Linda Perry

Smak litt på navn som Adele, Britney Spears, 4 Non Blondes, Pink, Christina Aguilera, Weezer, James Blunt, Miley Cyrus, Natasha Bedingfield, Gwen Stefani, Alicia Keys og legendariske Dolly Parton. De har alle til felles at de på et eller annet tidspunkt har jobbet med låtskriver og produsent Linda Perry, som etterhvert har oppnådd en velfortjent legendestatus i USA. Hvis du ikke kjenner Linda Perry, så blir jeg nødt til å fortelle deg at det gjør du nok garantert likevel, selv om du ikke er i stand til å gjenkjenne navnet hennes. Hun er nemlig en sånn én som har fingrene i mye av det som skjer bak kulissene i musikkindustrien, og hun har gjort mye for noen av dem vi i dag betrakter som store stjerner.

Linda Perrys tilløp til solokarriere gikk for alvor i stå da hun i år 2000 ble kontaktet av pop/rock-sangerinnen Pink, som bad henne om hjelp til produksjon og låtskriving til det albumet som ble til Pinks andre album, "Missundaztood". Ett eller annet fikk Linda Perry til å treffe et bevisst valg om å se hvor mye talent hun kunne vri ut av den unge sangerinnen - i stedet for selv å forsøke seg med flere utgivelser og konserter i eget navn. Linda Perry forteller for øvrig at hennes manager flippet helt da hun ba om å få avlyst bestrebelsene på å lansere en solokarriere. Men valget må sies å ha vært helt, helt korrekt!

I 2004 tok karrieren helt av for henne da hun var med på å skrive flere av låtene på Gwen Stefanis stor-hittende debutalbum "Love. Angel. Music. Baby". Deretter har hun også vært med på å skrive mange låter sammen med Christina Aguilera til hennes album "Back To Basics", på samme måte som Linda Perry skrev og produserte et helt album for heavy-lengenden Ozzy Osbournes datter, Kelly Osbourne

... Og gjennom sitt firma "We Are Hear" fortsetter hun med å finne, spille inn og være manager for morgendagens største talenter.

4 Non Blondes og "What's Up"

Før alt dette med låtskriving og produksjon, var Linda Perry med på å bryte gjennom med gruppen 4 Non Blondes, som utelukkende bestod av kvinnelige medlemmer - hvilket ikke var så normalt den gangen som det er er i dag.

Bandet ble stiftet av bassisten Christa Millhouse, som sammen med gitaristen Shaunna Hall og trommeslageren Wanda Day fant frem til Linda Perry og tilbød henne plassen som sanger i bandet. Dét skulle vise seg å være en klok beslutning, for Linda Perry skrev låta "What's Up" til bandets debutalbum, og hvem kjenner ikke den låta - som også er nummer 94 på Rolling Stones liste over tidenes største "One Hit Wonders". Låta beveger seg over en veldig, veldig enkel akkordprogresjon, som bandet så likevel makter å variere og eksperimentere med, slik at man føler seg underholdt hele veien gjennom, hvilket ikke minst skyldes den intense måten Linda Perry synger den på.

Låten klarte seg riktig godt på hitlistene i USA, og peaket på førsteplassen av listene i 11 land - herunder både Norge og Danmark!


Dessverre var debutalbumet "Bigger, Better, Faster, More!" uttrykk for alt bandet hadde å by på sammen, for de gikk i oppløsning under forsøkene på å spille inn enda et album i 1994.

Christina Aguilera og låta "Beautiful"

Her får du Linda Perry i en "Taylor Acoustic Session", hvor hun gjerne vil selge deg en gitar for firmaet Taylor. Det er megahitten "Beautiful", som Linda Perry skrev til Christina Aguilera. Låta ble et gigantisk hit, og Linda Perry har skrevet den alene, akkurat som hun har produsert og stått for teknikken under innspillingene. Og hvis dét ikke er nok for deg - ja så spiller hun også både piano, gitar og bass på låta! Men her kommer den altså i en duggfrisk, akustisk soloversjon.


Låta handler om kampen mellom egenverd og usikkerhet, og formidler et budskap om å være kilden til sin egen styrke, og forstå prinsippet om sin egen "indre skjønnhet". Låten er for øvrig høyt verdsatt i deler av LGBT-miljøet - nettopp på grunn av budskapet om å være noe for og i seg selv! Linda Perry er ikke selv redd for å være aktiv i den kjønnspolitiske debatten, og hun opptrådte ved flere anledninger i 1994 med påskriften "DYKE" på gitaren sin, hvilket vel best kan oversettes med den nedsettende betegnelse "lespe".

Jeg digger henne, og DU kan for øvrig se DanMusikk.no sitt utvalg av Taylor ved å klikke her (åpner i nytt vindu). På opptaket spiller hun på sin egen, modifiserte Taylor Grand Pacific 717.