Geit i musikken

Hva lager et litt underlig og misforstått dyr på skjermen din når du forsøker å lese om musikkutstyr og inspirerende artister? Og hva har et slikt kreatur med horn i grunnen med tidenes største bassister å gjøre? Les og forstå her nedenfor...

 

 

Hvis du også tilbringer litt for mye tid på internasjonalt orienterte web-sider om musikk, kan du støte på geiten - det mistenkeliggjorte dyr. Se for eksempel det bildet som mer enn skimtes ovenfor disse linjene. Her kan du nyte Musicradar.com sin logo for noe de kaller "GOAT Hunt", og det skal vi straks se nærmere på, for det må da være en grunn til at musikere plutselig synes å interessere seg for geiter... Svaret kommer her:

G.O.A.T.

I USA elsker de forkortelser. Det er ganske enkelt en integrert del av amerikaneres språk at de bruker forkortelser, men det vet du sikkert allerede. Men nettopp her kommer geiten inn i bildet: GOAT - eller G.O.A.T. står nemlig for "Greatest Of All Time" - altså den største (eller beste) noensinne.

Musicradar.com er ganske vist britisk, men dét har ikke forhindret dem i å ta forkortelsen G.O.A.T til seg. Og det er da heller ikke noe artigere enn å rive et slikt litt pussig dyr ut av dets vante sammenheng og misbruke det til å skrive om musikk. Samtidig er det jo også snakk om et dyr som tungrock-musikere allerede elsker å bruke som en referanse til noen mer sataniske elementer i deres musikk - enten fordi de mener det med Satan ganske seriøst, eller fordi det bare er moro å "leke med". Døm selv... Bare som et fint eksempel, så se her en forside av det danske musikkmagasinet GAFFA, hvor bandet Baest portretteres med et par fine små geitekranier ved foten og på toppen av bassistens trone. Det er for øvrig snakk om et par kranier som bandet alltid har med på tour når de drar ut i verden, og som oftest plasseres i frontruten på tour-bilen når de kjører mot neste sted!

 

 

Nå, men det var Musicradar og deres jakt på den perfekte bassisten vi kom fra.... Musicradar er et slag online-magasin for musikere og musikkinteresserte, og de bringer på nesten daglig basis masse interessant lesning for oss som gjerne liker å spille eller lese om musikk i alle dens former og farger. For tiden bringer de resultatet av en masse brukeravstemninger om musikkens beste innenfor forskjellige områder, og her skal vi se på

Alle tiders beste bassister

30 bassister er altså mange... Men det er det som står på listen fra Musicradar.com - 30 lavfrekvente supermusikere! Vi vet jo alle at bassen er musikkens hjerte, og at en god bassist kan tilføre bandet noe man ganske enkelt ikke kan oppnå på andre måter. Jeg må personlig (om enn ganske motvillig) innrømme at det ikke nødvendigvis er alle navn på listen jeg kjenner til på forhånd.

Her er noen highlights, som vi kan tatt en titt og en lytt på til inspirasjon

Tim Commerford

Allerede på 28.-plassen finner vi én av mine favoritter, som har satt sitt preg på 1990-årenes vrede mega-band, Rage Against The Machine, og senere vært med i supergruppen Audioslave med Chris Cornell og de fleste av medlemmene fra førnevnte RATM.

Marcus Miller

Du kan møte Marcus Miller og hans basser fra firmaet Sire lengre ned i denne artikkelen, og det er da også skrevet om ham før på disse sidene. Han er én av bassismens helt store navn, og en levende legende i seg selv. Musicradars brukere har funnet plass for ham på en fin nummer 22. Se ham rulle seg ut i klippet her nedenfor

 

 

 

Jo, det er litt jazzet og funky - men er det ikke kult? Mannen er da utrolig flink, og så har han etter min mening en personlighet som er vanskelig å stå i mot.

Davie504

Med Youtuberen Davie Biale, som står for kanalen Davie504 på Youtube.com finner vi en form for bassist som jeg i hvert fall ikke kjente til på forhånd. Man kan jo nesten si til seg selv at hele ni millioner følgere på Youtube ikke kan ta feil, og selv om Musicradars redaksjon erklærer seg overrasket, så se selv her, hvor vi får en smaksprøve på hva han kan. Det handler om bass, og så er det riktig morsomt!

 

 

 

Du kan besøke hans kanal ved å klikke akkurat her (åpner i nytt vindu).

Flea

På en fin plassering som nummer 10 finner vi én av mine personlige favoritter i form av Flea fra Red Hot Chili Peppers. Flea og bandet har laget masse stor kunst, og her nedenfor kan du smake på én av mine personlige favoritter fra det mesterlige albumet "Blood Sugar Sex Magic", som daterer seg helt tilbake til 1991. Jeg er nesten flau over på denne måten å innrømme at ett av mine absolutte yndligsalbum er eldre enn selveste Ed Sheeran...

 

Her var det en smaksprøve på åpningslåta "Power of Equality", som tydelig viser hva Flea kan! Og nå da vi er så godt i gang, kan jeg ikke la være å dele én av mine personlige favoritter som jeg har elsket siden min veldig gode venn, Eno, spilte den for meg engang mot slutten av 1990-tallet. Mine damer og herrer... Her kommer en bit av "Soul To Squeeze" fra soundtracket til den i beste fall likegyldige filmen "Coneheads"... Men bassen feiler bestemt ikke noe - og da slett ikke under gitarsoloen, hvor Flea går helt berserk!

 

Carol Kaye

Det er ikke mange kvinner på listen, men det har heldigvis blitt plass for én av tidenes beste sesjonsmusikere - Carol Kaye - fra det legendariske studiobandet "The Wrecking Crew", som har spilt inn med noen av tidenes største stjerner. Hun har blant mange andre spilt for Simon & Garfunkel, Ike & Tina Turner og The Beach Boys. Det er for øvrig Carol Kaye som spiller bass på den ikoniske innspillingen av "With A Little Help From My Friends" med Joe Cocker, som vi alle sammen kjenner og elsker!

Nyt et streif av Carol Kayes autoritet som "The Godmother Of Bass" her.

 

 

 

Hun er for øvrig pensjonert - men fortsetter å undervise og skrive bøker. Carol Kaye er i dag 86 år gammel.

Tidenes største bassist?

Du er nødt til å klikke deg inn på Musicradars liste for å få svaret på hvem som utpekes som bassismens "førerhund"... Jeg kan røpe at listen i tillegg til de nevnte fremdeles skjuler så forskjellige navn som Paul McCartney, Jack Bruce, Bootsy Collins, Metallicas Robert Trujillo, Geiddy Lee og Jaco Pastorius. Hvis du følger linken lengre nede på siden her, er du så heldig at denne artikkelen fortsetter å være åpen i bakgrunnen, slik at du alltid kan finne tilbake til din aller beste musikkbutikk, DanMusikk.no.

Din egen bass

Hvis du fortsatt ikke eier en bass - eller hvis det har blitt tid for en oppgradering eller utvidelse av samlingen, så kan du klikke akkurat her (linken åpner i nytt vindu) og se DanMusikk.no sitt utvalg av basser. Alle bør jo eie en bass - også hvis du på forhånd er gitarist! Men husk at gitarister som regel er riktig dårlige til å høres ut som noe som helst annet enn en gitarist som spiller bass.... Så neste gang du prøver å tracke en basslinje, kunne det være at du skulle ringe etter en "ordentlig" bassist?

 

 

For tiden har vi noen riktig gode tilbud på noen av våre Marcus-Miller-basser fra Sire - bl.a. noen gode pakketilbud med eksklusive pedaler og annet godt. Du finner vårt utvalg i Marcus Miller ved å klikke på bildet av den kule 5-strengs Sire Marcus Miller P7 ovenfor. Du vil elske dem!

Hvis du vil vite mer

Artikkelen her handler om, og er til dels basert på Musicradars artikkel om alle tiders 30 største bassister. Det er masse spennende lesestoff i artikkelen, som inneholder mye annet og mer enn det har blitt plass for på disse sidene. Du kan lese den ved å klikke akkurat her og komme til Musicradars nettside - linken åpner selvfølgelig i et nytt vindu.

... Og skulle vi så ikke slutte av med enda én av de riktig kule - nemlig Victor Wooten, som det ikke er sikkert at du har hørt om før... Dét har du så nå!