Jimi Hendrix

... Navnet har spøkt noen ganger her på bloggen til DanMusikk.no... Men var han i grunnen ikke bare et støvet klenodium som vår besteforeldre lyttet til da de var unge? Og hva skal vi bruke ham til i dag, når vi har festligere ting som autotune og dén slags til rådighet? Hva skal vi så med en sjuskete show-man fra slutten av 1960-årene, hvor de færreste gitarer stemte rent, slik vi er vant med nå i 2022, hvor hver eneste falske tone tilsynelatende blir korrigert digitalt før man så mye som overveier å utgi musikk?

Det kan skrives bøker om Jimi Hendrix og hans bedrifter. Faktisk er dt skrevet masse bøker om Jimi, hans måte å spille gitar på, og hans betydning for "motkulturen" på slutten av 1960-årene, hvor han sammen med mange andre musikalske toppnavn spillte en vesentlig rolle for ungdomsoprøret, "The Summer Of Love" i 1967, og demonstrasjonene mot USAs engasjement i Vietnamkrigen. Mange regner fremdeles Jimi Hendrix som den største stjernen på gitarhimmelen, selv om det har skjedd mye med gitarer og måten vi spiller på siden Jimi Hendrix dessverre avgikk ved døden som kun 27-åring den 18. september 1970.

Men prøv bare å tenke over disse "facts": Rolling Stone Magazine, som nok er verdens førende musikkmagasin med verdensberømte skribenter og musikkkjennere på lønningslisten, har plassert Jimi slik på noen av magasinets berømte topp-lister:

  • 6.-største artist noensinne
  • Nummer 1 på listen over de største gitarister
  • Alle hans tre studioalbum er på Rolling Stones topp-liste over tidenes 100 største album!

Hvis ikke så fine ord kaller på respekt, så vet jeg ikke hva som gjør. Jimi Hendrix er naturligvis også tatt opp i Rock'n'roll Hall of Fame. Jimi Hendrix var og er, etter min mening, blant de aller største musikere som noensinne har levd. At han så tilfeldigvis endte med å spille el-gitar, var kanskje "bare" et utslag av den tiden han levde i. Men dét gjorde han heldigvis - valgte el-gitaren som sitt instrument!

Som du sikkert vet, var Jimi Hendrix venstrehendt, men han spillte på gitarer bygd til høyrehendte, hvor han hadde byttet om på strengene så de vendte riktig vei. Mange har spekulert på om den spesielle teknikken var med på å gi ham noe av den lyden som han ble så kjent for. Under alle omstendigheter var det en god historie i de "omvendte" gitarer og de ville sceneshowene.

Lær å spille Hey Joe

Det egentlige ærendet med denne artikkelen er at vi alle sammen må lære å spille Hendrix' legendariske hit, Hey Joe, innspilt i 1966 sammen med bandet "The Jimi Hendrix Experience". Låten er en coverlåt fra Hendrix' side, men det er tilsynelatende delte meninger om hvem som har skrevet den. Her på DanMusikk.no heller vi likevel til den teorien at opphavsmannen er den californske folkesangeren Billy Roberts. Vi skal heller lytte til låten først, så alle er enige om hva det er vi skal lære.

 

 

 

Anyway, "Hey Joe" ble Hendrix' store gjennombrudd, etter at singelen utkom i Storbritania i slutten av året 1966, og noen måneder senere i USA. Hendrix' versjon av Hey Joe vakte stor oppsikt da han vendte "hjem" til USA, og spillte en legendarisk konsert på Monterey Pop Festival den 18. juni 1967. Blant mange andre bemerkelsesverdige scene-triks spillte han den første låtas første gitarsolo med munnen, og den andre med gitaren bak nakken, og verden ble aldri den samme igjen!

Utgivelsen av "Jimi Plays Monterey", som albumet fra festivalen kom til å hete, var én av de aller første CDene undertegnede skribent kjøpte dengang CDene gjorde sitt inntok på mitt gutterom, og den var en så stor inspirasjon at jeg mange år senere ikke kunne avholde meg selv fra å kjøpe den Fender Stratocasteren som ble utgitt for å markere 50-års jubileumet for festivalen.

Gitaren, som Hendrix brant på avslutningen av sin konsert på Monterey, var pyntet og malt i kreative flower-power-mønstre av Jimi selv, som angivelig hadde utført kunstverket med neglelakk, som han låne seg frem til i backstage-området. Til høyre for disse linjene kan du se et bilde med Fenderen, "gitar face", og en fjollet bart på scenen ute i den virkelige verden - hvor musikerne kjemper bare for å få et publikum å spille for...

Nå, men det var "Hey Joe", det skulle handle om: Her bringer vi deg Youtube-kanalen Gitareo, som har fått den talentfulle og hardt-arbeidende unge musikeren Ayla Tesler-Mabe til å demonstrere forskjellige fremgangsmåter med stigende vanskelighetsgrad. Legg underveis merke til hennes gode råd om rytmen i ditt anslag, og selve følelsen i låten. Ha for øvrig litt tålmodighet med undervisningen... Fra cirka 11 minutter begynner det for alvor å skje noe, men jeg vil ikke anbefale å skippe de første minuttene, for det er verdifull lærdom overalt i klippet!

 

 

 

Ayla Tesler-Mabe er en ung multi-instrumentalist som gjør det riktig godt på gitar, selv om hun kan spille mange flere instrumenter. Hun har laget masse demonstrasjons- og undervisningsvideoer for Gitareo, men også i eget navn, hvor hun har hele 175.000 abonnenter på Youtube.

Hun spiller i det eklektiske bandet Ludic, men hadde allerede forut for sin inntreden i bandet skaffet seg en stor fanskare via Youtube-videoene. Og jo da...så har hun vært med i en musikkvideo fra bandet "Weezer". Ayla Tesler-Mabe har fremdeles sitt store gjennombrudd til gode, men hun har allerede vært portrettert i musikkmagasinet Rolling Stone, kvinne-gitarbladet She Shreds og er flere ganger blitt omtalt og intervjuet i online-mediene som er knyttet til bladet Guitar World. Hun bor selv i den canadiske byen Vancouver, hvor hun skriver og spiller inn musikk.

Du finner Ayla Tesler-Mabes personlige Youtube-kanal ved å klikke her.

La oss da se Hendrix

Rettighetene til Jimi Hendrix' arv og musikk administreres av et selskap som nå ledes av hans stesøster, Janie Hendrix, under navnet "Experience Hendrix Ltd". Det er snakk om et imperium av immaterielle rettigheter, som utgjør summen av veldig intensiv produksjon av musikk fra årene 1966 til 1970, da Jimi Hendrix konstant turnerte og spillte musikk i villskap! Rettighetene administreres hardede enn de fleste andre og lignende porteføljer, hvilket betyr at det er stort sett umulig å finne eksempelvis live-opptredener med Jimi Hendrix på Youtube, hvor man ellers normalt ville lett etter den slags.

Hvis du vil oppleve ham på din skjerm er du derfor nødt til å oppsøke noen av de dokumentarfilmene som er laget i tidens løp, eller investere iadgangen til å strømme de konsertfilmene som er utgitt. For eksempel utkom tidligere i år dokumentarfilmen "Music, Money, Madness. Jimi Hendrix: Live In Maui".

Mer om Jimi Hendrix

Hvis du vil vite mer om Jimi Hendrix, så har jeg mange års erfaring med emnet. På den bakgrunnen kommer her noen gode råd til hva du skal se, lytte til eller starte med.

Lyttingen bør starte med noe som ikke er alt for fremmedartet for våre moderne 2020-ører. Det umiddelbart mest melodiøse albumet fra Jimi og bandet "The Jimi Hendrix Experience's" hånd er bandets andre studioalbum "Axis: Bold as Love" fra slutten av 1967. Albumet rommer kjente låter som for eksempel tittellåta og den veldig berømte låta "Little Wing", men også "Castles Made of Sand" og "Spanish Castle Magic" er med på albumet.

Hvis du er veldig interessert, kan jeg anbefale boken "Scuse Me While I Kiss The Sky" av David Henderson som kan fås veldig rimelig på iBooks, hvis du digger slikt. Boken starter med et dikt som Hendrix skrev dagen før sin død - et dikt som ironisk nok handler om livets forgjengelighet og om kjærlighet

 

«... The story of life

is quicker than the wink of an eye

the story of love is hello and good-bye

until we meet again.»

 

Hvis lesningen skal være litt mer overskuelig, kan jeg anbefale det danske musikkmagasinet Gaffas hyllest i anledning 70 år for Hendrix' fødsel. Artikkelen heter "Jimi Hendrix: Geniet som kysset himmelen", men den artikkelen har dessverre etter lang tid ute i det åpne landskapet overgått til å være bak en betalingsmur: Du finner den ved å klikke her!

Noe annet som vil opplyse deg om noen av de tingene som fant sted mot slutten av 1960-årene og især om Jimi Hendrix' innspillinger og produksjonen av albumene hans, er å gå på Youtube og søke på intervjuer med tekniker og produsent Eddie Kramer, som i flere omganger har vært med der den moderne musikkhistorien ble skapt, og som hadde et særlig forhold til Hendrix i den korte tiden de rakk å få lov å arbeide sammen. Kramer gikk likevel på ingen måte ned etter Hendrix' bortgang, og har blant annet arbeidet med stjerner som Led Zeppelin, Beatles, Rolling Stones, David Bowie, Joe Cocker, Dionne Warwick, og mange, mange flere!

Med forbehold for hvor lenge filmen får lov å ligge åpent tilgjengelig på Youtube, så rommer Youtube også en biografi laget av den offisielle britiske statskanalen BBC. Det er snakk om en liten times tid med rask innføring i Jimis liv og univers, og la oss avslutte med den. Se og nyt den - og gjerne flere ganger!