva et piano er, og nå vet vi også at et "klaver" er nøyaktig det samme. I den engelsktalende delen av verden bruker man jo for øvrig ordet "piano", så nå vet vi også at når vi hører eller leser om et "piano" på engelsk, så er det i virkeligheten et godt gammeldags klaver som menes... Nå, men kall det hva du vil: Det er fremdeles et utrolig kult instrument, når det brukes riktig.

Noen tenker kanskje mest på klassisk musikk og Beethovens "Für Elise når samtalen kommer inn på klaver eller piano, men instrumentet er veldig allsidig, og som du nok allerede har forstått, så er DanMusikks undertegnede skribent svært glad i blues. Og... Voila! Pianoet kan virkelig brukes til blues, og hvem kan sitte stille når det er "boogie-woogie"-piano på anlegget? Jeg kan i hvert fall ikke....

Clint Eastwoods Piano Blues

... Og nå kommer vi til poenget med dette innlegget, når vi kombinerer Clint Eastwood med det også udødelige instrumentet, pianoet. Piano Blues er en dokumentarfilm fra 2003 som er skrevet av Clint Eastwood, som også er en slags vert og intervjuer i filmen hvor han utforsker pianoets roller innen blues og jazz. Filmen er regisert av den legendariske instruktøren og filmskaperen, Martin Scorsese, som har laget svært, svært mange filmer om musikk, herunder også konsertfilmer som The Rolling Stones' "Olé, Olé, Olé", som for øvrig for tiden kan nytes på Netflix hvis du har abonnement der. Nå, men tilbake til "Piano Blues": Det inngår samtaler med legendariske artister som for eksempel Ray Charles, og Clintern viser også noen kule klipp fra arkivene.

Da jeg først satte meg ned for å skrive denne artikkelen, hadde jeg til hensikt å dele hele filmen med deg, men det viste seg jo dessverre umulig, fordi Youtube åpenbart ikke kunne vise den lovlig - i hvert fall ikke i Skandinavia... I stedet må vi nøye oss med noen av de gode klippene fra filmen, som tross alt er offentlig tilgjengelige. Her er en liten "ting" med Clint Eastwood som speaker, og en samtale med Dr. John, som forteller hvordan det for hans eget vedkommende startet med varianten "Texas boogie", som han også demonstrerer - og så dessuten med italienske undertekster...


Dessverre kan filmen godt være vanskelig å finne, og det har kun lykkes meg selv å strømme rundt halvparten, da en eller annen "pirat" hadde lastet den opp (ulovlig) til Youtube.com, men så forsvant filmen igjen fra nettet. Det finnes en del "smaksprøver" på Youtube, men du er selv ansvarlig for lovligheten og for å finne frem til et sted hvor du kan skaffe deg adgang (mot betaling) til hele filmen. Du kan lese litt om Martin Scorseses serie om blues, og med et par klikk kanskje også kjøpe filmene, hvis du kan få det til å virke. Klikk her (åpner i nytt vindu) for å begi deg ut på det eksperimentet... før da kan du nyte traileren til filmen her nedenfor.


Hos DanMusikk.no er vi leveringsdyktige på el-piano og keyboard i nær sagt enhver prisklasse. Ta selv en titt på våre el-piano ved å klikke akkurat her!