Jimmy Page

What can I say? ... Vi snakker om "far rock" igjen, og hvis du ikke kjenner til Jimmy Page eller Led Zeppelin, så har du en liten jobb å gjøre på Spotify, Youtube eller hvor du nå finner din musikk for tiden. Ta et lytt på Led Zeppelins album - for enkelhets skyld navngitt frem til det svært, svært berømte "IV" og deretter med "ordentlige" navn som "In Through the Out Door" eller "Houses of the Holy" med flere.

Zeps mest berømte låt er nok "Stairway to Heaven", men det er også mange, mange andre, og deres betydning for moderne rock kan nærmest ikke underdrives. Men la oss ta begynnerkurset her med Stairway - og legg merke til hvordan låtens hastighet langsomt bygges opp frem mot crescendoet til sist i soloen. Årsaken og måten kan det skrives bøker om, og det finnes da også forskjellige utgaver av historien, hvor én er at låtskrivene Jimmy Page og forsanger Robert Plant bevisst har utnyttet en effekt som LP-formatet gir på grunn av sin fysiske utforming, tettheten mellom rillene eller noe i den duren. Jeg kan ikke forklare det, men lytt nå bare...


Hva mange ikke vet, er at den viden berømte soloen ikke er spilt inn med den klassiske kombinasjonen av en Les Paul gjennom en Marshall Stack - men derimot er det en Fender Telecaster gjennom en liten combo-forsterker med en 12-tommers enhet. Eller rettere sagt: Det er nok etterhvert allment kjent at det forholder seg sånn, men engang trodde mange at det var den førstnevnte kombinasjonen... Det kom nok av at Jimmy Page er svært kjent for å spille på én av de ettertraktede Gibson Les Paul, årgang 1959.

Fender Jimmy Page - Mirror og Dragon Telecasters

Jimmy Page er en svært beregnende kar, som gjennom alle år, helt tilbake til midten av 60-tallet, har forstått å holde kortene tett inn til kroppen og ha fullstendig kontroll på hva han ville med sin musikk, sine band og ettermæle. Led Zeppelin var for eksempel innledningsvis tvers igjennom Jimmys prosjekt, og han visste nøyaktig hvor han ville hen rent musikalsk. Tilfellet ville det slik at han med John Bonham, Robert Plant og John Paul Jones hadde fått seg noen musikalske lekekamerater som var i stand til å leve opp til idémannens musikalitet og innovative side.

Nå, men tilbake til Jimmy Pages hemmelighetskremmeri. Derfor har han nemlig også gjennom mange år holdt en stor del av historien om sin Telecaster for seg selv, inntil nå, hvor han i samarbeid med Fender - det store "F" fra Corona, California - utgir to serier med replikaer fra gitarens to perioder som henholdsvis «telecasteren med speil» og den senere «drageperioden», hvor han selv hadde fjernet speilene igjen - og fjernet malingen - før han selv påførte Telecasteren et dragemotiv i psykedeliske farger - helt i tidens ånd!

Senere gikk motivet dessverre tapt, da en venn trodde at han gjorde Jimmy Page en tjeneste ved å overmale dragemotivet mens Page selv var på turné i USA med sin Les Paul, årgang 1959, som han for øvrig hadde kjøpt av Joe Walsh, som er kjent for sitt arbeid med bandet The Eagles. Jimmy Page er som han nå er, hvilket vil si en bestemt kar - så han valgte deretter å dele opp gitaren og bruke den til reservedeler. Halsen satte han på en annen, brun Telecaster, som han siden brukte mye i 1980-årene, mens kroppen ifølge Jimmy - sikkert som følge av hans enorme ergrelse - "aldri vil bli sett igjen"...

Historien er lang og kronglete, men gitaren ble først dekorert av Page i 1967, hvor han påførte den åtte runde speil, som han følte ville kunne reflektere scenelyset og i seg selv være en kul effekt. Som nevnt ovenfor, ombygde han den igjen allerede samme år, hvor den så fikk dragemotivet. Gitaren var for øvrig opprinnelig en gave fra en annen legendarisk gitarist, Jeff Beck, som takk for at Jimmy Page hadde anbefalt ham som gitarist i pop/blues-bandet The Yardbirds, hvor også Eric Clapton en kort tid spillte!

Kloning av Page sin gitar

Temaet for denne teksten var i grunnen at jeg ville dele historien om de to utgavene av telecasteren, og vise et par spennende videoer med historien om hvordan Fenders "master builder" og Jimmy Page grep an prosjektet. Du kan se historien i levende bilder her.


... og en litt mer syrete - men veldig moderne reklamevideo - fra Fenders side her, hvor det også er original tale av Page selv.


Hvis du vil vite mer, så kan du lese om historien i detaljer ved å klikke her, så kommer du til Fenders artikkel om Jimmys "Mirror"- og "Dragon"-telecastere, og hvis du vil vite mer om de enkelte gitarene så finner du dem ved å klikke her. Begge lenker åpner i nye vinduer...

Få deg en Fender Telecaster

Du kan selv bli en del av historien ved å bestille én av Page-gitarene hos oss på nedenstående telefonnummer, hvor vi vil gjøre hva vi kan for å hjelpe deg. Vi vet likevel at det blir svært stor rift om dem, og at de 50 originale og signerte utgavene allerede er solgt.

Hvis noe mindre også kan gjøre jobben, så har vi massevis av telecastere på lager!

Vi starter prismessig nede ved Squier by Fender, hvis serie "Classic Vibe" til under 4.200 kroner er svært velomtalt, og brukes i mange videoanmeldelser av forsterkere og annet godt på nett. Klikk her hvis det er noe for deg.

Hvis du heller vil ha en telecaster med den store "F"-en på, så kan du klikke her og se vårt utvalg av dem. De er kule... Så kule!!