12 strenger

Du har helt sikkert hørt lyden av en 12-strengers gitar før, men det er ikke sikkert du har tenkt nærmere over at det nettopp var en slik du hørte. La oss ta et liten kikk inn i et univers som kan berike deg musikalsk, og gjøre det enda artigere å spille gitar! For selvfølgelig blir opplevelsen bare enda bedre jo flere strenger det er på instrumentet, ikke sant?

Hvis du ikke allerede kjenner følelsen av å spille på en 12-strengs gitar, så er det noe med at ørene dine ringer av fryd, og du merker tonenes svingninger mot kroppen din, der hvor de treffer deg fra gitarens bakside. Lyden er fyldig, med fokus på de høyere registrene, og det er akkurat som at lyden synger når du spiller. Det er vanskelig å finne noen skandinaviske ord som kan brukes til å beskrive lyden av en 12-strengsgitar. På engelsk er det noe med "chime" og "jangling" - og jo... Det "ringer" i ørene på den gode måten! Du kan også være med - her er det en gammel 80-tallsklassiker med Bon Jovi, hvor bandets tidligere stjernegitarist gjennom mange år, Richie Sambora, kjører løs på 12-strengeren i introen.


Du kan også glede deg til å komme lengre ned i teksten her, hvor jeg vil introdusere deg til Tom Petty og hans solide "bakteppe" av 12 saftige strenger. En 12-strengsgitar er nemlig i høy grad et instrument som er beregnet for akkompagnement. Den er for eksempel ideell til solo-opptreden i beste singer/songwriter stil.

Noe av det kuleste ved å spille gitar er da å ta en stor, fet og åpen akkord, som man slår an hardt, og så bare kjenne hvordan lyden brer seg i rommet og oppsluker alt! Men forestill deg nå, at du kan få dobbelt så mye av det alt... Kanskje du kan oppnå det med dobbelt så mange strenger?

Som navnet antyder er der naturligvis dobbelt så mange strenger på en sånn enn det vi finner på en "vanlig" gitar - fordelt i par på 2 strenger. En 12-strengsgitar stemmes normalt sånn at de fire dypeste tonene (E, A, D og G) stemmes med en oktavs mellomrom, mens de lysere strengeparene (H og E) stemmes likt. Det gir en enormt fyldig og "syngende" lyd, og en 12-strengs klinger, på grunn av sine mange strenger, også høyere enn 6-strengsgitarer. Til gjengjeld må man holde tungen rett i munnen når man stemmer den, for det er mange strenger å forholde seg til når alt skal stemme.

MusicRadar

Engelske Musicradar er ett av verdens største nettsted for musikere og musikkinteresserte. Der kan du finne all verdens informasjon, rykter, undervisning og omtaler av det nyeste og feteste utstyret. Fokene bak gir blant annet også ut magasinet "Guitarist", så det er altså noen seriøse mennesker med fingrene på pulsen. Musicradar utga for kort tid siden en artikkel hvor de gjennomgår noen av markedets mest interessante 12-strengede gitarer, slik det ser ut nå i høsten 2020. Artikkelen kalles en "Buyer's Guide", og går også litt nærmere inn på konstruksjonen av den 12-strengede gitaren.


Du kan blant annet lære at en 12-strengsgitar er konstruert til å motstå et mye større strengedrag, og det betyr at den nødvendigvis er litt kraftigere bygd enn en 6-strengsgitar - og dermed tyngre. Samtidig er alt litt større, for å gi plass for de ekstra strengene. Halsen er normalt litt bredere, og gitarens hode, som på engelsk heter "headstock", er normalt også litt større fordi det må være plass for seks stemmeskruer mer enn vi er vant til. Du vil ofte også oppleve at gripebrettet på en 12-strenget gitar føles litt flatere ut enn på mange andre gitarer. Hvis du har lyst til å se mer av MusicRadars liste, kan du finne deres Buyer's Guide ved å klikke her.

Tom Petty

En blogg fra DanMusikk.dk vil ikke være helt komplett før jeg har forsøkt å "pushe" et av mine egne idoler, så den opplevelsen skal du naturligvis ikke snytes for her heller. Tom Petty var inntil sin død den 2. oktober 2017 en av USAs og den moderne verdens helt store låtskrivere. Hans låtskriving lever videre i ånden hos mange av de som fyller opp hitlistene i dag. For eksempel spiller superstjernen John Mayer ofte låta "Free Falling" i løpet av sine egne konserter. I 1991 utga Petty albumet "Into The Great Wide Open", sammen med sitt band The Heartbreakers, og der finner vi et helt album som er fullstendig sauset inn i 12-strengsgitar. La oss ta en smaksprøve på en av de store hitene - Learning To Fly


Den 12-strengede gitaren høres straks i form av en lys, men allikevel fyldig lyd, som dominerer klangbildet allerede fra starten av låten. Du kan se stjernegitaristen Mike Campbell i bakgrunnen med en gitar med to halser - en såkalt "double neck", hvor han spiller på den øverste halsen som har 12 strenger. Det er masse 12-strenget gitar på plata, som jeg kan gi min varmeste anbefaling som noe av den beste låtskriving jeg noensinne har hørt! Albumet solgte hederlig, med mer enn to millioner solgte eksemplarer bare i USA, men den helt store omtalen kom fra musikkvideoen til tittelnummeret "Into The Great Wide Open", som fikk masse "heavy rotation" på TV – da spesielt på MTV, som var en veldig stor formidler av musikk og musikkvideoer i 1990-årene. Videoen var helt spesiell i sin måte å fortelle historien om "Eddie" på, som flyttet til Hollywood og fikk en karriere innen musikk. Hovedrollen ble spilt av filmstjernen Johnny Depp, som i 1990-årene og langt inn i 2000-årene hadde status som noe nær verdens mest sexy mann. Nyt bare hvordan Tom Petty og hans band, The Heartbreakers, deltar i forskjellige roller underveis i videoen, og se om du kan spotte andre berømtheter underveis. Og la oss bare nyte både Johnny Depp og Tom Petty her i "Into The Great Wide Open".


La du også merke til at Johnny Depps fingre følger låtens akkorder, når kjæresten lærer ham å spille gitar litt over et minutt inne i låten?

Tom Petty forlot dessverre denne verden alt for tidlig, da han døde som 66-åring av hjertestopp. Ved en obduksjon fant man masse smertestillende og antidepressive midler i blodet hans, og fastslo dødsårsaken til å være "forgiftning ved uhell". Hans datter, og særlig hustruen, har etterfølgende flere ganger forsøkt å bortforklare det på måter som tilskriver forgiftningen til en hoftelidelse. Han etterlot seg en sangskatt uten like og vil for alltid bli husket for sitt bidrag til verdenskulturen i form av låter som dem du har møtt ovenfor, "Free Falling" og mange andre.

... Og nå har Tom Petty forhåpentlig også vært med på å overbevise deg, kjære leser, om at du må prøve en 12-strengsgitar?

Kjøp den selv hos DanMusikk.no

Hvis du har begynt å spekulere på om du skal ha din egen 12-strengsgitar, så har vi noen gode eksemplarer å velge mellom hos DanMusikk.no. Først og fremst vil jeg fremheve Hagstrøm Deluxe Viking 12-string, som Musicradar anbefaler i deres artikkel. Ganske vist finner vi den først helt nede på en 9. plass, men den er til gjengjeld ganske overkommelig rent prismessig. Du kan se den her ute til høyre, hvor du også kan klikke på bildet og bli ført til vår nettbutikk, hvor det er flere opplysninger om den kule øksa.

Hvis du heller foretrekker noe akustisk, så har vi noen riktig gode eksemplarer av rasen på lager. Du finner dem ved å klikke akkurat her! Sjekk for eksempel japanske Takamines GJ72CE-12 ved å klikke på bildet av den ute til høyre. Selv elsker jeg både Japan og Takamine, og der er det virkelig noe bra å få for pengene.

Husk for øvrig, at hvis du har spørsmål eller spesielle ønsker, så kan du alltid kontakte oss på chat, telefon eller e-mail. Vi sitter klar til å hjelpe, og det er ikke noe vi heller vil enn å hjelpe deg med å finne ditt drømmeinstrument...