Bruk ørene dine

Vil vi ikke alle sammen gjerne kunne spille det vi hører, uten å måtte tenke nærmere over det?

Våre foreldre eller besteforeldre vil nok kalle det "å spille etter gehør", men det uttrykket er etter min mening foreldet og virker en smule nedstøvet. For i virkeligheten handler det vel bare om å kunne spille dét du gjerne vil, ikke sant?

Men kan det virkelig være sant, at du kan lære å "spille etter gehør", uten å

  1. ha absolutt gehør - altså å kunne gjenkjenne navnet på alle tonene du hører
  2. være født med særlige evner
  3. ha øvd "musikkavlytting" i tusenvis av timer?

JA - det er helt klart mulig å skape en bedre forbindelse mellom ørene dine og gitaren - også med det utgangspunktet som de fleste av oss jobber ut fra. Jeg oppfatter ikke meg selv som spesielt musikalsk eller trent på gitaren, og min familie er dessverre heller ikke i tvil om at mine evner etterlater noe å ønske... Men denne artikkelen og de tilhørende klippene med David Walliman er til alle oss som tror at slaget er tapt på forhånd, for dét trenger ikke å være tilfellet!

Uansett om vi kaller det "å spille etter gehør", eller vi ønsker å plukke opp noen av rockens store klassikere, så kan det la seg gjøre å bli bedre til det. Dét må vi lære noe om her, så la oss komme i gang med det samme

David Walliman - kjent fra Youtube

Det er ikke lenge siden vi møtte David Walliman på disse sidene. Han har en kanal på Youtube hvor han gjerne vil lære oss alle sammen å bli bedre musikere på våre gitarer, samtidig med at han selvfølgelig gjerne vil selge noen av sine egne produkter til undervisningsbruk. Siste gang ville han gjerne fortelle hvordan vi kunne styrke vår musikalitet ved å lære å avlytte musikk. Dén omtalen finner du lenken til nedenfor, under "Lær å lytte låter av".

Denne gangen ser vi på hvordan man så rent faktisk gjør det i praksis, når man gjerne vil lære å spille det man hører.

 

 

 

Underveis kom vi inn på muligheten for å skape deg et teoretisk fundament for dine bestrebelser... Jeg håper og tror at du kom gjennom videoen allikevel. Det kan nemlig til å begynne med godt virke litt skremmende, men dét er jo på den annen side nettopp noe av det, som David Walliman forteller om med utgangspunkt i sin egen opplevelse fra sin "musikkskole" på slutten av 1990-tallet. Husk bare at du hverken kan eller må vite alt - musikk er en prosess som vi lever i. Du blir aldri "ferdig"!

Du kan sjekke ut David Wallimans kanal ved å følge denne lenken, som selvfølgelig åpner i et nytt vindu så du ikke kommer bort fra alt det vakre hos DanMusikk.no.

Hvis du vil vite mer

David Walliman har faktisk laget en hel liten serie om hvordan du lærer å spille gitar, utelukkende med ørene dine til hjelp. Der går vi mer i dybden, og det kan godt virke veldig omfattende og dermed skremme oss før vi kommer i gang. Men prøv allikevel, for det er faktisk veldig mye hjelp å hente der, og Davids serie vil helt sikkert hjelpe deg i din utvikling. Men bare en liten advarsel: Hvis du ikke kjenner til de mest grunnleggende skalaene, så er det kanskje ikke akkurat her du skal legge inn energien din akkurat nå.

Men hvis du har en times tid til overs av livet ditt, som du gjerne vil bruke på å bygge et solid fundament for din videre musikalske utvikling, så har du her en gyllen sjanse til å bli bedre. Her er David Wallimans video nr. 1. om hvordan du blir i stand til å spille dét du gjerne vil, og den er riktignok et par år gammel - men det gjør vel ikke noe når budskapet er så lettfordøyelig!

 

 

 

Det finnes totalt fem videoer i serien, som også introduserer deg til noen av de viktigste skalaene, før den slutter med "tips & triks". Hvis du klikker akkurat her, kommer du til avspillingslisten på Youtube, og da vet du jo godt hva du skal gjøre i helga.