Rask levering
30 dagers returrett
MVA og toll er inklusivt når du handler hos oss
Tilbake til oversikten

Tabulatur

Du bruker sikkert tabulatur eller "tabs" på regelmessig basis når du gjerne vil lære noe nytt på instrumentet ditt. Hvis du er usikker på hva jeg mener eller hvordan du bruker det, kan jeg anbefale DanMusikk.no sin tidligere blogg om emnet, som du finner lenke til nedenfor denne artikkelen.

Ikke for å ødelegge min egen gjettelek, men det har noe med bildet til høyre å gjøre...

Men hva skjer hvis du ikke har adgang til en skriftlig versjon av den låta, melodien eller det riffet du gjerne vil lære? Og kunne det kanskje tenkes at det på litt lengre sikt ville skje noe bra hvis du regelmessig forsøkte å "klare deg selv", og ta ansvaret for din egen innlæring av nytt materiale?

Avlytting

Ordet høres litt sånn spionaktig ut, men for oss fritidsgitarister betyr det intet annet enn masse hardt arbeid, blod, svette og tårer... Men hadde det ikke vært kult å være i stand til å kopiere en hvilken som helst sang eller melodistump - helt uten hjelp fra Internettet eller andre musikere? Og hva nå hvis jeg fortalte deg at dine musikalske evner vil kunne forventes å utvikle seg kraftig underveis - til en bedre utgave av deg selv?

Dét skal vi høre nærmere om her, hvor Youtuberen David Walliman vil forsøke å fortelle oss hvordan vi bør avlytte melodier, og hva vi kan forvente å få ut av det på litt lengre sikt.

Underveis avslører han selvfølgelig at det er noen grunnleggende triks som kan sette fart i prosessen, og yte deg "hjelp til selvhjelp".

...og prøv å legge merke til hva David Walliman sier mot slutten av videoen: Gjør deg selv den tjenesten å oppøve ørene og musikaliteten din bare fem minutter hver dag... Så vil du raskt oppleve en forbedring både i ditt toneøre og i forholdet til ditt instrument.

God fornøyelse!

Post Scriptum cum Allan

Hvis sannheten må frem, så er det en metode som krever vedvarenhet og dedikasjon, og det er ikke alltid at jeg personlig har dét, når jeg endelig har tid til å sette meg ned og nyte ett av mine høyt elskede instrumenter. Kanskje er det annerledes for deg, men føl deg nå ikke som en skyldig og dårlig "helgekriger" hvis du ikke har overskudd til å følge David Walliman og hans metode til dørs.

Når alt kommer til å alt, så synger jo hver fugl med sitt eget nebb og ikke to hobbygitarister er like. Du kan godt ha det artig deg uten alkohol, og du kan naturligvis også spille gitar uten å ha gyldne ører!

Saken stiller seg naturligvis annerledes hvis du gjerne vil spille jazz, drømmer om opptak på et musikkonservatorium eller å bli profesjonell studiomusiker. I så fall går jeg ut fra at du selv har et grundigere kjennskap til hva som må til for å nå dine mål.

Personlig driver jeg for tiden med å lære å lese noter. Jeg syntes det var på tide etter mer enn to tiårs talentløst roteri fra min side. Det er en hard kamp, men det foregår også litt om gangen - cirka 10 minutter om uken blir det til...