Kvinnelige forbilder

Hvis du har lest denne bloggen før, så har du forhåpentligvis merket at vi forsøker å gi våre musikalske medsøstre den oppmerksomheten de fortjener.

I dagens blogg tar vi en liten avstikker, og ser på hvordan musikken trives andre steder enn bare i den tradisjonelle musikkbransjen eller på scenene. Her er vår gamle venn, Rick Beato, som guider oss til noen av de riktig kule damene på sosiale medier. Noen av dem kjenner du kanskje allerede til, men det er helt sikkert også noen på listen som vil gi deg nye opplevelser.


Som du sikkert har har lagt merke til, så vokser og trives musikken der ute - også på andre betingelser enn tidligere. Legg derfor merke til at det ikke er tilfeldig når Rick Beato snakker om "female artists" - kvinnelige artister. Vi lever nemlig i en tid hvor man kan anerkjennes som musiker og artist ut fra hva man lager på Youtube, Instagram eller Facebook. Det er ikke snakk om noen ny utvikling, for sånn har det vært lenge, men 2020s Corona-ballade har akselerert utviklingen. Det er verdt å tenke over at det ikke lenger er noen grunn til at man skal utgi tradisjonell musikk i form av album og spille konserter for å være musiker eller "artist".

Kinga Glyk - bass på polsk

Har du det som jeg, så vil du elske noe funky, rytmisk og til tider også ganske melodisk bass med Kinga Glyk. Som noe ganske uvanlig, så finnes det ikke noen side om Kinga Glyk på engelsk, mens hun er omtalt på den danske Wiki-siden, på tysk, fransk, og selvfølgelig på sitt motersmål - polsk. Her demonstrerer hun i sitt "gjennombrudd" på Youtube, hva man kan gjøre med en bass og en godlåt- med en cover av Eric Claptons "Tears In Heaven"


Slik en timing og teknikk! Hennes prestasjoner på Youtube har for øvrig skaffet henne en platekontrakt med mektige Warner Music, så hennes karriere kan kun bli enda villere herfra og ut!

Sarah Thawer på trommer

Et av navnene fra Rick Beato gjorde meg nysgjerrig, så jeg har sett litt nærmere på den canadiske trommeslageren Sarah Thawer. Henne kan du finne på Instagram, under det megetsigende navnet @sarahtdrumguru, og det navnet lever hun til fulle opp til!

Følg med her, hvor hun på ekte canadisk vis varmer opp til TV-showet Hockey Night.


Sarah Thawers stil og repertoar er veldig allsidig. Hun er universitetsutdannet innen jazz og verdensmusikk, og man merker tydelig at hennes tilnærming til trommene er kreativ og utradisjonell. Hun har spilt trommer siden hun var to år gammel, og opptrådte for første gang på en scene som fem-åring!!

Fordi hun er fantastisk, kommer det her en "greie" fra Sarah Thawers egen Youtube-kanal (som du for øvrig kan finne ved å klikke akkurat her), hvor hun jammer løs på en fusion-jazzet sak, som svært passende heter "Walkin' The Talk"


Youtube-gitarist Helen Ibe

... Og nå heter vi jo DanMusikk og selger gitarer, ikke sant? Så ingen blogg er vel helt komplett uten en gitarist. Sjekk Helen Ibe fra Nigeria.


Helen er et friskt pust, og hun bruker sin Youtube-kanal til å inspirere og utdanne andre. Jeg digger hennes valg av toner og harmonier, som tydelig demonstrerer at teknikk i seg selv ikke er alt. Hun vil svært gjerne lære begynnere å spille gitar, så gi henne et besøk ved å klikke akkurat her. Hvis du gjerne vil vite mer om henne, kan du begynne med å se Mary Spanders lange og grundige intervju med Helen her nedenfor.


Her forklarer hun blant annet at noe av det som opprinnelig fikk henne til å velge gitaren som sitt instrument som 16-åring, var at hun følte seg tiltrukket av lyden og utseendet - at det på alle måter var et vakkert instrument, og sånn er vi heldigvis flere som har det! Hun har en riktig spennende historie å fortelle, og man kan ikke la være å trekke på smilebåndet da hun forteller om å velge musikken som sin levevei med ordene "It's Africa for Heavens' sake... No one wants a child to be a musician!" - men det må man si at hun har blitt.