Gjenoppdag gitaren din

Hvor merkelig det enn høres ut, så kan vi alle gå i stå. Plutselig en dag mangler du inspirasjonen og lysten til å ta opp instrumentet. Følelsen kan også komme langsomt og umerkelig snikende, til det en dag går opp for deg at du over lengre tid slett ikke har spilt... Og kanskje er det enda verre i nettopp ditt tilfelle: Kanskje orker du ikke engang å høre på musikk?

Det treffer oss alle, og det er kanskje også en tendens til at vi er mer utsatt for det mens den aktuelle pandemien raser. Men hva kan du selv gjøre når problemet oppstår? Justin Sandecoe fra JustinGuitar forteller om problemet i en video som jeg har valgt å dele med deg her nedenfor, og han kommer også med noen løsningsforslag til hva du kan gjøre for påny å forelske deg i gitaren din. Følg med her.


Det bare er noe ved Justin og begeistringen hans. Han forteller alltid noen spennende ting, men er likevel veldig lett å forstå. Her får du en kort gjengivelse og poengtering av hva du kan lære av Justin i videoen.

  1. "Rist sekken" - gjør noe nytt og annerledes. Lær å spille slide, jazz, eller utforsk i det minste en effektpedal som du lenge har hatt liggende i skapet uten å få sett nærmere på den...
  2. Ta en titt på målene dine, og hvordan du kommer deg dit med spillet ditt.
  3. Lytt til noe nytt! Musikken du hører vil også snike seg inn i din egen måte å spille på, og plutselig gjenoppdager du din egen musikalitet på en ny og spennende måte.
  4. Gå (enda mer) i dybden med din foretrukne sjanger eller artister. Det er vel ingenting som er kulere enn å nerde helt ned på detaljnivå? Og så gir det med Justin Sandecoes ord "perspektiv".
  5. Tving deg til å øve konsentrert i fem minutter hver dag - og sørg for at instrument ditt er tilgjengelig og klart til bruk, så du ikke trenger en del av de fem minuttene på å finne fram forsterkeren, trekke kabler eller løse problemer.
  6. Ta en pause. Hvis ingenting hjelper, så ta en pause helt vekk fra musikken. Kanskje vil du oppdage at du kan komme tilbake med ny energi?

Alt dette er naturligvis bare tanker og idéer. Kanskje virker det for deg? Det er i hvert fall verdt å forsøke - i en tid hvor pandemien nå har rast så lenge at vår mentale helse og begeistring begynner å bli påtvingende aktuelt å forholde oss til. Jeg merker i hvert fall hjemme hos meg selv, at jeg noen ganger har vanskelig med å mønstre den samme begeistringen for tingene som jeg ellers pleier å føle. Og så er det det, at det kanskje er tid for å kikke på noen av rådene her ovenfor...

Kjøp en ny gitar

Hvis intet annet virker, så har man jo alltids den gode, gamle metoden: Kjøp en ny gitar!

... Jeg er helt sikker på at du har fortjent det!

Hvis du klikker på bildet av vår Santana ST-300 ute til venstre, kommer du til oversikten over den modellen i forskjellige utforminger og farger. Der kan ikke brukes nok rosende ord om den gitaren, og flere av mine kolleger har allerede selv kjøpt et eksemplar til samlingen. Santana-ene gir virkelig noe for pengene! Eller hvis du heller vil spille med strøm på - hva med å ta en titt på DanMusikk.no sine Beaton-instrumenter, som du finner ved å klikke akkurat her?!

Bonus-info

Noen ganger kommer inspirasjonen fra uventet sted, og det kan også være i form av en ny oppdagelse, eller erkjennelse av noe du i grunnen godt visste på forhånd. Her forteller Brian fra Active Melody om hva dét kan være for noe, og han gir deg også tre eksempler på hvordan du plutselig kan bruke "gammel viten" på en ny måte, eller i det minste med mer overbevisning. Følg med her


En del av det Brian sier, krever at du på forhånd vet noe om musikkteori og skalaer for å forstå det, men tro meg: Det er det verdt! Som en liten bonus får vi også sneket inn noen av de gode, gamle "rockedinosaurene" inn i teksten, da Allman Brothers, Jerry Garcia fra The Grateful Dead og Carlos Santana plutselig blir tildelt hver sin skala....

Legg for øvrig merke til dét han sier om "drinking out of a firehose". Jeg er ikke helt sikker på om vi har et tilsvarende uttrykk her i Skandinavia, men meningen er klar nok: Det handler om å prøve å ikke innta alt for mye informasjon på én gang! Når du gjør dét, ender du med å slett ikke (inn-)lære noe som helst, og musikken rekker aldri å lagre seg i kroppen din. Dén situasjonen skal vi jo gjerne unngå, ikke sant?