Gibson Brands, Inc.

Alle kjenner vel Gibson, ikke sant? Det er firmaet som gjennom mer enn 100 år har bygd strengeinstrumenter i den virkelig gode enden av skalaen, og som blant annet står bak udødelige klassikere som modellene Les Paul, SG, ES-335, L-00 og ikke minst den akustiske arbeidshesten J-45...

Og om ikke annet så har alle musikkelskere over en viss alder sett Slash spille på en Gibson. Og for vår skyld, så gjør han det igjen på klippet her nedenfor, hvor det er en eldre og i dag veldig artig video til Guns'N'Roses' klassiker «November Rain»


Nå! Men etter slik å ha fått produktet demonstrert, må vi tilbake til emnet: De fleste har nok også hørt at hele Gibson-konsernet havnet i økonomisk uføre siste år, da man etter flere års uheldige investeringer - utenfor kjerneforretningen – ble nødt til å gå i betalingsstans og konvertere sin gjeld til eierandeler, slik at det nå er banker og kapitalfond som eier Gibson. Den nyheten nådde i 2018 langt utover musikerkretser.

Rekonstruksjon av Gibson

Heldigvis var det veldig sterke krefter på spill som ville det godt på grunn av alle de pengene de hadde på spill i dramaet, så Gibson Brands Inc, som moderselskapet heter, er kommet godt ut av turbulensen. Dét kan du lese mer om i et intervju med den nye direktøren J.C. Curleigh ved å klikke akkurat her.

Det kan skrives og sies mye om hva som gikk galt, og dét er der da også mange som har gjort, så jeg synes at vi for øyeblikket skal la det emnet være, og i stedet gå til det som interesserer oss alle sammen litt mer - instrumentene!

Premier Guitar

Gitarbladet og internettmediet Premier Guitar presterer for tiden noe i nærheten av ultimat bransjenerdete journalistikk for oss som liker gitarer. Det kan klart anbefales å besøke deres nettside engang imellom, for der finnes alt godt mellom himmel og jord, og de oppdaterer daglig siden sin med nye artikler, intervjuer, undervisning eller produktomtaler.

Hvis du vil oppleve mer gitarjournalistikk fra Premier Guitar, kan du med fordel ta en titt på deres nettside som åpner i et nytt vindu hvis du klikker her - eller gå direkte til Premier Guitars Youtube-kanal som du kan finne ved å klikke her.

Gibson Factory Tour

Selv om jeg deverre ikke har vært der selv, er det nå (igjen) mulighet for å smake litt på Gibsons berømte sagflis når Premier Guitar blir vist rundt på fabrikken i Nashville av mesterbygger Jim de Cola og CMO, Cesar Gueikian. Gibson har i løpet av 2019 samlet produksjonen av alle el-gitarer i Nashville for å oppnå ytterligere stordriftsfordeler. Firmaets hovedkvarter ligger i Nashville, så flyttingen gir god mening, selv om noen mener at det er en form for forræderi å forlate firmaets lokaler i Memphis, også i staten Tennessee, som også er omgitt av stolte tradisjoner, selv om det hele startet et helt annet sted - nemlig i Kalamazoo i staten Michigan. Tidligere ble i hvert fall firmaets semi-akustiske, "hule" modeller laget i Memphis, mens de akustiske gitarene fremdeles lages i Bozeman i den skogrike staten Montana, fordi klimaet der passer bedre til produksjon av akustiske gitarer!

Men følg nå med her hvor John Bollinger, som selv er en fenomenal gitarist, tar turen rundt med et par av Gibsons klokeste hjerner. Det er en lang video, så du må ha god tid før du setter deg til rette og går i gang - men tro meg - det er det hele verdt. Du kan blant annet nyte synet av maskinen som presser sidene på en ES-335 i fasong - og det er den samme maskinen som stod for den oppgaven for mer enn 60 år siden, da modellen først ble satt i produksjon. Det er masse arv og tradisjon i et firma som Gibson! Du vil også (omkring 7-8 minutter inne i videoen) kunne se hvor mye kjærlighet som må legges i bindingene på en Les Paul, og alt i alt får du på veien et godt innblikk i hvorfor en slik gitar koster så forholdsvis mye.


La du merke til hvordan man med tiden har utviklet spesialutstyr til de forskjellige arbeidsprosessene? Jeg synes for eksempel det er litt gøy at man har brukt brannslanger til å blåse oppi den maskinen som holder gitarhalsene under press, etter at gripebrettet er limt på, cirka 10 minutter inn i klippet.

Kvalitet fra Gibson

Det er verdt å merke seg at Gibson virkelig gjør noe for å sikre kvaliteten av de gitarene som kommer ut fra fabrikken. Gibson i Nashville har, som det ses, et helt rom med 8 PLEK-maskiner, og at alle «Gibson, USA»-merkede gitarer har fått en PLEK-behandling av båndene før du kjøper dem!!!

Også sunburst-mønsteret, som er oppfunnet av Gibson, er en del av gitarens design som man nok sjeldent tenker over - men bare nærmere tar for gitt når man står med det ferdige instrumentet i hendene. Legg merke til hvor gjennomtenkt arbeidsprosessen er, like før det har gått en halv time av videoen, og hvor vi ser én av Gibsons veldig flinke fargeteknikere lakkere en Les Paul. Legg så til det som Cesar Gueikian noen minutter før forklarer om nitrocellulosens egenskaper i forhold til den polyurethan-lakken som brukes av mange andre.

En annen ved første øyekast litt underlig egenskap er det fargebildet som ledsager din nye gitar fra dens tur gjennom Gibsons endelige kvalitetskontroll, og som du kan høre mye mer om rundt 40 minutter inne i "turen".

Fabrikken ferdiggjør for tiden 320 til 340 individuelle instrumenter om dagen - etter at gitarene har vært gjennom den mange dager lange prosessen hvor lakken eksempelvis må herde i fire til seks dager før den er klar til polering. OG - legg så også like merke til at Gibson har forlatt den tidligere praksisen hvor man endret litt på modellene fra år til år. Som Cesar Gueikian sier, så bygger man jo instrumenter som er "sustainable by design" - altså bestandige og brukbare på ubestemt tid i kraft av deres konstruksjon. Du vil ikke lengre komme ut for å ha kjøpt en "årgang 2017" og føle at den kan være "foreldet" i god tid før nyttårets komme samme år...

Gibson hos DanMusikk.no

Ifølge Gibsons markedsundersøkelser har den gjennomsnittlige gitaristen (ekslusive profesjonelle musikere) hele ÅTTE gitarer!! Er du på nivå med gjennomsnittet? Ellers kan du kjøpe en Gibson hos DanMusikk ved å klikke akkurat her!