Covid-19 i musikkens verden

Ja, jeg er også nokså lei av å høre om det... Men det rokker jo ikke ved at vi må leve med driten - antageligvis i lang tid fremover. Og det gjør jo merkelige ting ved oss...

Selv har jeg for eksempel (i arbeidstiden) akkurat lest en artikkel av Kurt Listug fra Taylor Guitars, om hva pandemien bringer av utfordringer i hans firma og hverdagen der - alt mens jeg på en kollegas anbefaling sitter og lytter til Van Halens album "Balance". Tygg bare litt på den underlige kombinasjon av bedriftsrelevante betraktninger og akustiske gitarer, satt opp mot dessverre nylig avdøde Eddie Van Halens skikkelig elektriske utgave av samme instrument... Og så oppdager jeg dessuten midt i det hele at Van Halen-albuet inneholder den flotte ballade-hymnen "I Can't Stop Loving You"...

NÅ, men vi må jo allikevel videre alle sammen, og du kan lese litt mer om Eddie Van Halen, og hva vi alle sammen skylder ham, nederst i denne artikkelen! For hva vil så DanMusikk.no sin blogger deg i dag?

Ta opp musikken din

For noen år siden ble jeg med i et band som spillte gode, gammeldagse coverlåter - sånn på hobbyplan. Plutselig en dag dukket det opp flere mikrofoner og en iPad i øvingsrommet, fordi et par av mine band-kolleger gjerne ville prøve å ta opp oss selv. Min hjerne frøs til is, og da det først ble trykket på den røde knappen, gjorde mine hender nøyaktig det samme - altså frøs til is... Eller kanskje føltes det nærmere som om fingrene mine var laget av betong... Det ble til en riktig lang kveld i øvingsrommet, men heldigvis endte vi opp med et resultat som alle kunne leve med, og så hadde vi hver især et opptak å øve sammen med, hjemme i vår respektive huler.

Det vi gjorde den dagen i øvingsrommet vårt, som i virkeligheten er kjelleren til bassisten vår, har vi heldigvis hatt anledning til å gjøre mange ganger igjen siden, og i dag berører det meg ikke synderlig når lampen blir rød og opptaket er i gang. Jeg har til en viss grad vent meg til det, og den tryggheten bør vi alle finne i vissheten om at det tas opp, og at vår musikk dermed udødeliggjøres på godt og vondt.

Noe av det første du oppdager, kan være at din timing og presisjon kanskje ikke er helt som du trodde... Du vil i så fall ikke være den første musikeren som på den måten har våknet opp til en virkelig verden, hvor evnene i første omgang ikke helt står til egne forventninger. Men frykt ei - det kan gjøres om på det, og det er jo som kjent aldri for sent å lære noe nytt. Du kan starte med en metronom-app på telefonen din. Det er massevis av dem der ute, og noen av dem er dessuten gratis! Skal det litt mer kjøtt på bena til, så kan du kjøpe én av oss her på DanMusikk ved å klikke på bildet av vår Musedo M20 ute til høyre. Når du er klar, så sett deg godt til rette og jam over en rytme, og når du så er godt inne i flyten, så prøv å ta opp "kunsten" din og se hva som kommer ut av det. Jeg kan for øvrig selv anbefale DrumBeats+ for iPad, som er en veldig enkel trommeslager innebygd i ditt nettbrett. Det å ha et komplett beat gjør det hele litt artigere enn et simpelt klikkspor. Det skal jo være artig å spille, ikke sant?

Og tro det eller ei, det kan også være at din musikalske hverdag går hen og blir lettere. Noen ganger kan et opptak nemlig også vise deg at du anstrenger deg for mye, og kanskje dessuten spiller for mange toner på for kort tid? Særlig gitarister, som til tider spiller bass, bør tenke litt over det poenget... Kanskje har melodien bruk for mer "groove" i stedet for flere toner... Også det kan du lære ved å ta opp deg selv.

Moro med tracking

Det skal være artig å ta opp, så la oss vende blikket mot noen muligheter i stedet for å fokusere på dine egne feil. Når du allikevel sitter der hjemme og gjør ditt beste for å motvirke spredningen av Covid-19, så har du en gylden mulighet for å ha det artig med det håndverket som det også er å spille inn. Med våre moderne hjelpemidler har vi mulighet for å bygge opp våre egne innspillinger med flere spor, og leke oss godt og grundig med melodiene. Se på det som å legge et musikalsk puslespill - bare mye, mye artigere!

Som med alt anneter det en læringskurve som gjerne kan synes bratt til å begynne med, men for vår generasjon, som er født med mobiltelefon mellom hendene, er det nå forholdsvis enkelt å komme i gang. Hvis du kjeder deg tilstrekkelig, så se denne videoen til inspirasjon.
... Og tenk - hvis du en dag skal i studio (sånn et ordentlig ett) med bandet ditt? Så vil det da bare være for herlig å ha kontroll på hele prosessen i forveien!

Hvis du vil vite mer

Tillat meg å henvise til nærværende bloggs tidligere innlegg, som du finner et representativt utvalg av nedenfor. Du kan blant mye annet lære om å ta opp sang, og om lydoptimalisering av ditt hjemmestudio. Det er dessuten en liten artikkel om å bruke iPad eller nettbrett som mini-studio, og hva som må til for at det kan la seg gjøre. Og som nevnt allerede ovenfor, så er jo det noe av det kule ved den teknologiske utviklingen vi har til rådighet i dag: De fleste av oss har enkel, rask og rimelig adgang til "eget" studio!

Du kan med fordel starte med én av vår innspillingspakker, hvor du får det meste av det utstyret du trenger for å komme godt i gang. Klikk for eksempel på bildet ute til høyre, og se et godt bud på en pakke som får deg godt avgårde!

Hvis du foretrekker podcasts, har vi naturligvis også et bud på hvordan du kommer videre herfra. Klikk for eksempel akkurat her, og se vår Podcaster Pakkeløsning For 1 (åpner i nytt vindu).

... Og skal det være virkelig minimalt, hva med å sjekke ut vår smarttelefon-mikrofonpakke som du kan finne ved å klikke akkurat her - den er nesten så rimelig at du er nødt til å kjøpe den, bare for å ha noe å skryte av overfor vennene, ikke sant?

Eddie Van Halen

Når du leser dette innlegget, ligger Eddie Van Halens bortgang den 6. oktober 2020 antageligvis allerede tre eller fire uker tilbake. Men la oss slå fast at mannens betydning for den elektriske gitaren ikke kan overvurderes! EVH maktet å gjøre seg til folkeeie over hele verden - også hos de som aldri kunne finne på å lytte til ett av gruppens album...

Det er allerede sagt og skrevet mye i forbindelse med hans tragiske avgang fra denne verden, så jeg skal ikke forsøke å gjøre meg klokere og mer innsiktsfull enn Internettets ledende skribenter på området. Jeg vil derfor nøye meg med å peke deg, kjære leser, i retning av et par av de mest essensielle minneordene der ute.Tillat meg å anbefale en gjennomlytting av bandets tredje album, "Women And Children First" fra 1980, mens du leser mine forslag som kommer her

Mektige Rolling Stone Magazine offentliggjorde straks etter dødsfallet en lengre hyllest - "How Eddie Van Halen Reshaped Rock Guitar". Artikkelen er absolutt leseverdig, og du bør ikke snyte deg selv for å se de videoklippene som er lagt inn på nettsiden. Klikk trygt - linken åpner i et nytt vindu.

Shawn Hammond fra Premier Guitar, har til gjengjeld valgt å hylle EVH på en litt annerledes måte, i et veldig innsiktsfullt og til dels selvbiografisk innlegg, som du kan nyte ved å klikke her.

... Og så er det kanskje litt pinlig, på nåværende tidspunkt å innrømme at jeg selv aldri har vært så stor fan av selve musikken. Men det ble der for et par år siden rettet opp på, at da jeg fant denne strimmelen med låter på Youtube. Her opptrer det gjenforente Van Halen med den velkjente forsangeren David Lee Roth, hos talkshow-verten Jimmy Kimmel. Og plutselig kunne jeg se hvor genial og sympatisk Eddie Van Halen var. Det er da sjelden at man ser en "bestefar" med en sånn kontroll over sitt instrument. Så la oss slutte med det. Her er en hel konsert på totalt ni låter, hvor man selv mange år etter Van Halens gjennombrudd tydelig kan se at bandet betraktet live-opptreden som et håndverk med betydelige konkurranseelementer...


Ære være Eddie Van Halens minne