Hvorfor nettverke?

Rabler det totalt for den skrive-smurfen hos DanMusikk.no? Hva har min kommende karriere som stjerne med "beliggenhet" å gjøre?

Jo, hvis du gjerne vil skape deg en fremtidig levevei innen musikk, så heng på og les med her, for ditt nettverk er din "beliggenhet" i forhold til dine kolleger og ditt publikum. Høres det alt for innviklet ut? Det trenger det ikke å være, og dét vil jeg gjerne fortelle deg om her...

Det er kamp om jobber innen musikken, og derfor trenger du denne oppskriften til hvordan du skal gjøre det for å plassere deg selv selv best mulig i kampen om en levevei innen musikken. Dét du skal være klar over, er blant annet at du alltid bare er én telefon, eller én e-post fra neste spennende jobb, som i tillegg til å være en fet gig i seg selv, også kan åpne enda flere dører til spille- eller studiojobber.

... og la meg bare slå fast med det samme at noen av de tingene som her vil bli beskrevet, som "å nettverke", er noe som allerede vil falle deg helt naturlig som musiker og musikkinteressert, så som å gå på jamsessions, gå på (også mindre) konserter, og i det hele tatt forsøke å spre din musikalitet på så mange områder som mulig! Mye av det du bør gjøre er vanlig sunn fornuft som du selv kan regne ut, og her vil jeg prøve å fremheve noen av de virkemidlene som kanskje er mindre innlysende, og som vi derfor alle kan ha glede av å få fremhevet en ekstra gang eller to. Og husk, som Pete Thorn forteller deg om her: Tro på deg selv!

zBR>

Du skal dessuten alltid huske at en musikkarriere også er en form for butikk, og at du derfor er nødt til engang i mellom å sette deg ned og tenke over hvordan du kan optimalisere omsetningen og inntjeningen din!

Følg med

Selv om du kanskje synes at moderne hitliste-musikk er noe tull, og at "alt var bedre i gamle dager", så hold deg likevel oppdatert!

Hvis du gjerne vil leies inn til å hjelpe folk med å skape ny musikk, så er du nødt til å vite hva som rører seg der ute. Du trenger ikke å dedikere all din tid på å lære topp 20 utenat, men tenk bare litt over hva som er "hot", og hvem som er i fokus for tiden. Du tar ikke skade av å spre din musikalske oppmerksomhet litt, og det vil ovennevnte Pete Thorn gjerne fortelle deg om her


Vær ikke redd for å dele

Tenk deg grundig om før du tar en spilleiobb du kanskje ikke helt har tid til. Det tar tid å forberede seg ordentlig, og det skjer alltid ett eller annet som kommer til å medføre et høyere tidsforbruk (og energi) fra din side enn du først hadde kalkulert med. Hvis det ender opp med at du kommer til å levere en innsats og et resultat som ikke lever opp til ditt beste, så var det kanskje bedre å ha latt det være?

I stedet kunne du kanskje med fordel kanalisere en potensiel konsert- eller studiojobb i retning av en musiker i din omgangskrets som du vet kan gjøre en god jobb, og på den måten bygge opp din "kred" både hos kollegaen, som får jobben - men så sannelig også hos arrangøren, som du har hjulpet med å finne riktig musiker til jobben, samtidig med at du har utvist selverkjennelse og realisme, og dermed satt fremtidig goodwill i banken.

Innlat deg hos de riktige folkene

Det lyder sleskt, og det er det vel til dels også, men det betaler seg altså å ha en liten selger i magen. Jeg er nødt til å nevne det her, fordi det er en tankegang som ligger mange musikere fjernt. Man kan godt gå rundt og tro at hvis bare man er flink nok og "føler" musikken riktig, så får man før eller siden hva man fortjener som musiker... WRONG!!! Det gjør du ikke...

De gode jobbene tilfaller de som er gode nok, OG som sørger for å være synlige og samtidig ha ry for å være pålitelige og omgjengelige. Så akkurat der ligger utfordringen: "Don't be an asshole!", som de sier der ute.

Det betaler seg altså å vite hvem som er bandleder eller kapellmester på de kule prosjektene, og deretter sørge for at nettopp de personene også vet hvem du er! Det er jo ikke sikkert at en bandleder akkurat står og mangler enda et stjernefrø til å spille triangel, men hva skjer neste uke, når den nåværende perkusjonisten snubler over en bongotromme og blir arbeidsudyktig? Nettopp der kan det betale seg at du har gjort deg synlig og har orden på CV og rykte.

... Sørg for øvrig for at ingen ser deg anbringe den bongotrommen i første omgang...

Hold deg i kontakt

Man sier at "tiden leger alle sår", og dét er jo vakkert... Dessverre har den det også med å føre til glemsel, og utvanne ellers gode bekjentskaper. Nettopp derfor skal du huske engang imellom å gjenoppfriske dine kontakter for å bringe deg selv litt høyere opp i bevisstheten deres. Markedsføringsfolk snakker om å gjøre seg til "top of mind" - og nøyaktig dét er faktisk hva du gjør når du bare utveksler et par høflighetsfraser med perifere bekjente innen bransjen. Betrakt det som en investering i karrieren og butikken din, og husk å bruke litt tid på det engang imellom.

Der skal ikke så mye til – gjerne bare et par ord som "så du Motorpsycho da de var i byen?" og et "håper at står bra til?". Hokus pokus - musikk-meg i fokus!

Må du ha en "Plan B"?

Mange av de som har blitt til noe innen musikken forteller at de aldri har hatt noe alternativ. De har ganske enkelt ikke overveid at det kunne gå galt, og de har derfor ikke hatt noen "plan B" - men i stedet helliget seg formålet om å bli til noe innen musikken. Det er kanskje nok ikke på sin plass for meg å anbefale en så kompromissløs strategi, men ta i det minste fatt på oppgaven med samme flid og omhyggelighet.

Det er mange måter å leve av musikk på, og én av dem er å undervise og spre gleden ved musikk til yngre generasjoner. Overvei om ikke musikkundervisning kan bære deg gjennom, og i det minste skaffe penger til husleien, mens du jobber med å gjøre musikk til din levevei - og om ikke annet kan undervisningen kanskje være din "plan B"?!

Se bare hvordan JT gjør det her i


... Og HUSK... Hvis alt annet svikter er det jo også bruk for roadies - både på store turnéer og ute på de mindre spillestedene... Men så er vi jo igjen tilbake ved det med nettverket, for har du kanskje noengang sett en annonse i avisen eller på nett, hvor Taylor Swift søker nye roadies? Nei, vel...

PS: Hvis du vil vite enda mer om networking som musiker, så har jeg hentet litt "vennlig inspirasjon" hos MusicRadar.com, hvor du kan lese mer om det ved å klikke her.