Turnéliv

Som ung musiker drømmer du sikkert om å komme ut på landeveien og gjøre din musikk tilgjengelig for både nye og gamle fans.

Hvis du er alene om prosjektet - eller i hvert fall føler deg som prosjektets ankermann - er det noen ting du skal være oppmerksom på før det bryter løs, og der kan vi hjelpe deg. Joda, vi selger ganske visst utstyr og instrumenter, men vi har også mye viten som vår medarbeidere har samlet opp gjennom mange år i bransjen - både bak, foran og på scenene i inn- og utland!

Til å komme i gang med er her noen tips og triks fra en moderne, reisende musiker - R.J. Ronquillo. Noen av hans råd vil kanskje overraske deg?


Skal du på turné?

... Selvfølgelig skal du det!

Hvis du overveier å ta musikken din med ut på landeveien og leve ut drømmen, så la vær med å spørre noen om lov. Du vil nok klare deg, og det vil helt sikkert bli en opplevelse for livet - enten du får det helt store gjennombruddet eller ei! Det skjuler seg mange kule opplevelser utenfor ditt hjemmeområde, så les videre her - så er du bedre forberedt!

Sånn turnerer du:

Her kommer en flokk gode og blandede råd om hva som kan være en god idé å være oppmerksom på når du gjerne vil ha din musikken din ut på scenene og leve det "ekte" turnélivet ute i verden. Hvis du brenner for det vil det nok lykkes, og om ikke annet, så garanterer vi deg at du får opplevelser for livet når du drar ut på landeveien og møter musikkfans i det virkelige liv – i stedenfor på Bandcamp, Myspace, Youtube, Spotify - eller hvor det nå ellers kunne være. Digital markedsføring har sin plass, og det vil du også se mer av blant våre råd her nedenfor. Men det er altså ikke noe som slår scenelivet og den umiddelbare kontakten med ditt publikum!

Noen av våre råd er mest rettet mot solo-artister, men mange av dem kan også brukes for turnerende band.

Jeg vil gjerne turnere - hvor starter jeg?

Du må starte med å gjøre det klart for deg at det gjelder om å spille så mye og så mange steder som mulig. Den unge danske stjernen Jakob Dinesen forteller for eksempel at da han startet, spillte han alle steder... Han nevner for eksempel "bodegaer, innkjøpssentre og et enkelt pizzeria i ny og ne"... Du kan overveie, om du har mulighet for å opptre på veldedighetskonserter, eller om det ville være en ide å prøve deg med noen stuekonserter, som det er veldig moderne å holde for tiden. Gjør en avtale med arrangøren om å la hatten gå rundt blant gjestene. Du kan godt bli overrasket (på den gode måten) over hva du får ut av dét!

Bruk nettverket ditt på eksempelvis Facebook, og kom i kontakt med kollegaer eller fans som bor i byer du kunne tenke deg å spille i. Du må ikke undervurdere betydningen av å få kontakt med andre musikere på steder du gjerne vil til.

Hvordan trekker jeg publikum til mine konserter?

Den korte utgaven av svaret er at du bare må oppfordre dem til å komme - og gjerne personlig. Facebook-reklame har en verdi, men hvis det er din første turné må du huske å spørre dine bekjente eller fans rett ut, om ikke de har lyst på å komme på konserten i morgen! Bruk enhver tenkelig anledning for å komme i kontakt med ditt publikum, og husk å utnytte nettverket ditt skamløst!

Er det farlig for en kvinne å turnere alene?

Nei, det bør ikke være farlig å turnere alene - uansett om du er mann eller kvinne. Men husk alltid å bruke sunn fornuft når du er i kontakt med andre. Vær alltid oppmerksom på hvor du er, og hvor du skal. Unngå å drikke alkohol, slik at du alltid kan holde deg mentalt ovenpå! Og uansett hvor pen du er, så må du alltid holde informasjonen om ditt overnattingssted så hemmelig som overhodet mulig!

Hvordan planlegger jeg min turné?

Øeh... ikke spør... Hvis du ikke kan planlegge en turné med alle de muligheter for research, planlegging og booking som internettet gir deg, er det nok best at du nøyer deg med å spille på gågaten i din hjemby...

Men når det er sagt, så må du ha kontroll på din ferd i lang tid fremover - med mindre du selvfølgelig vil gjøre deg som gatemusiker. La det være en læresetning at planlegging i siste øyeblikk alltid er dyrere enn når du har reservert dine (rimelige) flybilletter og overnattinger i god tid.

Hvordan får jeg spilleiobber?

Den første kontakten skjer alltid på ditt eget initiativ. Send en e-mail med et klart emne øverst, og legg ved et par opptredender med bra lys og lyd. Gi en kort beskrivelse av deg selv og din musikk, men unngå å skrive for mye. Teksttunge henvendelser har det med å avskrekke, og så drukner du raskt i mengden. Vær klar til å følge opp telefonisk, for spillestedenes booking-folk får mange slike e-poster hver uke.

Må jeg ha med meg egen lydmann og PA-utstyr?

Det er helt klart det letteste å begrense deg til steder som har deres eget PA-anlegg, for det er grenser for hvor mye du kan ta med deg rundt i verden. Send i god tid en "rider", hvor du skriver hva du trenger av utstyr, og vær forberedt på å skulle sende den flere ganger, for slike har det med å forsvinne... Lag en god og dekkende liste som du legger opp på nett, slik at kan du nøye deg med å sende en link til spillestedet.

Ha kontroll på tingene dine

Du må selvfølgelig ta med din egen gitar, og kanskje en god mikrofon. Ta med masse kabler og nødvendige verktøy. Hvis du har utstyr som bruker batterier, så ta med flere enn du tror du noensinne får bruk for - det samme gjelder for øvrig for kabler! Og en tuner!!!

Det er en god idé å ha en liste med en kort beskrivelse av dine ting, inkludert eventuelle serienumre, som du kan få bruk for til forsikringen hvis noe går (helt) galt!

Og hvis du tar med et stort strengeinstrument som gitar, bass eller harpe og skal ut å fly, så sørg for å få avklart på forhånd om du kan ta instrumentet som håndbagasje, eller hvilke regler som for øvrig gjelder. Du kan ikke forvente at flyplasspersonalet eller bagasjefolk tar hensyn til din gitar, og mange musikere har fått riktig ubehagelige overraskelser i den anledningen. Om nødvendig, og hvis billettene er rimelige nok, så skal du booke et eget sete til din gitar. Gitarhelten Joe Bonamasse reiser for eksempel ofte sammen med "Mr. Gibson"....

... Og... en hardcase er et must have!!!

Skal jeg ha med meg eget merchandise?

Merchandise krever investering og håndtering, så du må i tilfelle være rimelig sikker på at du har mulighet for å få solgt noe. Det er kjedelig å brenne inne med slikt etter en turne, for når får du igjen bruk for f.eks. 500 klistremerker med ditt eget navn og logo?

Bruk din logiske sans og snakk med dine "fans" og forbindelser. Finn ut av om de ville kjøpe en CD av deg etter en konsert og innrett deg deretter.

Kan jeg tjene penger på å turnere?

Det kan du godt... Men du må huske å ha styr på økonomien! Det skader ikke å sørge for rimeligst mulig overnatting og mat. Hvis du medbringer et band, har du selvfølgelig et ansvar for at de kan opprettholde et eksistensminimum, men overvei gjerne en ekstra gang om Birte nå også skal være med, hvis hun kun spiller tamburin på de der to låtene... Unngå unødige utgifter, og skjær inn til benet!

Det kan være nødvendig å legge inn hvile-/overliggerdager, hvor du eller dere lader opp og passer på stemmen, men husk å legge dem inn i budsjettet som utgifter, som ikke er forbundet med tilsvarende inntekter. Det er for øvrig også litt vanskeligere å slappe helt av, når du vet at du har fire andre musikere med som koster penger mens de slapper av... Du kan være ganske sikker på at pengene «fosser ut av statskassa», hvis du må betale for fire hotellværelser og mat på deres hviledager...

Dette og mye, mye mer...

Det er selvfølgelig flere faktorer som spiller inn i forhold til booking og "road life", enn det som får plass i en hel roman. Tenk deg derfor grundig om, og planlegg så mye som mulig på forhånd. Spør alltid deg selv hva du vil gjøre i et "worst case scenario", slik at du er forberedt på alle eventualiteter.

Det er ikke alle spillesteder som har dedikerte kontrakter, men om ikke annet, så bekreft heller avtalen overfor dem én ekstra gang, slik at du har retten på din side hvis noe går galt.

Forventningstilpasning med alle involverte - også dem der hjemme - er et must, som også vil koste deg betydelige ressurser før du drar avgårde!

Er det noe annet jeg kan hjelpe deg med?

Trenger du mer inspirasjon, så sjekk noen av våre tidligere blogg-innlegg her nedenunder, hvor du blant annet kan lese om å reise verden rundt som cruise-musiker på de syv verdenshav - eller hva med noen "blandede drops" i form av noen helt generelle råd om hvordan du utvikler deg som musiker?

Trenger du nytt utstyr, så er det på danmusikk.no det foregår, men det vet du sikkert allerede!

... Og fikk jeg nevnt at du må huske å ta med rikelig med strenger, batterier og kabler? Klikk her for å se hva vi kan selge deg av tilbehør!

Har du fremdeles ikke fått nok, så har du her en reportasje av Rhett Shull fra en turne hvor de spillte oppvarming for Dwight Yoakam. Hvis du ser hele, finner du kanskje ut av hva det er som kan gjøre turnélivet mindre artig...