Stand-by?!

Det er mange holdninger og vandrehistorier innen musikken. Én av de mer seiglivete er at du alltid må "en tur innom stand-by" på rørforsterkeren din før du kan slå den av eller på. Noen har dessuten adoptert vandrehistorien i den grad at de er overbeviste om at du kan ødelegge forsterkeren, eller i hvert fall forkorte rørenes forventede levetid, hvis du går direkte fra "off" til "on". Men hvorfor?

... Ja, det spør kloke(re) og mer teknisk kyndige gitarister seg selv om også. Svaret kommer her, men la oss først se litt på hva myten sier:

Det man ofte får vite, er at man ikke må slå av eller på forsterkeren uten at "stand-by"-knappen er satt på - gjett en gang... Stand-by! Som nevnt skulle det gjelde både når du slår av og på en rørforsterker. Noen gitarister er overbeviste om at det er enormt skadelig for din forsterker, eller i beste fall "kun" forkorter dine rørs levetid. Og rør kan gjerne være dyre... Det hører også med til historien at du ifølge overleveringen må sørge for å la forsterkeren din stå på stand-by og varme opp i noen minutter, før du spiller gjennom den. Denne praksisen har samme formål - å unngå skade på forsterker eller rør. Dessverre er det feil og i de fleste tilfeller unødvendig... Og enda bedre -du trenger ikke å plages med samvittighetskvaler eller slå deg selv på pannen, hvis du (som jeg) glemmer å gjøre det du alltid har fått å vite at du må. Frykten er basert på et fenomen som på engelsk heter "cathode stripping", men som kun er aktuelt ved spenningsforskjeller på rundt 10.000 volt eller mer, hvilket gjør det overflødig å snakke om i forhold til en gitarforsterker, men det kan du lese mer om på linken nederst i denne artikkelen.

Muligheten for stand-by på en gitarforsterker ble for øvrig innført av Fender for å gjøre forsterkerne mindre farlige å jobbe med, fordi knappen angivelig tar toppen av spenningsforskjellen (volt) i systemet. Og så er det naturligvis en praktisk form for innebygd dempe-knapp, som kan brukes til å koble fra lyden uten nødvendigvis å slå av forsterkeren. På den måten kan du for eksempel fremdeles holde rørene dine varme og vellydende i pausen mellom sett, når du er ute på spillejobber.

Ja men hvorfor selger så både DanMusikk.no og alle andre fremdeles forsterkere som har en stand-by--knapp?

Det gjør vi fordi de er laget sånn på fabrikkene! Historien forteller at flere fabrikanter har forsøkt å bli kvitt stand-by knappen, men at det ikke har vært forståelse for en sånn "spareøvelse" fra musikernes side.

... Selv eier jeg for øvrig en Marshall DSL5C rørforsterker som ikke har stand-by-knapp, og den har aldri voldt meg kvaler i forhold til prosedyren med å skru den av eller på. Du kan sjekke den ut på bildet til venstre for denne teksten. Katten heter Ellinor og hybelkaninene er også mine!

Men prøv å undersøke eldre radioer eller fjernsyn - de har ingen mulighet for stand-by, og de har typisk nok fungert glimrende allikevel.

Må du røre?

Og nå når vi er i gang med forsterker-rør, så tygg gjerne på denne her: Jo, du kan gjerne berøre glasset på rørene med dine bare hender!!!

Sjokkerende for noen - jeg vet det... For det er en gammel myte at man ikke skal røre glasset med fingrene fordi fettet fra fingrene smitter av og skaper et "brennpunkt", hvor glasset blir skrøpeligere. Men faktum er bare at myten er feil!

Så neste gang du ser en gitaristkollega håndtere sine rør iført hvite hansker som en engelsk butler, så tenk på meg og det du har lest på bloggen hos DanMusikk.no: Det er ikke nødvendig!

Noe helt annet er at du selvfølgelig bør la være med å tafse på glasset med dine bare fingre hvis røret nylig har vært i bruk og er varmt. Det kan det nemlig komme noen svært uhensiktsmessige resultater ut av - især for fingrene dine - men den sier jo seg selv, ikke sant? Røret er også skrøpelig når det er varmt, men heldigvis er du nok såpass glad i dine egne fingre at rørets skrøpelighet i oppvarmet tilstand aldri vil utgjøre et problem for deg...

Men røret er jo nå engang laget av glass, så du skal heller ikke slenge det rundt. Og merk også at jeg ikke har uttalt meg om pærene i frontlyktene på bilen din, for der gjelder den gamle regelen nemlig fremdeles: Du må unngå å røre glasset i pæren med fingrene - uansett om den er kald eller varm!

Gitar-myter

Ultimate-guitar.com har samlet en hel liste over myter på det tekniske området av gitarismen. Ovenstående er bare cirka halvannet punkt fra listen, som omfatter totalt 8 forskjellige emner, og du kan finne den ved å klikke akkurat her!