Hva skjer?

Kjenner du til Sire? Det er et amerikansk merke som har revolusjonert markedet for elektriske bassgitarer de siste fem årene, gjennom firmaets samarbeid med bassvirtuosen, Marcus Miller. Og nå gjør de det igjen - men denne gangen er det gitarer det handler om - både elektriske og akustiske...

Jeg kan naturligvis avlevere den vanlige selgerpraten og fortelle om en "uovertruffen sammenheng mellom pris og kvalitet" - og plutselig har du lukket nettleseren din og gått for å smøre deg en skive med torskerogn - kanskje til og med tilsatt noe sitron og remulade. Husk for øvrig å tilsette tilbehøret i nettopp den rekkefølgen!Aldri remuladen først!

Nå, men den situasjonen hvor du slutter å lese skal vi jo gjerne unngå. Så la oss straks se på hvem Sire har slått kreftene sammen med for å skape sin nye gitarserie, hvor du betaler det halve og får det doble. Nå skal du nemlig møte

Mr. 335

.. Eller Larry Carlton som han også heter... Det er ikke sikkert du kjenner 72-årige Larry Carlton enda, men det kan jo endre seg når jeg her presenterer deg for en av de mest sympatiske og velspillende bestefedre du noensinne har hørt om! Og så har han spilt med artister som var gigantiske stjerner før noen av oss andre ble født. Hva sier du for eksempel til navn som Diana Ross, Steely Dan, Joni Mitchell, Dolly Parton, Barbra Streisand og Michael Jackson? Og det er kun noen ganske få av de navnene som Larry har spilt inn for, eller opptrådt med i tidens løp, og det var også for manges vedkommende før han skapte seg en klippefast solokarriere som jazzet instrumentalartist! Som studiomusiker har Larry Carlton medvirket på tusenvis av innspillinger, hvor over 100 har solgt til gullplater. Prøv å ta en tur rundt på Wikipedia.org og se Larrys diskografi som innleid, ekstern musiker. Du kan finne den ved å klikke her (åpner i nytt vindu).

Larry Carlton er i en posisjon, hvor han kun spiller med de beste - og det har han faktisk vært i minst fire tiår. Slikt noe er en fordel når man skal ut å spille. Det kan du få en smaksprøve på her, i løpet av noen låter fra den franske festivalen "Jazz á Vienne", hvor Larry Carlton spillte med sitt eget band - og for et band!!! Prøv å lene deg tilbake og bare lytt... til gitaren... til trommene og bassen... Det swinger og groover av helt urimelig flinke musikere!


Nå har jeg allerede nevnt ord som "legendarisk" og "verdens det ene eller det andre", men i Larry Carltons tilfelle er det i den grad berettiget å bruke slike ord. Mange av den tenkende musikkens store stjerner refererer til Larry Carlton som et forbilde og en foregangsmann - han er ganske enkelt den man gjerne vil være selv!

Larry Carlton begynte å spille gitar som bare seksåring. Han spillte som profesjonell musiker på klubbene i Los Angeles mens han gikk på college, og slik kan man jo også betale for sin utdannelse... Hans interesse for gitar og jazz vokste ut av radioen, hvor han som ung gitarist hørte gitarjazzens fedre Joe Pass, Barney Kessel og senere Wes Montgomery. Debutalbummet het, i tidens ånd, "With A Little Help From My Friends", og er fra 1968. Men han har siden gjort en stor del av sitt innspillingsarbeid i sitt eget studio, "Room 335", hvor de fleste av hans egne album også er innspilt. Besettelsen av tallet 335 kommer fra Gibsons hollowbody gitar, 335, som er Larrys hovedinstrument - men han spiller på alt mulig, og er ikke på noen måte begrenset til 335-eren.

I 1988 holdt det på å gå galt for Larry Carlton da han ble passet opp på gaten utenfor sitt studio, og endte opp med å bli skutt i halsen så han fikk alvorlige skader på stemmebånd og nervebaner, slik at han ble lam i venstre arm og ikke kunne spille på seks måneder. Det må være en forferdelig situasjon for en profesjonell artist! Men han kom seg heldigvis, og har også siden beriket verden med musikalske mesterverk og undervisning. Han selger blant annet kurs gjennom utdannelsesstedet Truefire. Det og mye annet kan du se og høre om i denne videoen, hvor Premier Guitars stjernereporter John Bollinger er på besøk hos Mr. 335 i Nashville - USAs musikalske hovedstad.


Det er mange gode historier i den halvtimen som besøket varer i den ferdige utgaven. Jeg lilker for eksempel godt at han kjøpte sin Gibson 335 ny i 1969, fordi han var på utkikk etter en gitar som kunne brukes til alt. Og er det ikke også en fantastisk historie at han har fått sin backup-gitar - en Gibson 335 årgang 1968 - i gave fra en fan?! Hvis du selv drømmer om noe lignende, så kan du kjøpe Larrys H7 fra Sire like her nedenfor.

... Og nå er det jo ikke akkurat noe en gitarforhandler liker å høre, men ett eller annet sted er det da fasinerende at Larry Carlton, fra sin posisjon som én av verdens mest celebre gitarister, sier at han ikke samler på gitarer - men kun beholder de han trenger for å løse jobben best mulig!

Hvis du vil vite mer

Du finner en lenke til en litt eldre omtale av Sire- og MarcusMiller-bassene like nedenfor denne artikkelen. Og hvis du har lyst på å "besøke" Larry Carlton på nett, så kan du finne ham ved å klikke her - på den kun lett misligholdte nettsiden www.mr335.tv. Eller prøv å foreta et søk på hans navn på Youtube.com - så skal du bare se - og høre!!! Ta for eksempel et lite klikk her (åpner i nytt vindu), og sjekk ut noen av mulighetene for å lære ham nærmere å kjenne.

Sires Larry Carlton - kjøp dem her!

Hos Sire gjorde man det slik, at de kloke gitardoktorene fikk lov å låne noen av Larry Carltons yndlingsinstrumenter, som de så målte og veide mens de tenkte lenge og grundig over hva som gjorde nettopp disse instrumentene til favoritter hos én av verdens beste musikere. Gitarene ble røntgenfotografert, og i noen tilfeller delt opp, før Sires erfarne teknikere var i stand til å tegne seg frem til moderne utgaver av Larrys gitarer. Det ble både lagt til og trukket fra - akkurat som det i mange tilfeller blir tilføyd moderne egenskaper som for eksempel den avrundede overgangen mellom hals og gripebrett.

Hos danmusikk.no er vi glade og stolte over å kunne presentere deg for en så overraskende produktlinje som er kommet ut av samarbeidet mellom "Mr. 335" og Sire. Det er vakre og velspillende instrumenter som ikke etterlater noenting å ønske. Det er gjennomtenkte deltaljer, som for eksempel overgangen mellem gitarens hals og kropp, som på noen av modellene har blitt flatet ut og høvlet ned, slik at du har bedre adgang til de høyere toneregistrene når du virkelig skal være gitarhelt! Og så har det samtidig blitt råd til ibenholt på gribebrettet, og et varmebehandlet lokk på de akustiske gitarene. Hvis du på nåværende tidspunkt skulle være i tvil, så kan jeg opplyse deg om at det her er tale om kvalitetsstempler som normalt hører hjemme i langt tyngre prisklasser!

Ta gjerne et klikk og en kikk på bildet her ute til høyre av min personlige favoritt, H7 i farven "see through red", som jeg skal hjem og knuse sparegrisen for å få råd til.

Jeg utfordrer deg herved: Kan DU la være å kjøpe den etter å ha forlystet øynene på ibenholtsgripebrettet, lock tuners, sadel i ekte ben og humbuckere med alnico 5?

... eller ta en titt på den svinelekre goldtop’en, L7, som du kan finne ved å klikke akkurat her!

Larry Carlton live

Nå som Covid-19-viruset desverre ser ut til å skulle ledsage oss inn i høsten og vinteren, har vi jo alle sammen tid nok, ikke sant? Så la oss avslutte med et opptak fra en festival i 2017, hvor Larry Carlton spillte på Festival de Jazz de Vitoria-Gasteiz. Skru opp og nyt!