Alicia Keys

Noen ganger er det ikke nødvendig å feste så mange ord til noe... Kanskje det bare må oppleves og nytes for dét som det nå engang er?

I dén kategorien hører denne lille "mash-up" fra Times Square i New York den 9. oktober 2016, hvor sangeren, låtkriveren og den helt igjennom fantastiske pianisten Alicia Keys hadde invitert et par gjester til å gjøre seg selskap på scenen. Inn kommer nemlig trommeslager og kapelmester Questlove fra bandet The Roots (kjent fra The Tonight Show med Jimmy Fallon), og selveste John Mayer. Det blir til et mash-up av Alicia Keys' megahit "If I Ain't Got You" og Mayers "Gravity" - og hele herligheten er fra den tiden hvor vi kunne nyte en god konsert uten å måtte tenke på Covid-19, håndsprit eller munnbind. Vi gleder oss vist alle til det blir sånn igjen....

I mellomtiden kan du klikke, lytte og lære her nedenfor

 

 

 

Alicia Keys er etter min mening noe av det mest fantastiske som har kommet fra USA i det hele tatt. Hun har blitt 40 år i vinter (25. januar for å være helt presis), og hun spiller piano og synger som ingen andre. Legg til at hun er en gudsbenådet låtskriver, og så har du oppskriften på en suksess. Bare Alicia Keys' to første album alene solgte til sammen over 20 millioner eksemplarer, og innbrakte henne hele 9 Grammys i USA.

Alicia Keys er oppvokst i et tøft strøk i Hell’s Kitchen, New York, som datter av en enslig mor, fordi faren tidlig forsvant ut av deres liv. Oppveksten har betydd at hun tidlig i sitt liv har sett både vold, prostitusjon og misbruksproblemer rundt seg, og hun tilskriver sin mors strenge oppdragelse at hun aldri selv forfalt til noen av de laster som i den grad preget samfunnets skyggesider rundt den unge Alicia. Hun opplevde fra en tidlig alder hva man med et pent uttrykk kaller "uønsket seksuell oppmerksomhet" og begynte som følge av det å kle seg i mer kjønnsnøytrale klær. Hun begynte også fra tidlig alder å gå med en hjemmelaget kniv, som hun ville bruke til å forsvare seg selv med hvis det skulle bli nødvendig. Oppveksten i det hardt belastede strøket har helt sikkert vært medvirkende til at hun selv har valgt å engasjere seg helhjertet i forskjellige veldedige formål. Blant annet er hun aktiv i organisasjonen Keep A Child Alive, som støtter barn i indiske og afrikanske familier som et blitt ramt av HIV/AIDS.

Hvor kult er det ikke for øvrig å utgi et debut-album, som heter "Songs In A Minor" - altså "Låter i A-moll"?! Og når så både kritikere og fans reagerer skikkelig positivt, så er suksessen slått fast!

Alicia Keys og 007

Det er tross alt de færreste artister som opplever å få lov til å spille inn en tittelmelodi til én av de kjente James-Bond-filmene. Men dét har Alicia Keys gjort sammen med Jack White, da de spillte inn låten "Another Way To Die" til den 22. filmen i rekken - "Quantum Of Solace".

 

 

 

Låten er skrevet av Jack White, som også selv spillte de fleste instrumentene i forbindelse med låtens innspilling. Det er for øvrig den første tittelmelodien i Bond-filmenes historie som er en duett!

La det bli bass

Når du så engang er ferdig med å nyte hvor vakre og urimelig flinke Alicia Keys og John Mayer er - for slett ikke å snakke om låtskrivingen - så prøv å lukke øynene og fokuser på bassen. Selv om jeg er musikkselger, så vet jeg ikke riktig hva jeg skal kalle stilen... Men spiller det noen rolle hva vi kaller basslinjen, når den swinger så helt fantastisk godt som det er tilfellet her?

Hvis du også skal være med, så ta en titt på DanMusikk.nos utvalg av basser ved å klikke akkurat her.