Gitar-licks?!

Har du noensinne sett opptakene av Jimi Hendrix, hvor han spiller gitar med tennene? Da vet du hva jeg snakker om... Hvis du aldri har sett Jimi spille med tennene, så ta en titt på bildet til høyre, så ved du hva jeg snakker om.

Selv var denne artikkelforfatteren knapt nok begynt å kunne finne rundt på gitaren før Jimi Hendrix gjorde sin entré i tilværelsen. Selv om Jimi på dét tidspunktet hadde vært død og begravd i mange år, så kjøpte jeg på et veldig tidlig tidspunkt noe så eksotisk og gammeldags som en konsertvideo kalt "Jimi Plays Monterey", med det avdøde gitargeniets opptreden på Monterey Pop Festival i California den 18. juni 1967. Konserten har stor historisk betydning for musikken og for Hendrix' etterfølgende berømmelse, og den inneholder etter min mening både en rekke fenomenale og noen mindre gode elementer. Hvis du vil se og høre hvordan dét gikk for seg, så får du en smaksprøve nederst i denne artikkelen.

Nå, men det var egentlig ikke dét vi skulle holde på med her. Jeg er i grunnen nærmere å fortelle deg hva "licks" ikke er. Du skal nemlig hverken slikke på gitaren eller bite i den - med mindre du selv har lyst!

Hva er et lick?

Et lick er en liten melodibit, eller en frase, som du kan lære deg. Licks er nyttige når du skal improvisere på instrumenten ditt, fordi de kan utgjøre byggestenene som du så kan bygge opp soloene dine av, eller bruke som fills på en låt. Jeg har hørt det beskrevet sånn at hvis du sammenligner det med evnen til å snakke, så blir musikken til på denne måten:

  1. De enkelte tonene er akkurat som bokstaver
  2. Et lick kan sammelignes med ordene i språket
  3. Din solo, eller lengre melodilinjer, er akkurat som når du snakker og former hele setninger!

Når du lærer et lick, så gjør det til ditt eget! Dét gjør du ved å prøve å bruke det i forskjellige musikalske sammenhenger - det kan for eksempel være at du vil prøve å spille det over en annen akkord enn det opprinnelig er tenkt til. Kanskje kan du bruke slides eller pull-offs/hammer-ons andre steder i fraseringen, eller eksperimentere med å utelate eller innsette nye toner. Du kan også endre rytmen, slik at ditt lick kommer til å høres helt, helt annerledes ut enn før. Det er viktig at du gjør deg tanker om at et lick kan klinge på mange måter, for på dén måten lærer du selv noe nytt og utvider dine muligheter på gitaren din i tillegg til bare å lære selve licket utenat.

Dét å lære et lick betyr også at du får massert inn i muskelhukommelsen din hvordan de enkelte tonene ligger i forhold til hverandre. Det er med andre ord (igjen) akkurat som å lære bokstaver og ord, slik at du fremover kan uttrykke deg (spille) enda mer nyansert enn før!

Licks til deg

Jeg kom nylig over en nettressurs hvor det er så mange licks til fri avnyttelse at det er til å bli helt ør i hodet av. Jeg fant ved et tilfelle frem til Youtube-kanalen BluesGtWorld's Lick Diary, hvor det flyter over med licks som bare er til å bruke og gjøre til dine egne. De enkelte licks serveres uten omsvøp, slik at de er lette å finne ut av og spille selv - uten å måtte klikke rundt til flere sider, tablatur-bilag eller lange forklaringer. Inntil videre har jeg enda ikke truffet på ett som jeg synes er for vanskelig å spille, men de er på den annen side heller ikke helt banale alle sammen, så det skulle være noe for enhver smak. Det er kun ren musikk, som du bare skal gjenta og gjøre til din egen. Følg med her

 

 

 

Hvis du tar et klikk og en titt på BluesGtWorld's Lick Diarys egen side på Youtube, så vil du finne bunker av videoer med enkelte licks eller samlinger på flere timers lengde med det ene lick etter det andre. Du finner Youtube-kanalen ved å klikke akkurat her (åpner i nytt vindu).

Jeg har for mitt eget vedkommende valgt den fremgangsmåten at jeg tar meg tid til å lære ett lick av gangen i de lengre videoene, og spiller det noen ganger. Når jeg så har samlet meg noen stykker, kan jeg bare sette videoen i gang fra den ene enden av, hvoretter jeg så kan starte og stoppe videoen med pause-knappen. Det som i dén forbindelsen er viktig og praktisk for meg, er at jeg ikke må klikke meg inn på en annen side eller starte en ny video når jeg skal videre til neste lick, for de ligger i én lang rekke etter hverandre i samme video – klare til bruk.

Jimi Hendrix

Her kan du som lovet få en smaksprøve på hvordan Jimi Hendrix rystet amerikansk musikkhistorie, da han vendte tilbake til sitt fedreland i juni 1967 etter å ha grunnlagt sin berømmelse i London i England. Her er det låta "Hey Joe", hvor han i løpet av de fire minuttene rekker både å spille med tennene og bak nakken.

 

 

 

Litt av en opptreden, ikke sant?

Hendrix' opptreden på Monterey Pop Festival sluttet for øvrig med at han i en, etter datidens forhold, veldig seksualisert og vovet seanse brente en gitar som han hadde utsmykket til anledningen - etter først å ha spilt låta «Wild Thing» på den. Hendrix hadde selv malt gitaren med fargestrålende mønstre og blomster påført med neglelakk. Etter å ha spilt The Troggs låt "Wild Thing", oversprøytet han den med lighterbensin og satte fyr på den, før han smadret den fullstendig til pinneved.

Historien om Jimi Hendrix er like så spennende som den er kort - sånn målt i kalenderår. Høydepunktet av hans karriere som innspillende artist strakte seg kun fra 1967 til 1970, hvor han på tragisk vis gikk bort den 18. september etter å ha revolusjonert rockemusikken og den tids innspillingsmetoder. Det knytter seg en forferdelig mange historier og myter til Jimis bedrifter og alt for tidlige bortgang, så selv om hans karriere var kort, så er det til gjengjeld sagt og skrevet mye om ham i årenes løp. Kanskje vi her på bloggen skulle skrive noe mer om ham på et tidspunkt?

Skriv gjerne til DanMusikk.no i kommentarfeltet på vår Facebook-side, hvis det er noe du gjerne vil lese mer om.

PS: Hendrix' arvinger administrerer de musikalske rettighetene med hard hånd, så hvis ovenstående video en dag forsvinner fra Youtube, slik at den ikke kan ses mer i denne artikkelen, så si ikke at jeg ikke advarte deg...

PPS: Som forventet gik det sådan, at klippet forsvandt fra Youtube, før dette indlæg nogensinde blev udgivet. Her kommer i stedet et plaster på såret i form af ét af Hendrix Estates egne, godkendte klip fra Youtube.com