Svensk musikk

Det er ingen tvil om at vårt skandinaviske broderfolk kan noe... Tenk bare på ABBA, Emilia, Robyn og den syngende tannlegen, Dr. Alban. Det er tallrike eksempler på at svensker har blitt til noe innen musikkens verden, men jeg tror ikke at du noensinne har hørt noe sånn som du nå skal presenteres for, selv om man også innen den hardere rocken kjenner til eksempler på svensk kunst.

Her skal vi nemlig ta en titt på noe så sjeldent som et svensk jenteband med mer enn vanlig strøm på, og med tydelige undertoner av AC/DC. Men som du skal lære mer om nå, så er de noe annet og mer enn "bare" en overlevning fra 70-årene i ny og mer feminin innpakning. Uansett musikksmak, så er det grunn til å la deg inspirere når svenskene gjør det igjen og rocker løs, så vi andre bare kan sitte tilbake og undre oss over hva det var som gikk for seg...

Her skal du nemlig møte et svensk festvidunder i form av hard-rockerne fra

Thundermother

 - et band som slett ikke er nytt. Men dét er til gjengjeld det meste av besetningen...

Bandet dreier seg omkring grunnleggeren, Filippa Nässil, som startet Thundermother i byen Växjö i det sørlige Sverige allerede i 2009. Filippa har status som en moderne, skandinavisk gitargudinne, og det er henne du kan se i aksjon på bildet til høyre. Bandets historie er lang og hard, men underveis er det ifølge eget utsagn Filippa som har trukket lasset, inntil hun i 2017 fikk noen nye kolleger i bandet.

Som nevnt, ble Thundermother dannet helt tilbake i 2009 i hjembyen Växjö - men flyttet deretter til den svenske hovedstaden Stockholm. Fra 2012 nådde bandet frem til en fast besetning som stod for innspillingen av det første albumet, som utkom i 2014 på det store plateselskapet Warner Music. Bandets besetning skulle vise seg å holde i noen år, men i 2017 gikk det galt, og alle andre enn stifteren Filippa forlot bandet. Samtidig annonserte Filippa Nässil at hun innen kort tid ville annonsere en ny sammensetning av bandet.

De nye medlemmene består av en sangerinne med åpenlyse blues-rock-kvaliteter, ved navn Guernica Mancini, som flankeres av bassisten Maisan Lindberg - og bakket opp av den hardtslående Emlee Johansson bak grytene. Bandets sammensetning gjennomgikk samtidig den grunnleggende endringen at Filippa deretter var eneste gitarist i bandet. Til gjengjeld vil du kunne se på videoen nederst i denne artikkelen, etter cirka 6-7 minutter, at hun både kan drikke øl mens hun spiller, og deretter spille slide med den tomme flasken!

Heat Wave

Bandets første album med de nye medlemmene utkom på sensommeren i 2020, og er en hardtslående cocktail av målbevisste rockelåter som lukter 70-tall, men som allikevel har sitt eget liv. Det er kjennetegnende at stort sett ingen av låtene varer over fire minutter, for mer er ganske enkelt ikke nødvendig for å levere festen gjennom høyttalerne dine! Bandet har vært en tur i den danske hovedstaden København, hvor de har spilt inn i Medley Studios med stjernegitaristen og produsenten Søren Andersen bak pulten. Her kommer første singel fra albumet - "Driving In Style"


Det danske heavy-nettstedet heavymetall.dk, skrev i sin anmeldelse den 28. juli 2020 at albumet "er et stilstudio i hvordan 70'er-hårdrock må skjæres i det 21. århundre». Anmeldelsen medgir at albumet eller bandet ikke er spesielt nyskapende, men at de er mye annet, og mer, enn et kvinnelig "AC/DC kopi-band med egne låter". Thundermother er og kan noe i seg selv, og dét beviste albumet "Heat Wave" da også straks med fine hitlisteplasseringer i både Tyskland og i hjemlandet Sverige.

Thundermother drar nå på en større turné i Tyskland for å støtte utgivelsen av albumet, og kanskje vi også får se dem her i deres skandinaviske broderland? Her kan du høre hvordan de lød den 21. juni 2019 på den tyske festivalen Kieler Woche. Klippet er tatt opp med telefonkamera eller lignende, så det er nok ikke den beste lydkvaliteten du har hørt, men det mangler ingenting på bandets innsats!