Shred-gitar

Du som har klikket deg inn på denne bloggen... du vet temmelig sikkert godt hva ordet "shred" skjuler, og at det ikke nødvendigvis har noe med figuren "Shredder" fra Ninja Turtles å gjøre. Men bare fordi han er stas, så kan du nyte et bilde av Shredder like til høyre for disse linjene! Men la oss bare slå fast, én gang for alle, at "shred" har med å spille veldig raskt på gitaren å gjøre. Det er ofte masse distortion på lyden - og kanskje også noe delay eller annen "garnityr".

Ifølge Wikipedia er shred "virtuost lead-gitarspill basert på avanserte og komplekse teknikker og særlig raske passasjer"...og mye, mye mer... Det er ikke så mye "shredding" vi skal se på her som en ganske særlig representant for stilen. Og kan man for øvrig overhodet snakke om en "stil" - for shred er så mange forskjellige ting - både Randy Rhoass, Eddie van Halen, Yngwie Malmsteen og Michael Angel Batio nevnes som eksempler på shreddere.

Det er massevis av dem der ute, og det er massevis av ekstremt raske og flinke unge gitarister på vei opp akkurat nå, så la deg ikke narre av at eksempelvis Wikipedia nevner noen gitarister som var moderne for over 30 år siden. Nå, men definisjoner er vel i virkeligheten ikke interessante når det er musikk vi skal snakke om?! Følg bare med her

 

 

 

Hvis du ikke kjenner til henne på forhånd, så er gitaristen her

Stephanie Bradley

Klippet ovenfor er fra hennes egen Youtube-kanal, men hun er også veldig aktiv på både Instagram og Facebook, hvor hun deler av sin tilværelse som shredder - med alt hva et slikt liv innebærer. Stephanie Bradley har nylig lagt navn til et par overskrifter fordi hun selv valgte å fortsette sin karriere som "social media gitar-slinger" nærmest gjennom hele graviditeten, mens hun ventet sitt første barn. Det setter et eksempel som er verdt å hylle - men hvorfor skulle man på den annen side ikke kunne fortsette å spille gitar selv om man tilfeldigvis venter barn?

... For det gjorde Stephanie Bradley... Og det skal vi høre mer om når vi bare får møtt henne selv først - så kommer vi tilbake til det med å spille og markedsføre seg i nær sagt enhver tilstand.

Britiske Stephanie Bradley elsker gitarer, og hun er et godt bevis på at det ikke trenger å være slutt med rock'n'roll den dagen man stifter familie. Hun er utdannet ved MIT og har i mange år levd av å komponere, spille og undervise i gitar.

Stephanie eier og driver firmaet 9/9 sammen med sin ektefelle. Firmaet beskjeftiger seg særlig med digital markedsføring, og de leverer blant annet markedsføring på sosial media til mange kjente artister og store firmaer innen musikkens verden. Dessuten pleier hun en blomstrende karriere som moderne gitarist med utgangspunkt i en "forretning" på Youtube, Facebook og Instagram, hvor hun underviser, reklamerer, demonstrerer produkter eller rett og slett "viser seg", for hun kan nemlig spille sokkene av de fleste!

Familieforøkelse

For Stephanie Bradley selv var overveielsene om karrieren også viktig da hun besluttet å få barn: For eksempel var hun programsatt til å undervise på seminarer med John Petrucci og Paul Gilbert, og hun var selvsagt spent på om hun ville kunne leve opp til sine kontraktsforpliktelser innen bransjen. Ville hun ha energi til å øve? Kunne hun overhodet spille gitar, etterhvert som hennes sønn vokste i magen? Ville hennes sponsorer og samarbeidspartnere være interesserte? Er det overhodet rock'n'roll å formere seg?

Alle overveielsene og bekymringene viste seg grunnløse, for det gikk over all forventning - både med graviditeten og karrieren!

Stephanie Bradley sier selv at hun selvfølgelig i et vist omfang var nødt til å tenke mer på hva hun rent faktisk kunne enn på de begrensningene som graviditeten bød på. Men hun nevner på den annen side sine faste samarbeidspartnere, gitarmerket ESP og mediet Guitar World, som (naturligvis) fortsatte samarbeidet og bestilte oppgaver, nøyaktig som de alltid hadde gjort. Det har ført til at du på Youtube kan se en skikkelig høygravid utgave av "shred mama" Stephanie, som demonstrerer produkter i villskap.

For eksempel kan du se henne her hvor det gjelder en LTD EC-1000 Gold Andromeda...

 

 

 

På den annen side var det en stor opplevelse fortsatt å trives med og leve av musikken, mens en baby vokste i hennes mage. Hun forteller at hun elsket å spille både for og med sin baby inntil han ble født - også selv om det var en pussig opplevelse å iaktta hvordan gitaren uke for uke ble skjøvet lengre vekk fra kroppen av den voksende magen. Under graviditen gjorde hun seg umake med å sørge for musikk til babyen, som hun også spillte noe klassisk musikk for hver dag. I dag, hvor junior har blitt til en livskraftig gutt, reagerer han fremdeles positivt på å høre den samme musikken som mor spillte for ham allerede i fosterstadiet. Den stolte moder mener likevel bestemt at hans øyne blir litt større når det er Van Halen og annet snacks fra den mer rockete delen av musikkens verden han hører!!

Her er et godt eksempel på hverdagshygge i familien Bradley

 

 

 

Foreldrene har naturligvis allerede kjøpt en gitar til junior - en Fender Mustang fra 1966. De sverger likevel at de på ingen måte vil bli skuffet hvis Samuel Riff Bradley som han heter, ikke selv har lyst til å spille gitar... Men ellers er det vel også mange andre kule ting man kan bruke en slik årgangs-Fender til, ikke sant?